На минулому тижні парламент прийняв у цілому зміни до Житлового кодексу, якими заборонив використання житлових приміщень для виробничих потреб. За словами юристів, нехитра, на перший погляд, новація дозволить ліквідувати в колишніх квартирах не тільки офіси, а й аптеки, перукарні, відділення банків і магазини.

Спочатку підготовлений депутатами (регіоналом Владиславом Забарським, литвинівцем Олегом Зарубінським та бютівцем Юрієм Сербіним) законопроект “Про внесення змін до ст. 6 Житлового кодексу (щодо визначення житлової і загальної площі об’єктів житлової нерухомості)” не припускав кардинальних змін. І, як запевняють автори документа, носив суто технічний характер.

Зокрема, законодавчо закріплював за деякими приміщеннями (ванна кімната, лоджії, балкони, кухня, комори і коридори) статус нежитлових. На сьогоднішній день цей статус, а також порядок розрахунку житлової площі квартири закріплений внутрішніми інструкціями БТІ і при бажанні забудовника може бути оскаржений. Однак після доопрацювання законопроекту профільним комітетом ВР з будівництва його суть була повністю змінена шляхом маніпулювання формулюваннями.

Чинні зараз норми Житлового кодексу забороняють надавати в житлових будинках приміщення для промислових потреб. Оновлена ​​ж версія кодексу встановлює заборону на надання квартир для виробничих потреб.

“Це істотно розширює спектр дії документа. Згідно з інструкцією МОЗ, виробничим вважається приміщення, в якому постійно або періодично ведеться трудова діяльність. У Мінсоцполітики дане формулювання розширюють: виробнича діяльність може бути пов’язана не тільки безпосередньо з процесом випуску товарів, а й з керуванням будь-яким підприємством. Фактично розміщення в квартирах аптек, перукарень, магазинів, нотаріальних та юридичних контор, а також інших організацій після вступу в силу поправок до Житлового кодексу буде визнано незаконним”, - пояснює екс-керівник юридичного департаменту Асоціації ріелторів Світлана Бовсуновська.

Хто виселятиме комерційні структури з житлових будинків і хто зможе ініціювати таке рішення - питання, яке новий закон не розкриває.

За словами юристів, максимум, чого варто побоюватися власникам офісів, так це штрафів. Причому, оскільки “проступок” у вигляді розміщення офісу в квартирі ніяк не можна назвати тяжким, швидше за все, вони будуть невисокими. Інша справа, що застосовуватимуться штрафи можуть необмежену кількість разів.

Законодавчі новації можуть виявитися на руку і податківцям, оскільки допоможуть їм виводити з тіні доходи орендодавців, які здають свої квартири в оренду під офіси та магазини, часто не переводячи житло в нежитловий фонд. З введенням законодавчої заборони на розміщення офісів у житлових будинках у податківців з’явиться формальний привід для перевірок. І в кожному новому випадку вони будуть отримувати відразу двох потенційних “клієнтів”: нелегального орендодавця і орендаря.

У виграші від нововведень залишаться власники офісних центрів. Сьогодні попит на офісні площі в нових центрах невеликий. І не виключено, що автори документа, які мають відношення до будівельного бізнесу (Юрій Сербін є керівником компанії “Екобуд”, а регіонал Ігор Лисов, з подачі якого була введена поправка про заборону розміщувати офіси в квартирах, - власник фірми “Ліко-Холдинг”), захотіли допомогти колегам залучити нових клієнтів.

Втім, як запевняють правознавці, у разі підписання Президентом згаданих змін до Житлового кодексу виселення магазину або офісу з житлового будинку можна буде оскаржити в суді. Оскільки положення документа суперечать нормам інших законів.

Відповідно до Цивільного кодексу власник майна може розпоряджатися ним на свій розсуд. Під дію цієї норми підпадають як власники житла, що здається під офіси та магазини, так і бізнесмени, які купують квартири з цією ж метою. Господарський кодекс передбачає можливість використовувати свою нерухомість в комерційних цілях. Більше того, приватні підприємці можуть реєструватися за місцем проживання, що дає їм право не тільки жити, але і працювати у своїх квартирах.

Незрозумілою також лишається подальша доля офісних та торгових приміщень, спочатку запроектованих в новобудові. Адже вони чітко підпадають під визначення “приміщення в житлових будинках”, на які поширюється заборона. Крім того, незрозуміло, куди повинні подітися орендодавці, квартири яких вже переобладнані під офіси чи склади. Очевидно, що ці недоробки закону дадуть цілком очікуваний ефект: розширять можливості для неофіційних заробітків численної армії контролерів.

ТСН

10 Жовтня 2011, 15:44
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30