«Я намагаюся завжди виключати воду, поки чищу зуби, – розповідає івано-франківець Володимир Павлів. – А ще сварюся з жінкою, коли та запускає пралку, наприклад, з одною парою шкарпеток та сорочкою». «Ніколи не мию посуд під проточною водою – набираю її у велику миску», – ділиться своєю маленькою жіночою хитрістю Олена Іванчук. Студент Олександр Ковалик узагалі заявив, що не дуже нагріває в бойлері воду та миється ледь теплою.

Ось так франківці розповідали про свої намагання заощадити на комунальних послугах. Ми ж спробували узагальнити та доповнити перелік того, що можна робити, аби платити менше.

Світлові ази

Почнемо з електрики. Чи знаєте ви, що існує різниця у тарифах для села і міста? А також певна межа – 150 кВт. год. Якщо використали більше, для прикладу 200, тоді за ці 50 кВт. год доведеться платити вже за іншим тарифом. Отож міщани: 150 кВт. год – платять по 28,02 (все у копійках). Те, що зверху 150-ти, – по 36,48. Селяни – до 150 кВт. год – 25,92, решту – 33, 72. Для тих, хто живе у будинках з електроплитами, поріг вищий – 250 кВт. год. До цієї межі вони платять по тарифу 21,54. Все, що зверху, – 28,02.

Як той поріг не перетнути? Відомо, що значна частина електроенергії йде саме на освітлення. Як розповідає Ігор Карпінець, заступник начальника служби енергонагляду ПАТ «Прикарпаттяобленерго», можна добряче зекономити, якщо замінити звичайні лампи на енергозберігаючі.

«Застосування таких ламп заощадить приблизно 25% елек­троенергії в місяць у порівнянні з лампами розжарювання, – запев­няє Карпінець. – Вартість таких лампочок коливається від 25 до 50 грн. Є навіть лампи по 200 грн. – термін придатності у них близько 25 років».

Також варто встановити вдома вимикачі з регуляторами яскравості та не освітлювати всю кімнату, а лише ту зону, де працюєте. Тут дуже пригодяться настільні лампи, світильники, торшери.

Побутові прилади також «живуть» на електриці. Звісно, зараз змінювати всю техніку в домі ніхто не кинеться, але якщо плануєте придбати нову пральну машинку чи холодильник, то зверніть увагу на клас енергоспоживання приладу – літери від А до G говорять про економність. Клас А – найбільш економні. Найкраще, якщо біля літери «А» стоятиме + чи навіть ++.

Далі енергетики радять звернути увагу на свої звички. Навчіться виключати ноутбук чи комп’ютер. У сплячому режимі вони використовують 40% електроенергії у порівнянні з робочим. Також не залишайте у розетках зарядні пристрої. Бо навіть, якщо вони нічого не заряджають, все одно «їдять» електрику.

На чому іще можна зекономити? Для прикладу, на тарифах – двозонних і тризонних. Йдеться про різницю вартості електроенер­гії вдень і вночі. При двозонному тарифі електроенергія з 23:00 до 7:00 дешевша на 30%. За решту часу ви платите за звичайним тарифом. Звісно, аби користуватися такою перевагою потрібно встановити особливий лічильник. Його ціна, кажуть енергетики, 500-1000 грн.

За тризонним тарифом нічна електроенергія ще дешевша – на 60%. Але у години пік – з 8:00 до 11:00 і з 6:00 до 22:00 – вона дорожча у півтора рази. У всі решту години плата іде за звичайним тарифом. Ціна такого лічильника – від 1,5 до 2 тис. грн.

«Але його вигідно ставити тільки тим споживачам, які активно використовують електроенергію вночі, – каже Ігор Карпінець. – Для прикладу, мають електроопалення, яке включають саме на ніч».

Ми не риби

Тепер вода. Як розказують у прес-службі КП «Водоекотехпром», якщо у вас не встановлений лічильник, то плата розраховується за чинними нормами. Вони передбачають, що одна людина за місяць використовує 6,2 куба холодної води і ще 3,3 гарячої. Ціна куба води і стоків – 4,40 грн. Тобто за одного в місяць доведеться заплатити 41,80 грн. А зазвичай у квартирі прописана далеко не одна людина. Сума виходить чимала.

Тож оптимальний варіант – поставити лічильник, точніше два – на гарячу й холодну воду. В залежності від типу лічильників їхня ціна може коливатися від 100 гривень до тисячі.

Поставили? Тепер можна й рахувати. Для початку перевірте, чи не протікає сантехніка. Зробити це можна за допомогою індикатора руху води, який знаходиться на кожному з лічильників. Переконайтеся, що всі крани закриті, гляньте на лічильник, якщо там нічого не рухається, значить, усе в нормі. Для більшої певності запишіть показники лічильників, кілька годин взагалі не використовуйте воду, а потім звірте покази. Якщо вони змінилися, то десь таки тече. Бігом ремонтувати крани і міняти прокладки!

Аби «вивести на чисту воду» зливний бачок, зніміть з нього кришку, додайте у воду трохи харчової фарби, якщо десь за хвилин 15 фарба з’явиться в унітазі – бачок підтікає.

Треба знати, що старі крани та душові насадки пропускають до 35 літрів води за хвилину. Натомість, нові економні створюють повітряно-водяну суміш, завдяки чому витрати води зменшуються до 4,5 літрів за хвилину. Мінімум один-два кубометри води допоможе заощадити компакт із двома клавішами зливу на бачку: одна дає ощадливий злив, друга – звичайний.

Тепер до звичок. Закривайте крани завжди, коли можна. Або відкривайте тільки тоді, коли конче потрібно. Віддайте перевагу душу, а не ванній. Як миєте посуд, то набирайте воду в якусь посудину. Овочі та фрукти мийте у наповненій водою раковині. Пральну машину використовуйте тільки при повній загрузці. До речі, про унітаз – не варто використовувати його як смітник, подумайте, скільки ви платите за кожен злив. А потім ще за виклик сантехніка…

Рахуємо тепло

Всі ми знаємо, що ситуація з газом в Україні не проста. Навіть жарт є – кожен свідомий українець і поборник незалежності, перш за все, має економити газ. А ви знаєте, скільки платите за нього та чому?

Виявляється історія з тарифами там дуже не проста. За словами Віталія Шульги, заступника голови правління з питань газопостачання ПАТ «Івано-Франківськгаз», ціни на газ, який відпускається для населення, затверджені постановою Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ) у 2010 році. «Ця ціна є динамічною, – пояснює Шульга, – і диференціюється відповідно до річних обсягів споживання».

Спробуймо простіше. Для прикладу, якщо ви за рік спожили до 2500 кубів, то платитиме за одним тарифом, більше – за іншим, вищим, ще більше – ще дорожче.

Якщо у вас немає газового лічильника, то на ціну впливатиме і те, скільки людей прописано у квартирі, і площа квартири, і кількість газових приладів, і навіть гаряче водопостачання. Саме згідно з цією постановою НКРЕ, влітку, коли у кранах немає гарячої води, ціна на газ значно зростає. Там на горі вирішили – немає гарячої води, значить люди гріють її на газі. Логічно?

Тож найпростіший спосіб економії – це газовий лічильник. Разом із монтажем він обійдеться десь у 1500 грн. Але те, як зменшаться ваші витрати, відчуєте одразу. До речі, Віталій Шульга розповідає: «У цьому році діє програма безкоштовного встановлення лічильників, там, де газ використовується комплексно – на приготування їжі, підігрів води та опалення приміщення». Отже, якщо у вас не тільки плитка та немає лічильника – звертайтеся, поставлять.

Чи можна якось зекономити при централізованому опаленні – це питання тривожить чи не половину Івано-Франківська. От, при автономці все ясно – стало тепліше, скрутив, похолодало – підкрутив. А з централізованим? Виявляється, теж є варіанти. Тільки для цілого будинку.

«У нашій практиці так роблять ОСББ і житлово-будівельні кооперативи, – розказує Василь Рущак, заступник головного інженера КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». – Вони призначають відповідальну людину з мешканців, яка слідкує за температурою. Коли є необхідність, то він вдень у будинку трохи скручує опалення, а на ніч знову відкриває. І таким чином люди економлять».

Що ж до поквартирних лічильників на тепло, то в Івано-Фран­ківську навіть є один будинок з такою «зручністю», розповідає Рущак. Зробити це дозволило саме проектування будинку. А решту? «На превеликий жаль, в Україні такого взагалі не запроваджено, – каже Василь Рущак. – Системи теплопостачання, які побудовані у 70-х роках, просто не дозволяють цього зробити».

Маємо надію, наші поради стануть вам у пригоді.

 

31 Жовтня 2011, 13:43
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47