20 жовтня у всьому світі відзначають день боротьби з раком молочної залози. Щороку в Україні такий діагноз ставлять 16 тисячам жінок. І більше 7 тисяч від цієї хвороби помирає. За даними фахівців Інституту раку, рак молочної залози лідирує серед онкозахворювань жінок. Щорічний приріст показників цієї онкопатології у світі – близько 3%, також щороку зростає кількість вперше виявленого раку молочної залози.

В Україні від раку виліковується 65% жінок, які проходять лікування. За словами Ігоря Щепотіна, колишнього головного онколога МОЗ, директора Інституту раку, в Європі та США цей показник становить 90%. Пояснюється така диспропорція не тим, що на Заході краще лікування, а тим, що хворобу там у багатьох випадках діагностують на доклінічному етапі.

«У західних країнах 30% пухлин у жінок діагностуються на тому етапі, коли клінічно, тобто пальпаторно чи очима пухлину ще не діагностують. А у нас, на жаль, це кілька відсотків – один чи два. Для цього потрібно проходити мамографію чи еходослідження, при якому можна діагностувати рак грудей на доклінічному етапі», – сказав Ігор Щепотін.

Щороку на Львівщині у понад 600 жінок виявляють рак молочної залози

Львівська область належить до тих регіонів, де спостерігається високий рівень захворюваності на рак молочної залози. Для прикладу, у більше 50 жінок зі ста тисяч – рак грудей. І проблема навіть не в нестачі обладнання для перевірок, а в тому, що жінки не займаються своїм здоров’ям, повідомляє львівська кореспондентка Радіо Свобода.

На Львівщині діє програма «Онкологія» і ще п’ять років тому область мала придбати пересувний мамограф, щоб можна було обстежувати жінок у віддалених населених пунктах. Бо саме ці люди найчастіше дізнаються уже про найважчу стадію хвороби.

Щоби привернути увагу галичанок до проблеми, у Львові ініціювали конкурс імені Квітки Цісик. Усі жінки у родині співачки мали рак грудей. Організатор конкурсу лікар і керівник громадської організації Незабутня Квітка при онкоцентрі Роман Грицевич наголосив, що конкурс благодійний і його метою було зібрати гроші на придбання пересувного мамографа для усього Прикарпаття. Він сподівається, що до кінця року це вдасться.

Фактори ризику

Лікарі виділяють багато факторів ризику хвороби. По-перше, це вік після 45, по друге, генетична спадковість, а також гормональні фактори: безпліддя, перші пологи у віці після 35 років, не годування дітей грудьми, ранній (до 12 років) або пізній (після 16 років) початок менструацій, пізня менопауза (після 55 років), ранній клімакс (до 45 років).

У групі ризику також жінки з порушенням функції щитоподібної залози, із захворюванням жіночої статевої сфери. До факторів ризику розвитку захворювань молочної залози відносять також неконтрольований тривалий прийом гормональних контрацептивів, малорухомий та стресовий спосіб життя, надлишкова маса тіла, куріння та надмірне вживання алкоголю.

Запорука успіху – рання діагностика!

Однак, при виявленні хвороби на ранніх стадіях лікарі гарантують одужання та збереження повноцінного життя жінки у 95% випадків. Тож запорукою успіху в лікуванні є рання діагностика, говорить лікар-мамолог Ігор Ковальчук.

«Яку мету ми переслідуємо? Це виявлення пухлин ще перед тим, як з’являться симптоми захворювання. Радимо вам застосовувати 3 методи діагностики: самостійне обстеження, яке проводиться самостійно, на 7-9 день циклу. Самостійне обстеження – це 95% успіхів. Консультація у спеціаліста раз на рік. І мамографія в 35 років разово, після 40 років раз у два роки, після 50 щорічно. Це такий світовий стандарт», – констатує лікар.

Зараз в Україні близько 75 відсотків усіх пухлин діагностується на 1- 2 стадії хвороби, ще 5 років тому – на ранніх стадіях діагностувалося всього 60% онкохвороб, повідомили в Інституті раку.

«Жінкам доводиться ліки купувати за власний рахунок»

Пані Лариса подолала рак грудей близько 10 років тому. Вона зіткнулася з багатьма проблемами після операції – і стала одним з ініціаторів створення організації «Разом проти раку». В 1999 році, розповідає Лариса Лопата, в Україні ще не було так званих препаратів нового покоління, тож лікувалася медикаментами, які не щадили організму. Зараз такі ліки вже є, але за них доводиться платити.

«Я проходила повний курс лікування, операцію в державній клініці. І на той час все було безкоштовно. В принципі і зараз це також ніби має бути безкоштовно, але препарати нового покоління в основному іноземні. І один курс хіміотерапії може коштувати приблизно 20 тисяч гривень. А таких курсів потрібно і п’ять, і шість. І доводиться жінкам ліки купувати за власний рахунок», – каже Лариса Лопата.

За підрахунками експертів, потреби онкохворих в Україні фінансуються приблизно лише на 37-38%, говорить президент Всеукраїнської громадської організації «Разом проти раку» Лариса Лопата. «На сьогоднішні у зв’язку з таким тяжким економічним становищем в нашій країні як у всьому, так і в медицині, і в онкології, звичайно, препаратів практично немає, – каже вона. – Хіміотерапія, гормональна терапія – це все за рахунок хворих. А в цьому році тендери взагалі проводили пізно, восени. Тобто на початку року безкоштовних препаратів взагалі практично не було в лікарнях. Тільки ось в кінці року починають якісь гроші виділятися лікарням».

Проблема з закупівлями ліків фактично ліквідована – Аніщенко

В Україні існує загальнодержавна програма боротьби з онкологічними захворюваннями до 2016 року. І тільки на закупівлю лікарняних засобів у цьому році виділено 175 мільйонів, про це в ефірі Радіо Свобода заявив Міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко. А проблема з закупівлями ліків фактично ліквідована.

«Ми провели тендери. Ми вибирали препарати першого ряду, найефективніші. Закуповували препарати, звісно, якісні і, за дешевшою ціною. Це нам дозволило зекономити 35 мільйонів. Ось на ці 35 мільйонів ми додатково закуповуємо (найближчим часом у нас будуть торги) додаткові об’єми. У цьому році у нас буде більша частина пацієнтів забезпечена хіміотерапією. А говорячи про знеболювальну терапію, вона призначається усім онкохворим безплатно. Ми, вивішуємо на свій сайт, щоб кожен пацієнт міг знати, що ось цим препаратом лікарні забезпечені на 100%. І ніхто не має права з цього пацієнта вимагати гроші», – сказав Олександр Аніщенко.

Міністр охорони здоров’я пообіцяв: з наступного року всі медикаменти, закуплені за державний кошт будуть маркуватися. Це, за його словами, дозволить викорінити вимагання в пацієнтів грошей за безкоштовні ліки.

Коломия Веб

20 Жовтня 2011, 14:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47