У кінофільмах досить часто показують сцени з інсультом: людина падає на підлогу, втрачає свідомість, ті, хто поряд, лякаються і викликають "швидку". Однак це лише один з можливих проявів інсульту. Те, що про інсульт сигналізує затерпання кінцівок або раптова слабкість, відомо далеко не всім. Як і те, що у жінок інсульт може статися внаслідок вживання гормональних контрацептивів. Невропатолог обласної клінічної лікарні Леся Скрипко розповідає, як вберегтися від інсульту та як вчасно розпізнати недугу, щоб встигнути врятувати людині життя.

- Що таке інсульт і чому він виникає?

Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу. Є два типи інсультів: якщо у людини миготлива аритмія - коли серце б'ється дуже часто і як хоче, утворюється збурення крові, кров стає густа і нашаровується на стінках серця. Тромб відривається і судинами прямує до мозку. Але найчастіше маємо справу з інсультами, які виникають через так звані атеросклеротичні бляшки. Впродовж життя людини через неправильне харчування на стінках судин відкладаються бляшки, які з часом стають тверді, як вапно. На ці бляшки нашаровуються тромботичні маси, і коли тиск різко піднімається, судина звужується і доступ крові до неї перекривається.

- Які ознаки інсульту? Коли треба везти хворого у лікарню?

Якщо затерпла половина тіла, треба негайно їхати в лікарню. Якщо змінилася мова, людина ніби щось "городить" і її неможливо зрозуміти, з'явилася слабкість, порушення координації в кінцівках, раптова втрата чи погіршення зору - це ознаки інсульту. Ці зміни можуть наростати впродовж доби. Якщо затерпли всі руки і ноги - це може бути також гіпертонічний криз. Але це теж фактор ризику. Після незнятого гіпертонічного кризу наступного дня може статися інсульт.

Нерідко пацієнти думають, що слабкість і затерпання минуть самі. Думають, що можна розтерти затерпле місце, відлежатися. Але таке зволікання може коштувати людині життя або зробити її інвалідом.

- Чим раніше привозять хворого, тим більше шансів його врятувати?

Так. Найкраще, коли хворого привозять не пізніше, ніж впродовж 3-4 годин після інсульту. Тоді ми проводимо тромболізис: внутрівенно вводиться препарат альтеплаза, який розсмоктує свіжий тромб і кровопостачання до мозку відновлюється. Були випадки, коли людина під крапельницею під час введення тромболітика вже починала рухати ногою чи рукою. Це ідеально. За кордоном вважається, що хворого після інсульту треба доставити впродовж 90 хвилин, але у нашій країні це нереально через низьку свідомість людей і через проблеми з транспортуванням хворих. В половині випадків хворих до нас привозять впродовж доби після інсульту. Особливо, якщо везуть з віддалених районів. Із сіл дуже часто хворих не привозять взагалі. Старших людей просто кладуть "полежати" і час від часу підходять подивитися, чи стареньким не стало легше.

- Якщо людину з інсультом вдалося врятувати і пролікувати, яка гарантія, що не станеться повторного інсульту?

Гарантії нема, інсульт може повторитися. Але якщо дотримуватися рекомендацій лікарів, ризик зменшується. Є дуже багато людей, які після інсульту ще прожили півжиття і дожили до глибокої старості. Є такі, що пролікувались і повернулися до активної роботи. Ми врятували багато начальників і банкірів, які через специфіку роботи майже всі мають високий тиск і цукровий діабет. Найчастіше ризик повторного інсульту є в тих пацієнтів, які не змінили свого неправильного способу життя.

- Які фактори ризику виникнення інсульту, крім гіпертонії та цукрового діабету?

Гіпертонія є найбільшим фактором ризику - понад 50% інсультів стаються у гіпертоніків. На другому місці цукровий діабет та гіперліпідемія - це підвищення кількості ліпідів, тобто шкідливих жирів у крові. Коли ліпідів стає забагато, вони осідають бляшками на стінках судин і виникає атеросклероз. Появі гіперліпідемії передує дисліпідемія - холестеринових бляшок ще немає, але вже є підвищення рівня ліпідів у крові.

Жінкам, які вже мають фактори ризику інсульту, наприклад гіпертонію, дисліпідемію та мігрень, або гіпертонію та куріння, не рекомендоване застосування оральних контрацептивів із високим вмістом естрогенів.

- Отже, якщо жінка користується гормональними контрацептивами, у неї підвищується ризик інсульту?

Ризик підвищується тоді, коли у жінки є ще супутні фактори ризику. В ускладненнях при прийомі контрацептивів вказано, що можуть виникати тромбози. Однак було кілька випадків, коли молоді жінки потрапляли до нас з інсультами, при цьому не маючи ніяких факторів ризику, крім вживання цих контрацептивів. Тому ми констатували, що інсульт, швидше за все, трапився внаслідок вживання гормональних контрацептивів. От нещодавно привозили з Буковелю дуже молоду, 30-річну успішну киянку з інсультом. Ніяких факторів ризику. Але вона вживала оральні контрацептиви.

Особливо негативно на фоні прийому гормональних контрацептивів діє куріння. Воно звужує судини, порушує кровообіг. Якщо жінка вживає ці контрацептиви і курить, ризик інсульту досить високий. А якщо у неї ще й гіпертонія чи надмірна вага, то вона дуже ризикує! Куріння, збільшує ризик виникнення інсульту у чоловіків на 40%, а у жінок аж на 60%! При цьому при відмові від цієї шкідливої звички зменшення ризику інсульту до рівня хворих, які ніколи не курили, відбувається лише через п'ять років.

- Як можна виявити у себе порушений обмін ліпідів? Це хвороба повних людей?

Ні, це може бути при будь-якій статурі. Може бути спадкове порушення обміну ліпідів. Виявити його самостійно неможливо. Людина має прийти на профогляд і здати біохімію крові. Особливо треба перевіряти рівень ліпідів, якщо були захворювання печінки. Але найчастіше кількість ліпідів збільшується внаслідок неправильного харчування, зокрема вживання великої кількості жирної їжі.

- То недобре радять українцям їсти сало щодня?

У салі містяться поліненасичені, тобто нешкідливі жири. У помірній кількості їх можна споживати постійно. А от смалець вживати не рекомендовано - це джерело шкідливих жирів.

- Що ще не рекомендовано їсти для профілактики інсультів?

Шкідливими для організму є всі тваринні жири. Треба робити акцент на рослинних жирах: соняшниковій, кукурудзяній, лляній олії. Варто обмежити споживання жирних сортів м'яса, смаженого та копченого. Не варто зловживати також жирними сортами риби, наприклад, сьомгою. Часто господині смажать м'ясо чи запікають курей у духовці, а потім жиром, який утворився, поливають картоплю - це дуже шкідливо. Взагалі, смажене шкідливе насамперед через те, що жири піддаються тепловій обробці і стають ще й канцерогенами. Людям із порушеним жирообміном рекомендують навіть шкірку з курки знімати. Смажена картопля також далеко не дієтичний продукт через те, що олія проходить теплову обробку і картопля всмоктує велику кількість цієї вже пересмаженої олії. Норма споживання рослинної олії - 80 грамів на добу. Найкраще продукти запікати або готувати на парі.

Галицький Кореспондент

07 Листопада 2011, 14:57
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47