Івано-Франківська обласна рада заявила про готовність стати бастіоном проти авторитаризму. Суворий судовий вердикт, який чинна в Україні влада оголосила своєму «найбільшому й найстрашнішому» ворогові-опозиціонерові — Юлії Тимошенко, засвідчив, що режим Януковича більшою чи меншою мірою готовий перейти й рубікон: відмовитися від асоціації з ЄС, пристати до Митного союзу з Росією, жертвувати навіть суверенітетом України.

 

Якщо не організувати всегромадський спротив наступові авторитаризму в Україні, то можна й державницької самостійности позбутися, й основні права та свободи громадянського суспільства втратити, і в міжнародній ізоляції опинитися — це констатувала у вівторок позачергова сесія обласної ради, розглянувши єдине питання: про політичну ситуацію в Україні.

Як повідомив голова обласної ради Олександр Сич, відкривши засідання, скликати своєрідний політичний форум у сесійній залі запропонували депутати фракції «Батьківщина», а їхню ініціативу підтримали у фракціях ВО «Свобода», партій «Наша Україна», «Фронт змін», НРУ, «Удар». Власне, лише представники цих політичних сил, а також частково фракції Української партії, і взяли участь у позачерговій сесії — всього 64 депутати. Фракції ж Партії регіонів, «Відродження», УНП, Народної партії проігнорували сесію. Не побували на ній ні запрошені народні депутати України, ні завше присутні на таких заходах голови облдержадміністрації та райдержадміністрацій, керівники установ, підприємств, організацій.


Були порожніми в сесійній залі й місця, відведені для начальників силових структур області, що внесло елемент якоїсь зловісності в зазвичай високу національно-патріотичну атмосферу цієї зали. Звичайно, це не завадило депутатам облради висловити все, що вони думають і про антидемократичні, протиукраїнські дії нинішнього керівництва держави, і про те, що діється на теренах області, якщо посадовці різного рівня й рангу ігнорують роботу найвищого представницького органу в регіоні чи банально бояться взяти в ній участь.


Тон позачерговій сесії задав перший заступник голови обласної ради Василь Гладій (фракція «Батьківщина»), який зазначив, що центральна влада переступила допустиму межу. Він назвав причини оголошення вироку Ю. Тимошенко. Передусім, за його словами, влада панічно боїться лідера опозиції й намагається не допустити її до наступних парламентських виборів. По-друге, то помста за її діяльність на посаді прем’єра за те, що не дозволила олігархічним кланам розкрадати державу. По-третє, таким способом влада намагається приховати від людського ока свої «успіхи» в різних сферах життєдіяльності суспільства, відвернути увагу українців від псевдореформ у державі.
«Нам не пробачать нащадки, якщо допустимо, щоби цей режим владарював і надалі», — підкреслив В. Гладій.


Депутати загалом одностайно засудили і «політично вмотивоване судилище» над екс-прем’єром, і загальні тенденції до згортання демократії в Україні. Наведемо принагідно тези основних фракційних заяв.

Ігор Шумега, голова фракції НРУ: «Сфабрикований вирок Ю. Тимошенко означає, що влада відчула смак безкарности. Фракція НРУ закликає суспільство згуртуватися й створити належний опір режимові Януковича. Народ має сказати своє слово. Мусимо відстояти демократію й не дозволити цій владі остаточно скинути Україну у прірву».


Юрій Романюк, голова фракції ВО «Батьківщина»: «За 20 років незалежности України ще жодному українському політикові не вдавалося об’єднати чи не всі держави й міжнародні інституції в категоричному несприйнятті дій влади в нашій країні. Нікому, крім лідера «Батьківщини». На захист позиції Банкової не стала жодна країна. Масштаб боязні влади перед Ю. Тимошенко перевищує її страх перед можливими міжнародними санкціями. Шквал критики з боку світової спільноти на адресу нинішнього режиму в Україні засвідчує одне: або Янукович припиняє грати роль диктатора, або ж із ним покінчать як з політиком. Він засудив не Тимошенко, а Україну, нашу віру й надію, оголосив вирок майбутньому українства».

Ігор Дейчаківський, фракція «Свобода»: «У державі склалася ситуація, коли закони практично не діють. Байдикують і правоохоронні органи, точніше, працюють на користь провладних олігархічних кланів. Тільки разом, без жодних взаємних докорів, зможемо перемогти режим. Тим паче, що наше історичне минуле щодо цього показове... Народ, який довів свою велич на світовому рівні, переможе й ту навалу, яку уособлює нинішній владний Олімп та політичні сили, що його підтримують».


Роман Чернега, фракція партії «Удар»: «В Європі однозначно негативно оцінюють теперішні події в Україні. Простежується й загальне розчарування — мовляв, скільки не допомагала впродовж двох минулих десятиліть міжнародна спільнота Україні стати на шлях безповоротного народовладдя, та все намарне... Ми наблизилися до моменту, коли можемо залишитися без підтримки з боку країн розвиненої демократії. Чи розуміє влада цю загрозу? Проявом такого розуміння може бути лише скасування вироку Ю. Тимошенко та створення умов для участи її, а також Юрія Луценка й інших політичних вигнанців, у повноправному житті суспільства. Мусимо домогтися цього. Щоби через наступні 20 років наші діти подякували нам».


Володимир Шкварилюк, голова фракції партії «Фронт змін»: «Прикро, що цю сесію навмисне проігнорували депутати певних фракцій, котрих теж, як і нас, обирали наші краяни. Вони, очевидно, мають ще більший страх, ніж владний Олімп. Варто б опублікувати їхній список як таких осіб, що вже продали нашу державу. Нехай знають про це їхні рідні — і батьки, й діти. На щастя, як засвідчила акція «Фронту змін» «Україна проти Януковича», у прикарпатських селах не бояться режиму, а навіть стають у чергу, щоби підписатися під протестом проти чинного глави держави. Бо і справді, далі вже нікуди нам іти, якщо навіть депутатів обласної ради залякують і не відпускають з роботи для участі в сесії. Словом, вердикт Ю. Тимошенко — це вирок нам усім, нашим дітям і внуками. Не допустімо, щоб ми й далі жили в такій державі».


В такому ж дусі лунали виступи й Василя Поповича, Манолія Піцуляка, Дмитра Захарука, котрий зокрема зазначив, що не лише зі страху перед Ю. Тимошенко коять Янукович та прибічники свої діяння, а добре знають, що роблять: свідомо руйнують суверенну Україну, реалізуючи проект перетворення її на провінцію іншої держави...


Єдиним дисонансом у тому суголоссі прозвучав виступ лідера фракції партії «Наша Україна» Тараса Парфана. Безумовно, за його словами, «нашоукраїнці» категорично засуджують перетворення України з демократичної в авторитарну країну і солідарні з мільйонами українців, які не сприймають брутального порушення своїх громадянських прав і готові разом відстоювати демократичні цінності, солідарні з лідерами країн Європи та Америки, європейських і світових  інституцій, які жорстко заявляють про відхід керівництва України від принципів верховенства права і запровадження політичних репресій. «Але водночас ми усвідомлюємо, — наголосив Т. Парфан, — що події сьогодення є лише наслідком нестримних амбіцій пані Тимошенко стати президентом України. Президентські амбіції тодішнього прем’єра використало керівництво Росії після несподіваного програшу «свого» кандидата на виборах 2004 року для руйнування єдності «помаранчевої» української влади. Її руками Москва нищила українського президента. Однак давня українська мудрість звістує: що посієш, те й пожнеш. і не дивно, що нині високі кремлівські покровителі захищають колишнього прем’єра... Сьогодні ми в цій сесійній залі не тому, що підтримуємо лідера однієї з політичних партій, а через те, що завжди відстоювали і будемо відстоювати право українців жити в демократичній, правовій європейській державі, право наших батьків і дітей бути господарями у своєму домі і на рідній землі!».
Правда, на цей виступ голова облради О. Сич зреагував такою реплікою: «Завжди треба знати, що, коли й де говорити. Висловлювання пана Парфана провокують непорозуміння між партнерами під час розгляду нинішнього питання. Прошу це усвідомити...». Втім, такий драматичний зигзаг у перебігові сесії не вплинув на її рішення. Шляхом поіменного голосування всі учасники позачергової сесії одностайно проголосували за прийняття відповідної заяви й за те, щоби її текст, який публікуємо в цьому числі газети, було надіслано не лише до Президента, Верховної Ради й Генеральної прокуратури, а й на адресу кожної депутатської фракції у парламенті, всім обласним радам та міськрадам Києва й Севастополя, а також до Ради Європи.


Насамкінець, підсумовуючи сесію й коментуючи політичну ситуацію в Україні, голова обласної ради О. Сич сказав таке:


— Підпорядкування законодавчої та судової гілок влади виконавчій, що якраз спостерігаємо в Україні, — це класична ознака авторитаризму. Якщо кажемо, що засудження Ю. Тимошенко та її колишніх урядових соратників — політичні переслідування, то це промовляють не лише наші емоції. Соціологічні дослідження засвідчили, що так вважає все українське суспільство. Не думаймо, ніби те, що діється в Києві, нас не стосується. Гляньмо, що відбувається в нашому краї, коли депутатам обласної ради перешкоджають виконувати свої обов’язки, коли в буквальному розумінні з регіону не випускають до Києва прикарпатців, охочих взяти участь у святкуваннях річниці УПА на столичному рівні, як це сталося 13—14 жовтня.


Так, авторитаризм наступає дедалі ширшим фронтом. І на Прикарпатті, схоже, більше ніхто, крім обласної ради, не може стати фортецею на його шляху. Тож маємо про це голосно заявляти, сигналізувати широкому загалові краян про небезпеку, застерігати інші політичні сили з тим, аби не допустити ще гіршого розвитку подій, зокрема такого, на порозі якого Україна стояла 2004-го. Ми збиралися сьогодні не для піару, а щоби чітко дати зрозуміти всім: ми не допустимо, принаймні на регіональному рівні, аби Україна звернула з демократичного європейського шляху поступу.


Ми усвідомлюємо, що може чигати на кожного, хто займатиме таку принципову позицію. Як убивали наших лідерів у минулому — Євгена Коновальця, Степана Бандеру, В’ячеслава Чорновола, так намагатимуться й тепер знищити кожного, хто ставатиме на противагу антидемократичному курсові. Правда, нині, як бачимо, застосовують уже інші спецтехнології — вбивають не фізично, а морально, дискредитують до рівня кримінального злочинця. Маємо бути готові до цього. Настає пора, коли залишатися просто людиною вже означатиме бути героєм. Але нагальність для нас усіх — і депутатів, і їхніх виборців у тому, щоби зайняти тверду патріотичну позицію — то не примха, від цього залежить доля наших наступників, доля держави.

* * *

 

Разом з Юлією Тимошенко свободу відбирають у кожного українця

Обговоривши нинішню політичну ситуацію в державі, Івано-Франківська обласна рада на десятій, позачерговій, сесії 18 жовтня ц. р. схвалила заяву про політичну ситуацію в Україні, яку вирішила надіслати Президентові України
В. Януковичу, Верховній Раді України, Генеральній прокуратурі України та обласним радам. Подаємо текст прийнятого документа.

Після президентських виборів 2010 року в Україні розпочалося згортання демократичних процесів, демонстративне порушення прав і свобод людини. Вибудовуючи модель авторитарного правління, режим В. Януковича запровадив систему переслідування своїх політичних опонентів. Її невід’ємною частиною стало застосування кримінального законодавства.


Очевидним є факт, що кримінальні переслідування стосуються виключно представників опозиційних політичних сил. Йдеться про порушені кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших колишніх урядовців, а також проти учасників підприємницького Майдану, членів «Тризубу» та ВО «Свобода».


Винесення вироку у справі Юлії Тимошенко стало піком політичних репресій. Вибіркове кримінальне переслідування виключно представників опозиції, зокрема Юлії Тимошенко, є яскравим прикладом використання кримінального судочинства у політичних цілях.


Цим судовим рішенням владний режим намагається остаточно знищити політичну опозицію напередодні чергових парламентських та наступних президентських виборів, розчистити собі шлях до беззастережного авторитарного володарювання. Така політика супроводжується грубим нехтуванням прав і свобод людини.


Вирок проти Юлії Тимошенко — це намагання відвернути увагу людей від антинародної соціальної політики, від наступу антиукраїнських сил у всіх сферах життя — політичній, економічній, інформаційній, культурній, освітній, релігійній тощо.


Політика режиму В. Януковича розколює суспільство, руйнує віру людей в ідею власної національної  держави, знищує унікальний шанс інтеграції України в європейську спільноту.


Івано-Франківська обласна рада від імені жителів Прикарпаття вимагає негайно припинити політичні репресії проти опозиції, звільнити всіх політичних в’язнів.
Сьогодні кожного громадянина України позбавляють права на вільне слово і незалежну думку. Сьогодні разом з Юлією Тимошенко свободу відбирають у кожного з нас. Влада, яка чинить розправу над опозицією, не має майбутнього.
Гуртуймося — і тоді вистоїмо та переможемо.


Слава Україні! Героям слава!
20 Жовтня 2011, 10:24
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30