До остаточного рішення УЄФА щодо участі чи неучасті міста Львова у Євро-2012 залишається менше місяця. УЄФА активно інспектує інфраструктуру та спортивні об’єкти, незважаючи на епідемію грипу, а влада випромінює невичерпний оптимізм і впевненість в  тому, що чемпіонат в місті Лева таки відбудеться. «Не мені судити про їхні (експертів УЄФА) враження. Я переконаний, що Україна і Польща паритетно чотири на чотири прийматимуть Євро-2012», — безапеляційно заявив міський голова Львова Андрій Садовий на прес-конференції у  Львові 10 листопада. Але чи все насправді так добре?

У ЗМІ час від часу з’являються не дуже позитивні для Львова повідомлення про ті чи інші висловлювання керівників УЄФА — про неможливість вчасної здачі стадіону, аеропорту, неготовність інфраструктури. Останнє таке повідомлення з’явилось 9 листопада. Влада називає це провокаціями, але все ж наприкінці вересня і віце-прем’єр міністр Іван Васюник визнав, що основні зауваження експертів УЄФА стосуються трьох об’єктів в Україні, і два з них у Львові — стадіон та термінал аеропорту.   

Стадіону у Львові ще немає, і це факт. На сьогодні арена готова на 20%, стверджує директор Департаменту „Євро-2012” Львівської міськради Олег Засадний. «Будівництво головної футбольної арени у Львові відбувається згідно із затвердженими графіками та під пильним наглядом експертів УЄФА. Через стислі графіки будівництва стадіону висловлюються побоювання щодо спроможності Львова реалізувати цей проект. Втім і «Дирекція з будівництва стадіону», і німецькі консультанти Львова, які є експертами з будівництва стадіонів та були рекомендовані УЄФА, не мають сумнівів щодо спроможності здати стадіон вчасно… На сьогодні стадіон збудований на 20%.  Зокрема, на даний час завершується будівництво першого ярусу споруди. Згідно з графіками робіт здача стадіону в експлуатацію запланована на середину 2011 року.  Цей проект має цілком гарантоване фінансування», — розповів «ОстроВ» Олег Засадний. 

Оптимізм чиновника не зовсім поділяють депутати Львівської міськради. «Є багато недопрацювань: по-перше, ми відставали в графіку будівництва стадіону, бо не було фінансування. Зараз відомо про всі ці загальнодержавні спекуляції щодо фінансування Євро-2012, про так звану емісію 8 млрд грн., проти якої виступив Президент України. Зрозуміло, що місто Львів тут є заручником, тому що самостійно ми не потягнемо проведення Євро-2012 , і це є ганьба виконавчим органам влади, що ми не змогли домовитись з інвесторами, а все змушені  робити за кошти місцевої громади або кошти державного бюджету.  Насправді, проведення Євро-2012 це дуже інвестиційно привабливий проект.  Я вірю в краще, думаю, що ми встигнемо все зробити, але ситуація дуже складна», —  розповів «ОстроВ» депутат Львівської міськради Андрій Хомицький. 

«Є певні проблеми щодо будівництва стадіону, я не хотів би їх широко коментувати. Вони пов’язані з фінансуванням, з роботами, які проводяться, взаємовідносинами генерального підрядника та замовника будівництва. Ці всі речі є, але вони не є критичні. Фактично, якщо буде прийнято рішення, що Львів залишається претендентом на прийом чемпіонату, то, думаю, при допомозі уряду це не буде великою проблемою», — розповів «ОстроВ» депутат Львівської міськради Сергій Бащук. 

Львівський аеропорт теж в свій час лихоманило: робота пробуксовувала, була незрозуміла спроба „змінити коней на переправі” — Міністерство транспорту і зв’язку України під керівництвом тоді ще Йосипа Вінського намагалось звільнити директора ДП „Міжнарподний аеропорт „Львів” Олександра Загреву; були протести власників паїв, які не хотіли задешево віддавати свої земельні ділянки під розширення аеропорту. Зараз ситуація стабілізувалась, принаймі зовні.  Не останню роль тут зіграв той факт, що функції замовника будівництва аеропорту передано Львівській облдержадміністрації — а посади у ЛОДА не виборні, тож чиновники мають причини боятись і активізовувати роботу… Головний плюс в підготовці аеропорту в тому, що знайдено інвестора — американську компанію IMTC-MEI LLC, яка управлятиме аеропортом 36 років. 

Все ж і аерпопорт, і стадіон у Львові залишаються у зоні ризику. УЄФА може прийняти рішення і не на користь Львова. Хто ж тоді буде відповідальний? «Тут всіх є провина: є претензії і до уряду, і до міської влади.  30 травня будуть вибори, і виборці повинні зробити свій висновок щодо міської ради. А якби не було цих виборів, то міську раду потрібно було б розпустити і переобирати теж мера, за те, що не впорались з таким важливим завданням», — сказав „ОстроВ” Андрій Хомицький.

У відповідальність уряду за провал Євро-2012 у Львові віриться слабо: УЄФА дає зрозуміти, що хоче Євро-2012 як мінімум в двох містах України, тож поразка Львова розглядатиметься як недопрацювання саме місцевої влади. І якщо Львівська ОДА зможе відповісти, що термінал надалі будуватиметься і без прив’язки до Євро-2012, то найбільше питань буде до мерії — адже фінансування будівництва стадіону не буде, і доведеться відповідати за вже вкладені в арену кошти громади Львова. „Звичайно, що з боку міської влади, мера, було допущено дуже багато помилок в ході підготовки — об’єктивних, суб’єктивних, але ми мусимо дочекатись рішення, бажано, щоб воно було позитивним.  Якщо цього не станеться, тоді ми вже будемо шукати винних та аналізувати помилки”, — сказав „ОстроВ” Сергій Бащук.

Міський голова Львова Андрій Садовий в свій час обіцяв піти у відставку у випадку провалу Євро-2012, проте це скоріше гра на публіку. Міська влада готує собі запасний „парашут”. Доволі несподівано у Львові з’явилось керівництво донецького футбольного клубу «Шахтар» і висловило наміри побудувати тут футбольну академію. Для академії потрібно не багато не мало, а кілька гектарів недешевої львівської землі. Вже навіть підписана відповідна угода про наміри з департаментом Євро-2012: „Шахтар” інвестує в будівництво академії, а місто надає земельну ділянку під цей проект.  

Одразу ж з’явились припущення, що „Шахтар” отримає недобудований стадіон і територію навколо нього у випадку негативного рішення УЄФА щодо Львова, і це є предметом певних домовленостей між міською владою і Партією регіонів щодо підтримки діючого мера. При цьому зовсім не враховані інтереси двох інших діючих у Львові футбольних клубів — ФК „Карпати” та ФК „Львів”. Останній, до речі, завжди був „у фаворитах” міської влади не відміну від команди „Карпати”, власник якої Петро Димінський постійно конфліктує з міським головою Львова. «В мене є така підозра, що це і є те місце, де влада обіцяє побудувати новий стадіон під Євро-2012 і вона сьогодні, я думаю, робить страховку для себе. Тому, що туди вкладені народні гроші і треба буде якось звітуватися перед людьми», — заявив нещодавно в коментарі „Вголос” Петро Димінський. Депутати Львівської міськради не підтверджують, але і не спростовують такої інформації. «Я не хочу коментувати чутки, може це так, а може і ні. Якщо хтось готує запасний варіант у випадку програшу, то я можу задати зустрічне питання: це добре чи  погано? З одного боку це свідчення того, що ми не впевнені, і що це може бути поразка, а з іншого — це є, можливо, і мудре рішення: ми вже вклали кошти, і стадіон мусить бути добудований, а не залишений як довгобуд», — сказав „ОстроВ” Сергій Бащук. 

Розв’язки залишилось чекати недовго. Чим ближче до 10 грудня, дати проведення вирішального  засідання УЄФА, у львів’ян все менше сумнівів: при позитивному рішенні УЄФА кожен представник влади захоче отримати орден за заслуги, а при негативному — винних не буде, хіба що влада знайде гіпотетичного екскаваторника Петренка, який не вийшов на роботу і зірвав будівництво стадіону…  
14 Листопада 2009, 9:50
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39