Вадим ВОЙТИК: ОСББ чи ЄРЦ — вибір за мешканцями.  Не так давно новий міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк вкотре заявив, що Україна обирає європейську модель вирішення задавненої житлової проблеми — через створення кондомініумів, що означає спільно володіти нерухомим майном. «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, — наголосив він, — має стати ефективним власником не просто квадратних метрів квартири, а всього будинку і прибудинкової території».

 

В Івано-Франківську чиновники і депутати розробили іншу модель порятунку занедбаної житлово-експлуатаційної сфери міста. Власне про це й ведемо розмову з директором новоствореного комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр» Вадимом ВОЙТИКОМ.

- Несприйняття реформ — чи то в Україні, чи за кордоном — одакове: люди протестують проти урядових новацій, оскільки вони здебільшого ущемлюють їхні права, погіршують рівень життя. іванофранцівці поки що обрали найпростішу форму протесту проти філософії реформи ЖКГ, ініційовану в місті, — на сайт ЄРЦ domivka.if.ua посилають есемески негативного змісту, і звертаються до ЗМі з листами, аналогічними тому, що опублікувала «Галичина» в номері за 8 жовтня. Роз’ясніть суть комунальних новацій в Івано-Франківську, щоб переконати їх критиків у протилежному — що це робиться для їхнього ж добра, а також про функції працівників Центру, утримання яких теж ляже на гаманці жителів міста.

— А я би не казав про несприйняття. Щодня маю десятки дзвінків та зустрічей. і абсолютна більшість, навіть проблемних розмов, закінчуються найкращими побажаннями з боку людей. «Буду молитися за вас», — сказала мені вчора одна жіночка і розплакалась. «Що з вами?» — питаю. А вона: «Зі мною вперше по-людськи поговорили. Навіть якщо у вас нічого не вийде — дай вам Боже здоров’я!».


Та у нас вийде. Бо неминучість змін очевидна і з економічних, і з людських міркувань. Галузь у глибокій кризі, ЖЕКи — на межі банкрутства, чергове арифметичне підвищення тарифу, а саме цей шлях часто-густо називають у нас «реформами», нічого не дасть. Тож перетворення назріли кардинальні.
Власне, цим наша команда й переймається. За повного та одностайного сприяння усього депутатського корпусу — на сесіях більшість рішень приймали одноголосно — та міського голови. А це, погодьтесь, майже унікальний випадок.
Ключова ідея реформи така: будинок належить його мешканцям. Їм визначати, як управляти своїм майном, в який спосіб ним опікуватися та скільки платити за це. Звісно, за умови дотримання безпекових стандартів.


Друга складова реформи — це розведення функцій замовника та виконавця послуг. Що вже й казати: далеко не всі можуть самі собі ставити завдання, належно їх виконувати та контролювати якість виконання.


Щодо «Єдиного розрахункового центру», то його визнано компанією-управителем і водночас — головним оператором реформи. На сьогодні штат нашого підприємства — 12 працівників. і лише в міру перебирання управлінських функцій від ЖЕО колектив поповниться паспортистами, майстрами та інспекторами. Причому за будь-яких умов управлінський апарат ЄРЦ буде меншим за сумарну чисельність адміністративного апарату дев’яти ЖЕО.

- Як вписується КП «Єдиний розрахунковий центр» в антимонопольне законодавство?

— Монопольним вважається становище суб’єкта господарювання, яке дає можливість штучно обмежувати конкуренцію. Натомість одне з ключових завдань ЄРЦ — ініціювання ринку комунальних послуг у нашому місті. Вже у 2012 році більшість послуг буде виборюватись на відкритих конкурсах. Участь у них зможуть взяти як чинні ЖЕО, так і приватні компанії.

Передусім плануємо провести конкурс на вивезення побутових відходів. Проект відповідного положення вже опубліковано на нашому сайті та подано на погодження профільним комісіям міськради.

- А як може позначитися на стані будинків відсутність конкретних надавачів послуг? З двірниками та прибиральницями, можливо, проблем у ЄРЦ не буде — жеківські обслуговуватимуть, а хто ремонтуватиме, приміром, внутрішньобудинкові системи і т. п.?

— Переконаний, що і на послуги прибирання, і на виконання поточних ремонтів будинкових систем знайдуться зацікавлені та фахові виконавці. При цьому, якщо переможець відповідного конкурсу не справлятиметься, його замінить той, хто був другим у конурсі. Наразі ж альтернативу роботі ЖЕО можуть створити хіба самі мешканці. Проте далеко не всі готові власноруч утримувати свій будинок.

- Пересічним громадянам не все зрозуміло стосовно укладення двох договорів: першого — про надання послуг з управління будинком, другого — з утримання того ж таки будинку. Перший з них, відповідно до Цивільного кодексу України, нібито не потребує підпису замовника послуг, тобто власника квартири. Чи не вважаєте ви за потрібне все-таки добиватися письмової згоди на управління будинком у 75% уповноважених власників, як того вимагаєте від мешканців будинку в разі їх відмови від частини із 15 послуг, означених рішенням ради?

— Ми діяли відповідно до рішення ради, за яким комунальне підприємство має укласти договори з мешканцями до
1 листопада. Враховуючи те, що за роки роботи, послуговуючись навіть не завжди коректними інструментами міські ЖЕО не змогли домогтися бодай 80% укладання договорів, запропоноване нами рішення видається єдино можливим. Зрештою, «Теплокомуненерго» взагалі не має прямих договорів зі споживачами, що не заважає одним — отримувати послугу, а другим — вимагати плати за її надання.

Насправді, договір приєднання — поширена форма угоди, який ми укладаємо, скажімо, користуючись мобільним зв’язком.

«Як же це ми всі 10–15 років обходилися без такого скрупульозного догляду за житловим фондом?», — не так давно іронізувала «Галичина». А я скажу інакше. Лише чітко розписані правила надають підстави виконавцеві робити, а замовникові вимагати. і саме це є метою укладених зі споживачами договорів.

- Управитель має право на власний розсуд «ганьбити» замовника уже на четвертому місяці виникнення заборгованості. А в який спосіб можна буде достукатися до управителя, який не забезпечить надання доброякісних послуг і в повному обсязі?


— А замовник може «заганьбити» управителя вже з першого дня. Достукатись до нас можна за телефоном
75-03-09. Плануємо за цим номером запустити цілодобову «гарячу лінію» або через сайт domivka.if.ua. Кожен мешканець отримає можливість не лише залишити там свою скаргу чи пропозицію, а й відстежувати, яким буде наше реагування.

Принагідно зауважу, що нова структура послуг і тарифу діятиме не раніше нового року.

- У переліку послуг з утримання житла і прибудинкової території, затвердженому червневою постановою уряду № 869, немає розподілу послуг на «обов’язкові», «першочергові» і «додаткові». А ЄРЦ тим часом встановлює порядок, який не передбачений нормативно-правовими актами загальнодержавного рівня...


— Національне законодавство передбачає, що кількісний склад послуг встановлює орган місцевого самоврядування з урахуванням санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків. Що і було зроблено не ЄРЦ, а рішенням міської ради. Між іншим, вперше мешканцям надано можливість вмотивованої зміни переліку послуг. Укотре скажу: наявність правил, можливо, не завжди досконалих, у будь-якому випадку краще за їх відсутність.


- Програмою реформування та розвитку ЖКГ Івано-Франківська до 2015 року передбачено проводити капітальні ремонти висотних будинків на умовах співфінансування. Чи не вважаєте за доцільне, щоб частину вартості робіт оплачували й власники чи орендарі магазинів, кафе, аптек, інших закладів, які є чи не в кожному такому будинку?

— Безумовно. Це ж стосується обов’язку власників нежитлових приміщень щодо утримання будинку.

- В іванофранківців є альтернатива — ОСББ, на які, до речі, робить ставку новий міністр з питань регіонбуду та ЖКГ А. Близнюк і який обіцяє ще більшу фінансову підтримку саме цим органам самоорганізації населення. Між іншим — на умовах співфінансування в Івано-Франківську вже перекрито дахи та обновлено зношену підвальну мережу в декількох будинках. Чи допускаєте ситуацію, що ця альтернатива може активно поширитися в місті, а значить люди масово почнуть розривати договори з ЄРЦ?

— Власники мають право і можуть самі визначати спосіб управління своїм будинком. Але якщо вони цього не зробили, рішення за них приймає міська рада. У жодний спосіб ми не перешкоджатимемо таким ініціативам. Та, на жаль, ОСББ — задоволення не з дешевих. Суто з економічних міркувань управитель у масштабах міста повинен бути вигіднішим. Але повторюсь: вирішувати власникам. і в цьому теж суть реформи.

- І насамкінець традиційне запитання: куди звертатися мешканцям будинку, якщо вже протікає зливна каналізація чи інша труба у підвалі? Які телефони та адреса ЄРЦ, адже до сайту domivka.if.ua в інтернеті має доступ далеко не кожен іванофранківець.

— Наш центральний офіс, одна кімната, розташований на вул. Незалежності, 9. Крім того, в кожному ЖЕО працюватимуть наші паспортисти і спеціалісти. До речі, вже найближчим часом сподіваємось значно спростити видачу ними довідок — нехай і невеличкий, але, сподіваюсь, важливий крок назустріч людям...


Днями одна пані довго сварилася зі мною по телефону. За договори, за незрозумілу реформу. А потім каже: «А може, дати вам шанс?».

газета "Галичина"

20 Жовтня 2011, 10:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47