«За опитуваннями соціологів слово «реформа» визначене як одне з найбільш подразливих для українців, – говорить начальник КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадим Войтик. – Тому місцями ми заміняємо слово «реформа» на слова «перетворення», «зміни», «покращення». Так, за словами Войтика, міська рада наважилася на серйозні концептуальні зміни, які можуть стати моделями для цілої України.

Івано-Франківськ є першим містом в Україні, яке спромоглося розписати комунальний тариф так, як передбачає закон. Адже багато з того, що було раніше, робилося на око або ж так, як зручно чинов­никам чи комунальникам. Тепер на кожну зміну при розрахунку тарифу комунальники мають залізні аргументи на кшталт «так говорить закон».
Ключова ідея реформи полягає в тому, що будинок, усі його конструкції та приміщення тепер належать власникам квартир. І дах, і підвал, і горище. І будинки – не комунальні чи міські (як ми звикли думати), а наші, людські.

Власність – зобов’язує. Схоже, що із цим аргументом буде важко боротися. Бо всі звикли, що будинок та його утримання – це проблема жеку. А мешканці тільки скаржаться та нарікають…

Структура тарифу включає послуги: обов’язкові, першочергові, додаткові. Обов’язковими є прибирання прибудинкової території, ліфти, обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових систем (каналізація, водопостачання, теплопостачання тощо), ремонт технічних пристроїв та елемен­тів зовнішнього благоустрою, обслуговування димових і вентиляційних каналів, освітлення місць загального користування, вивезення сміття.

До першочергових належать: прибирання сходових, сервісне обслуговування домофону, вивезення рідких відходів. Від них можна відмовитися за бажанням 75% мешканців будинків – для цього треба написати заяву та зібрати підписи.

А додатковими є прибирання підвалів, технічних поверхів та покрівлі, дератизація, дезінсекція, утримання спортивних та дитячих майданчиків, експлуатація номер­них знаків на будинках. Від них можна відмовитися за бажанням 50% мешканців. І цим самим зменшити собі квартплату.

До речі, тариф можна зменшити і за рахунок прибирання прибудинкової території. Хоча ця послуга є обов’язковою, її можна «обрізати», переглянувши у бік зменшення площу прибудинкової території. Тоді мешканці за неї не платитимуть, але забудовники, отримавши відповідні дозволи, зможуть безпроблемно її забудовувати.

Однак, у квартирній платі взагалі відсутні поточні ремонти. Мешканцям новобудов у цьому випадку щастить. Вони взагалі нічого не платитимуть. Натомість, тим, у кого гірша ситуація з будин­ками (старий житловий фонд), поточний ремонт надаватимуть тільки за бажанням. За гроші. Якщо хочете полагодити дах – збирайте громаду, гроші, замовляйте. Приїдуть – зроблять. Але якщо не всім мешканцям той дах болить (а з першими поверхами, напевно, так і буде), то ремонт даху виявиться проблемою…

Ще одна новина. Тепер з усіма мешканцями Франківська буде укладено договір про утримання будинків та надання послуг з управління будинками. Але укладатимуться вони односторонньо. Тобто спершу угоди друкуються у комунальній газеті (тиждень тому вже надрукували), а потім мешканцям дають місяць на можливість відмовитися від умов цього договору. Не відмовився – значить, погодився.

До речі, ЄРЦ уже розрахував нові тарифи. Інша справа, що озвучити їх поки що неможливо. Адже ніхто ще не знає, від яких послуг люди відмовляться. Середній тариф в місті складає 1,069 грн./м2. Якщо порівнювати з нинішнім тарифом, то він дещо зросте (зараз 1,04 грн./м2 з ліфтом та 0,71 грн./м2 – без ліфтів). Проте, це тільки середній. Тому зараз взагалі зарано говорити про те, які квитанції отримають франківці.

І ще: такі послуги, як «ліфт» та «вивезення сміття» теж будуть надаватися відповідно до того, скільки у квартирі квадратних метрів. Хоча логічно би було рахувати за кількістю людей: скільки їх користуються ліфтом чи продукують сміття, стільки і платять. Дотепер частково так і було: за вивіз сміття мешканці платили не з квадратних метрів, а з кількості прописаних (зареєстрованих). Проте, за словами Вадима Войтика, це робилося незаконно.

Зрештою, цим уже нікого не здивуєш. У Франківську завжди було важко знайти винних за незаконні речі, а ще важче притяг­нути їх до відповідальності. А от чому за ці роки ніхто не спромігся написати звернення до Києва та запропонувати логічні зміни до закону – питання.

До речі, ЄРЦ вже розділив місто на комунальні округи. Саме на їхній території скоро відбудуться громадські слухання і таким чином людям пояснять про остаточний відхід від розподілу міста за жеками. А в планах на майбутнє жеків взагалі не буде – їм на зміну прийдуть інші надавачі послуг. Відхід від ЖЕО має відбутися вже 1 січня цього року. Саме тоді остаточно почне працювати контакт-центр ЄРЦ. Його оператори прийматимуть та відпрацьовуватимуть звернення мешканців і спеціальних служб. До речі, поскаржитися можна буде через веб-сайт, смс-повідомлення або телефоном. А про те, в якому стані зараз вирішення вашої проблеми, можна буде прочитати на сайті ЄРЦ, завдяки персональному логіну.

Відтак, виглядає, що позитиви й негативи реформи ми ще не до кінця можемо оцінити. Ясно одне – буде непросто і дорожче. І за жеками вже не сховаєшся. Не довелось би за ними плакати, а?
11 Жовтня 2011, 8:17
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47