Колись у потічку, який протікає «прифранківським» селом Угринів, плавала риба. Зараз – нечистоти та фекалії. Поруч із гаражними кооперативами, що по вулиці Тролейбусній, це відчувається дуже добре. Запах – не до парфумів, труби забиваються, в дощ вода затоплює місток. Власникам гаражів навіть не завжди вдається поставити авто…

Як каже депутат Івано-Франківської міськради Роман Харук, вони разом із представниками муніципальної комісії з благоустрою вже кілька разів виїжджали на місце та вивчали питання. Єдине, що вдалося з’ясувати, – це те, що нечистоти стікають із дощового колектора, який знаходиться на балансі радіозаводу (нині ВО «Карпати»). Припустити, що ці відходи скидає завод, нелогічно, адже там своя каналізація. А от те, що хтось самовільно «додає» свої стоки до дощівки, – цілком ймовірно. Відтак, зараз постало питання – хто? І чи знає він, що його фекалії йдуть у потічок?

За словами керівника інспекції з благоустрою Степана Кукули, інших припущень, звідки можуть потрапляти нечистоти, крім як від самовільних врізок мешканців Угринова, немає. Мовляв, завод ніколи б не дав на це дозвіл. Так і є. «Дозволу врізатись у колектор ніхто не давав, – запевняє директор ВО «Карпати» Дмитро Втерковський. – Якби ми дозволили, то відповідали б за це. Натомість, я навіть обстежити не маю права. Є громада, депутати, сільський голова, які можуть прийти та перевірити. Але біда в тому, що там живе влада, яка не пустить нікого. Наприклад, чи дозволить перевірити своє подвір’я головний лікар санстанції? Ніколи. А заступник прокурора пустить до себе? Не пустить. А як я маю прийти до них, якщо вони мені скажуть, що це їхня приватна власність? Мені що – брати автомат, пістолет і йти?».

Втерковський переконує, що тут може впливати тільки сільська рада. Мовляв, саме з них слід питати. «Треба починати з того, як видавалися плани під будівництво, як вони «посадили» будинки на високовольтні лінії, як усі мешканці цих вулиць поврізалися без дозволів у колектор, – продовжує Дмитро Втерковський. – Бо коли видавали плани, то мали чітко розмежувати колектор, щоб туди ніхто не врізався».

За словами керівника ВО «Карпати», мешканці Угринова будували й навіть поверх колектора, не питаючи у заводу дозволу. Він каже, що кілька років тому завод намагався втрутитися в ці питання – звертався у санстанцію, міліцію, прокуратуру. Але даремно – ніхто не відреагував.

Натомість, сільський голова Угринова Мирон Вівчаренко цього не підтверджує і не заперечує. Говорить, що спершу самовільні врізки від «селян» ще треба довести – а вже потім нарікати. «Треба доручити, щоб служби, які обслуговують отой стічний трубопровід, дослідили це питання, – каже Вівчаренко. – Бо у нас немає такої служби. Так, по території села дійсно проходить трубопровід, який колись проклав радіозавод. Хоча зараз важко навіть сказати, чи був у них на це дозвіл. Бо жодних документів чи рішень у нас не знайдеться».

До речі, сільський голова не тільки підозрює, що радіозавод у радянські часи міг самовільно збудувати колектор, він говорить, що і стоки можуть бути саме заводськими.

«Це може і радіозавод скидати, – припускає Вівчаренко, виправдовуючи угринівців. – Щоб говорити точно, треба знати їхні мережі і бути впевненими в тому, що вони мають свою каналізацію. Я думаю, що треба створити комісію та залучити міські служби. Якщо виявиться, що це люди з села, то будемо на них впливати».

Врешті, зітхає сільський голова Угринова, село розташоване поруч із містом. І селяни теж хочуть жити в нормальних умовах. Натомість, провести каналізацію в селі – складно та дорого. Тож половина Угринова (новобудови) каналізацію мають – вони підключені до мереж «Водоекотехпрому», а стара частина села без каналізації. Хочеться додати – це все офіційно, а як воно насправді, ніхто не знає.

Отже, завод показує пальцем на село, а звідти – такий самий жест. Проте, питання вже навіть не в тому, хто винен, а як це припинити? Тут теж – проблема.

Начальник виробничого відділу КП «Водоекотехпром» Іван Палімон запевняє, що це не їхня робота. Мовляв, колектор має свого балансоутримувача (ВО «Карпати»), який і повинен вирішувати це питання…

Начальник державної екоінспекції Ігор Яківчук повідомляє, що за останні півроку до їхньої служби звернень від представників гараж­них кооперативів не було. Відтак, перевірки вони не проводили…

Керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула переконує, що вина за самоврізки лежить на балансоутримувачі (ВО «Карпати»). І саме йому відповідати. «Він винен, тому що має обстежувати свої мережі», – пояснює Кукула.

Отакої. Є проблема. Нічия. Особливо, якщо згадати, що люди в Угринові живуть, дійсно, «не останні». Виглядає, що легше потічок закопати чи закрити ті гаражні кооперативи. Але куди попливуть ті фекалії? Якби ж у високі кабінети…

Репортер

 
24 Жовтня 2011, 10:56
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47