Сумнозвісна фінансова піраміда знову збирає лохів. Незважаючи на те, що у 90-х роках без своїх заощаджень залишилися 10-15 млн. людей. Минулого тижня на білбордах Івано-Франківська з’явилася реклама «МММ-2011», де Сергій Мавроді із серйозним виразом обличчя повідомляє – ми вже в Україні і нас більше трьох мільйонів. «Невже знову? Невже люди туди йдуть?» – цілком логічно спитає кожен, хто хоча би краєм вуха чув про АО «МММ» у дев’яностих. Та отож…

Реальні Мавро

Реклама МММ-2011 насувається на Прикарпаття. Зрештою, як і на всю Україну. Видається, до нас вона прийшла найпізніше. Бо колеги із Києва розказують, що у них МММ рекламується вже давненько, спочатку були просто написи на асфальті, потому білборди та листівки у маршрутках.

До речі, цими вихідними на одному з центральних телеканалів двічі у праймтаймі (найкращий час для показу) транслювався російський фільм «ПіраМММіда» за мотивами книги самого Мавроді. Там він виступає таким собі Робін Гудом, який хотів лиш дати гроші бідним, а погана влада, боячись втратити контроль над фінансовими потоками, «прикрила лавочку». І ніби саме тому мільйони людей залишилися без своїх кровних. Чи трансляція фільму є простим співпадінням, чи то продуманий рекламний хід – гадайте самі.

Але вернімося до нашої, фран­ківської, реклами. На ній з контак­тів – тільки номер мобільного та адреса сайту. Мобільний – не відповідає. Ідемо на сайт.

У креативності його автору не відмовиш. З порога вас налаштовують: вам не подобається система, яка дозволяє збагачуватися тільки багатим – ми також проти неї! Приєднуйтеся до нас, відкрийте очі, вийдіть за рамки, заробляйте. «Ти зберігаєш свої гроші в банку, хочеш, аби банкір, який зажерся, купив собі на них третій, чи який там по рахунку лімузин? Вклади їх краще в МММ», – закликає сайт.

Перспектива запаморочлива. «Вступайте у систему, купуйте Мавро, лежіть собі на дивані та дивіться, як вони ростуть у ціні, – на 20-30 % у місяць». Курси тих Мавро (власна валюта піраміди) змінюються, тобто ростуть, двічі на тиждень – у вівторок та четвер. І встановлює їх сам Мавроді.

Спробуємо подивитися на це зсередини. Реєструватися можна тільки зі світових поштових сервісів. Всі решта просто блокуються при будь-якій згадці МММ. На електронну адресу нам одразу ж приходить повідомлення, що ми тепер належимо до десятки такого собі Олександра Колесника, та посилання, яке відкриває доступ до неї. Вражаюче – у списку десь з півсотні осіб, їхні імена, адреси поштових скриньок і деякі мобільні телефони. А також суми вкладів, які подекуди перевищують тисячу доларів. І це тільки одна десятка…

Зв’язалися з нашим десятником. Олександр Колесник до розмов не надто охочий. Пояснює: «У десятці ви самі можете бачити, що люди реально зароб­ляють. Хочете купити Мавро?». І надсилає реквізити трьох рахунків. На будь-який з них треба покласти гроші, скільки душа бажає. А потому надіслати йому копію чеку чи просто його фото. Наш десятник запевняє: «Продати Мавро можна у будь-який момент, гроші я перешлю, куди скажете».

Про особистості говорити відмовляється, за відповідями на всі запитання, що не стосуються операцій купівлі-продажу тих Мавро, відсилає на сайт.

Тут чітко видно, як система заманює людей. По-перше, за кожного приведеного новачка учасник МММ отримує 20 % від його першого вкладу і 10 % – від усіх решти. По-друге, система обіцяє повернути вклади усіх, хто колись постраждав від будь-яких фінансових пірамід. Звісно, для цього треба вступити в неї. І третє, потужна рекламна кампанія – листівки, газети, буклети – всі вони виготовляються за кошти самих же учасників. І ніхто їхнього дозволу при цьому не питає. Реклама – це нові люди, а без них система існувати не може. Має ж вона когось їсти?

Забрати в іншого

Сайт Мавроді не ховається та чітко каже: «МММ-2011» – фінансова піраміда. Спробуємо розібратися, як воно працює.

«Сутність будь-якої фінансової піраміди полягає в тому, що люди, які вклали гроші попередньо, отримують дохід за рахунок тих, хто вступає в піраміду пізніше, – розповідає економіст Роман Гуменюк. – Коли фірма, яка займається фінансами, оголошує, що гроші не будуть кудись вкладатися, а просто залучаються для того, аби погашати заборгованості попередніх часів – це і є фінансова піраміда».

Зрозуміло, що фінанси обмежені на будь-якому ринку й рано чи пізно піраміда зупиниться, обов’язково будуть постраждалі, веде далі Роман Гуменюк. Зупинитися піраміда може й раніше, якщо втрутиться держава. «Але знову ж таки, це вигідно самій піраміді, бо вона робить посилання – держава винна! – і під різними мотивами зупиняє свою діяльність, – каже економіст. – Прибуток лишається в піраміді. А власник там – одна-дві-три людини, всі решта – постраждалі».
Ще одна типова ознака пірамід – вони виходять на ринок фінансових послуг таким чином, аби до них не можна було застосувати норм закону. «Всі фінансової піраміди передбачають дії від фізичних осіб, які законом не заборонені, – каже Гуменюк. – Адже людина сама розміщує кошти на чужому рахунку, сама не підписує жодної угоди, сама погоджується на те, що її обманюють».

То чому ж, попри всі застереження, наші люди таки несуть гроші у піраміди?

«Є одна дуже важлива річ, – пояснює психолог Андрій Петранюк. – За кордоном людей у школах, в інститутах вчать якоїсь фінансової грамотності. У нас цієї освіти, грубо кажучи, люди не отримують. От так і живемо. Чого бідний, бо дурний. Чого дурний, бо бідний».

Людьми керує бажання швидко розбагатіти і нічого при тому не робити. Це як ігрові автомати, принцип той самий – пхаєш туди десятку, аби витягнути сотку. І хоча знаєш, що можеш нічого не отримати, але сподіваєшся. На що? Ну, логіки там точно немає…

Спробував, механізм запустився. «От ви даєте 100 грн., вам пообіцяли за них 100 доларів, – тлумачить Андрій Петранюк. – Дали раз, і другий, і третій. Якщо тричі інформацію підтвердити, далі людина вірить сліпо».

Логіка відключається, працюють емоції, люди вкладають все більше і більше. Вчасно зупинитися – нереально. Піраміда падає, більшість залишається без гроша.

Хоча сам Мавроді бачить продовження піраміди зовсім по-іншому. У своєму блозі він пише: «Коли МММ заполонить увесь світ, тоді я перейду до другої частини нашої програми – до фінансового апокаліпсису. Це моя ціль. Нехай усе згорить у всеочищуючому полум’ї».

Чи виживе хтось після цього – не уточняється. А пихи-то скільки?

Винен тільки ти

Варто пам’ятати, в «МММ» ви віддаєте свої гроші зовсім незнайомій людині і сподіваєтеся на те, що вона поверне їх з відсотками. У разі чого бігти жалітися не буде до кого.

По-перше, вже на сайті Сергій Мавроді поперед­жає – фінансові піраміди шкідливі для вашого фінансового здоров’я, ви можете втратитися все, не беріть участі в МММ.

По-друге, ані державні контролюючі органи, ані правоохоронці, ані самі вкладники не зможуть висунути засновнику піраміди у разі її краху жодних претензій. «МММ-2011» не зареєстроване Державною комісією з регулювання ринку фінансових послуг. Мавроді відкрито пише, що й не збирається цього робити, і ніхто його до цього не змусить. «Бо такої юридичної особи, як «МММ-2011», взагалі не існує, – насміхається він. – Є просто люди, що обмінюються на добровільній основі грошовими знаками. Без будь-яких умов, гаран­тій і обіцянок. Все! Заборонити це неможливо. Як можна заборонити Петру дати гроші Василю? Просто так, без всяких умов».

І хоча на верхах, і в Кабміні, і у Верховній Раді, заворушилися з цього приводу, важелів впливу на цю систему у держави поки що немає. Реклама працює і, незважаючи на всі застереження, люди йдуть. І навіть сумний досвід ОА «МММ» їх не зупиняє. Спеціально для мрійників, нагадуємо – тоді, у 90-х роках, за різними підрахунками без своїх заощаджень залишилися 10-15 млн. людей. Півсотні з них покінчили життя самогубством.
09 Листопада 2011, 15:01
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 08 Лютого 2012, 20:28
Відповісти

Автор: , 08 Лютого 2012, 20:29
Відповісти

Автор: , 08 Лютого 2012, 20:33
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47