Шопінг став ще доступнішим завдяки Інтернету, який водночас поєднав у собі ці дві залежності. Що чигає за цією підступною звичкою «щось придбати собі гарненьке»? І чи насправді воно є таким невинним захопленням? Та наскільки Івано-Франківськ опинився і цьому цейтноті Інтернет-покупок? Цю дилему вирішив з'ясувати кореспондент «ОстроВа».

До цього часу шопоголіками називали окремих людей, які втрачали голову від самого процесу покупки. Тепер же є всі обставини для появи Інтернет-шопоголіків – людей, які можуть витрати всі свої заощадження не виходячи з дому чи офісу.Незважаючи на те, що гаманці через які проходить оплата в мережі, називаються віртуальними, гроші тратяться реальні. І інколи, як виявилося чималі.

В Інтернеті  можна купити все — від дорогих авто до продуктів харчування.Вибирай, роздивляйся хоч добу,сидячи на роботі чи вдома. Тож не дивно, що я теж потрошку почала втягуватися в інтернет- шопінгоманію.А пізніше, по тому ж Інтернету, познайомилася з людьми, які витрачають на покупки в ньомувважають себе залежними. до 80 відсотків свого заробітку. Проте ці люди не

Можливо, цього явища і справді не існує?   Або просто ще ніхто не оцінив розмах мережевих покупок?  Проте в чому ж тоді феномен привабливості інтернет-магазинів?

Для багатьох людей, що живуть в постійному цейтноті, це єдиний варіант шопінга. Так, наприклад, моя подруга віддає перевагу саме такому виду покупок, адже у постійному курсорі руху між особистим, суспільним та кар’єрним життям – часу на дрібниці побутового життя зовсім не вистачає. А інтернет допомагає їх вирішити завдяки одному кліку мишки. Тож, завдяки інтернет-магазину вирішилася справа з придбанням побутової техніки, і вона надзвичайно нею задоволена. Адже, як Тетяна Рожко зауважує: «в інтернет-магазинах, як правило, нижчі ціни. Власники таких можуть собі це дозволити, адже зміст мережевого магазину набагато дешевший, ніж магазину в реальності».

В Івано-Франківську інтернет-магазини ще не настільки набрали оберту, як у інших регіонах України, наприклад, в Києві чи Донецьку, однак продукцію з Івано-Франківська потребують більше наші сусіди, ніж ми. Як зазначає Григорій Мисєлков, приватний підприємець інтернет-магазину з виготовлення меблів «Домовик»: «Більшість продажів, майже 70%, замовляють українські мегаполіси, такі, як Київ, Донецьк, Львів, тоді, як Івано-Франківськ потребує лише 30%. Сьогодні Інтернет – це альтернатива для споживача, так як він має можливість вибрати товар, так і для виробника, який без посередника може дійти до споживача».

Привертає доставка товарів додому, хоча в Україні все ж таки більшість користуються послугами поштового зв’язку.  Проте все частіше інтернет-магазини намагаються привабити клієнтів саме своїм представництвом у регіоні. Як, наприклад, інтернет-магазин побутової техніки «Rozetka», що вже має своє представництво у Івано-Франківську.

Ще один великий плюс: у Мережі можна отримати значно більше інформації про потрібний товар, ніж від декількох продавців-консультантів у звичайних магазинах, що постійно «нависають» над душею. А тому в інтернет-магазини нерідко заходять навіть ті, хто вважає за краще купувати в реальних магазинах.

Однак, Інтернет покупки більш схильні робити наші західні сусіди, а івано-франківці більше консервативніші, а тому більш захищені від інтернет-шопінгоманії. Проте мені стало цікаво, скільки готові витрати наші краяни на покупки в Інтернеті? І чи вважають вони покупку в Інтернеті більш економною, ніж у звичних магазинах?

Більшість опитаних респондентів назвала таку економію скоріше ілюзією, а ніж правдою, хоча погодилася з тим, що в Інтернеті можна знайти більш ексклюзивні речі, ніж у магазинах. Як розповідає Олена Яковів, фанатка інтернет покупок: «Здавалось би і економія, проте я частіше купляю більше, ніж потрібно, так, як все здається таким необхідним, і за такою привабливою ціною. А тому грошей тратиться не менше, але товару отримую більше».

Що ж до своїх витрат в інтернет мережі, то івано-франківці більш схильні робити покупки середньої величини. Наприклад, замовляти побутову техніку вони будуть тільки тоді, якщо упевняться, що вона дешевша і якісніша, ніж у магазинах Івано-Франківська. Однак, покупки одягу та взуття ще залишаються покупками  в звичайних магазинах. Адже, так хочеться інколи відчути тканину на дотик, приміряти та насолодитися своїм силуетом у дзеркалі.

 Однак, якщо б все було так гладко, експерти не били б  не на сполох, та не ставили інтернет-шопінгоманію поряд з тамими залежностями, як алкоголізм та ігроманія. Можливо, на суспільство насувається ще одна залежність, вже більш удосконалена. Адже,  інтернет-шопінгоманія – це залежність не тільки від всесвітнього павутиння, і не так від нестримного бажання постійно оновляти свій гардероб, офіс чи будинок будь якими дрібничками з інтернет-магазину. Насправді, це залежність від грошей, незважаючи від того, чи вони віртуальні чи реальні.
17 Листопада 2009, 10:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 26 Квітня 2017, 8:44
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39