Прикарпаття відвідав Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко. Наша область стала десятою в графіку поїздок цього високопосадовця. Під час останньої дитячий омбудсмен відвідав Печеніжинську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат, «Маєток святого Миколая», що в Пістині Косівського району, Івано-Франківську обласну школу-інтернат та взяв участь у засіданні колегії облдержадміністрації.

Основана мета приїзду Юрія Павленка на Івано-Франківщину — поставити чітку вимогу перед обласними, районними та місцевими органами влади: дотримуватися на території області Конвенції про права дитини, насамперед стосовно тих категорій, які потребують особливої уваги від держави. «У Західній Україні є найменше порушень прав дитини, тому що тут сильні громади, сильною є Церква, які багато в чому виконують функцію оберегу. В Івано-Франківській області найвищий рівень усиновлення — 80%, сім’ї з Івано-Франківська всиновлюють дітей по всій Україні», — наголосив Ю. Павленко. Також посадовець зазначив, що для нашого краю актуальнішою й гострішою є проблема дітей заробітчан. «Одне з моїх завдань — запропонувати Президентові дієві механізми підтримки, захисту таких дітей», — запевнив він.


Перебуваючи у Печеніжинській школі-інтернаті Коломийського району, яку очолює кавалер ордена Княгині Ольги III ступеня, заслужений працівник освіти України Катерина Волошенюк, Павленко назвав цей заклад одним із найкращих в Україні за методикою і результатами роботи. «Якщо би всі школи-інтернати були такими, як ця, тоді б не стояло питання так радикально реформувати інтернати. У цій школі є методики, напрацьована база, дуже цікаві пропозиції, які, переконаний, повинні стати частиною державної політики», — наголосив він.
Наступний пункт зупинки столичного гостя — «Маєток святого Миколая». Тут омбудсмен напросився в помічники до «небесного добродійника». «У 12 тисячах листів, що надійшли за час існування пошти святого Миколая, є дуже конкретні прохання дітей та їхніх батьків, які може і зобов’язана вирішити влада. Ми близькі за сутністю роботи, бо моя головна функція як Уповноваженого з прав дитини — почути кожну конкретну дитину і вжити всіх заходів для того, щоб права дитини, які порушили, були поновлені. Тому ми домовилися з Миколаєм про об’єднання наших зусиль, — сказав він і додав: — Я переконаний, що кожна українська дитина повинна тут побувати. Це надзвичайно важливий освітній проект, тому він потребує розвитку, капітальних інвестицій від держави».
На колегії ОДА заслухали два питання, які є близькими Юрієві Павленку як Уповноваженому Президента з прав дитини, а саме: про забезпечення в області організованого відпочинку та оздоровлення дітей влітку; про соціальний захист дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.


Щодо оздоровчої кампанії в області, то найкраще забезпечили оздоровчо-відпочинковими послугами дітей цього року в Галицькому, Городенківському, Косівському, Рожнятівському та Снятинському районах. У Калуші оздоровчу та відпочинкову кампанію провели не належним чином, підсумували на колегії. Великий плюс цьогорічної оздоровчої кампанії в тому, що в області не зафіксовано жодного випадку харчових отруєнь, інфекційних захворювань і травматизму у дітей. 


Доповіддю начальника служби у справах дітей ОДА Івана Ковалика з другого питання голова ОДА Михайло Вишиванюк залишився незадоволеним і мав намір звільнити його. Голову ОДА обурила, за його словами, мала кількість людей, котрі хочуть взяти в свої сім’ї дітей-сиріт. На захист начальника виступили перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, начальник головного управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк і навіть Юрій Павленко. Тож Вишиванюк оголосив Ковалику «амністію».


Основним же питанням засідання колегії ОДА стали підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку і бюджету області за дев’ять місяців цього року. Загалом по області з січня по вересень до бюджетів усіх рівнів надійшло доходів загального та спеціального фондів у сумі 4 289 млн. гривень. Це більше порівняно з відповідним періодом минулого року на 1 552 млн. грн., тобто на 56,7%. Приріст промислової продукції за дев’ять місяців становив 36%. Обсяг реалізованої промислової продукції зріс майже у два рази — до 13,5 млрд. гривень.


Також під час колегії Михайло Вишиванюк представив нового начальника головного управління економіки ОДА. Ним став Володимир Попович.
Найкоротшим був розгляд останнього питання порядку денного — про стан використання ставків в області та заходи щодо поліпшення ситуації в галузі рибництва. М. Вишиванюк звернув увагу присутніх на неефективне використання ставків та озер в області. На прикарпатських ставках площею три з половиною тис. га торік наловили лише 500 тонн риби. «Це свідчить про повну безгосподарність. Кожен ставок повинен давати не менше двох з половиною тонн риби», — констатував голова ОДА. Він зобов’язав голів райдержадміністрацій провести інвентаризацію всіх ставків та перевірити законність укладення договорів їх оренди. Незадовільним голова ОДА вважає і розвиток туризму в краї, потенціал якого використовують лише на три-п’ять відсотків.
27 Жовтня 2011, 15:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47