Поки досягнення нових газових домовленостей Києва та Москви коментують лише "джерела" інформаційних агенцій, оглядачі припускають, що вартість зниження ціни російського газу для України може бути досить високою - економічно та політично. "Є домовленості щодо ціни на газ. Підписання відповідних документів очікується найближчими днями", - цитують неназване джерело в уряді українські інформаційні агенції.

Напередодні "Экономические известия" із посиланням на "джерела" в адміністрації президента України повідомили про досягнення нових україно-російських газових домовленостей про зниження ціни на російський газ для України до 220-230 доларів за тисячу кубометрів.

Нині Україна платить 400 доларів за тисячу кубів російського газу.

"Джерело" видання у президентській адміністрації також повідомило, що нові угоди передбачають можливість оплати за російський газ у рублях, а також що російські компанії матимуть певні преференції при приватизації державного майна в Україні.

Москва і Київ "не коментують" по-різному

Водночас у російському Газпромі спростували факт досягнення нових газових домовленостей з Україною, а у російському уряді заявили, що переговори тривають і що їх результати будуть прокоментовані лише тоді, коли переговори будуть повністю завершені.

"В уряді Російської Федерації виходять із того, що переговори тривають. Фіналізація відповідних домовленостей відбудеться із підписанням нових документів. Доти, коли цього не сталося, вважаємо передчасним говорити про будь-що", - заявив прес-секретар російського прем’єра Дмітрій Пєсков.

Тим часом український прем’єр Микола Азаров заявив, що не коментуватиме нові угоди до їх оформлення, проте вже порахував зиск від них, повідомивши, що у разі, як це відбудеться, Україна зможе економити до півмільярда доларів щомісяця на платежах за російський газ.

"Як тільки ми домовимося про прийнятну ціну на газ, то отримаємо одразу "плюс", грубо кажучи, 500 мільйонів доларів на місяць. Це по року буде 6 мільярдів", - заявив пан Азаров в інтерв’ю Першому національному телеканалу. Крім того, за словами прем’єра, вирішення газового питання дозволить Києву продовжити співпрацю із МВФ. Щоправда, Микола Азаров твердить, що "це зовсім не означає, що ми обов’язково, негайно будемо просити перерахувати черговий транш", бо потреби у ньому, за словами прем’єра, наразі немає.

Натомість віце-прем’єр Сергій Тігіпко, коментуючи в ефірі 5 каналу повідомлення про досягнення нових газових домовленостей з Росією, заявив, що про ціну у 220-230 доларів за тисячу кубів знає "зі ЗМІ", і при цьому не знає нічого про "ціну" такого знижки на російський газ:

"Я не знаю нічого про підприємства, знаю, що розмови йшли про газотранспортну систему, але позиція України була завжди, що якщо і робити зміну власників, то там повинно бути три власники: Україна, Росія, як власник товару, що переміщується через нашу територію, і Європейський Союз, як покупець цього товару".

Пан Тігіпко також заявив, що досягнення нових газових угод із Росією дозволить відновити переговори із МВФ і отримати кредити фонду, які урядовець назвав "найдешевшими із можливих", піддавши сумніву доцільність отримання позик від Росії.

До того про досягнення принципових домовленостей та їх технічне оформлення заявляв міністр енергетики Юрій Бойко, прем’єр Микола Азаров говорив про досягнення до кінця листопада "компромісу щодо ціни на газ, який буде зафіксовано у великому пакеті, який визначає весь спектр відносин України та Росії", проте наголосив, що про приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану не йдеться, а віце-прем’єр Андрій Клюєв казав, що ціна на російський газ у нових контрактах буде "істотно нижчою".

Що закладається у знижку?

Член парламентського комітету з питань енергетики та депутат від опозиційної БЮТ Олександр Гудима припускає, що в обмін на зниження ціни на російський газ українській владі доведеться поступитися Росії енергетичними активами, на які вже "поклали око" українські олігархи і які мають бути продані найближчим часом.

"150 доларів на кожній тисячі кубометрів, а це п'ять мільярдів доларів економії на рік для України - як росіяни можуть подарувати таку суму Януковичу? Має йтися про щось таке, що виглядає "смачним" для росіян. Наприклад, із того, що, як я знаю, може зацікавити росіян, це енергетична компанія "Західенерго" разом із Бурштинським енергетичним островом, щоб експортувати європейцям російську електроенергію транзитом через українську територію - така у них є давня мрія", - заявив в інтерв’ю bbc.ua депутат і припустив, що "ціна" знижки на російський газ стане відома вже найближчим часом.

"Якщо це міститься у тих нових газових домовленостях, яких, начебто, досягли в уряді, то ми це побачимо вже найближчими двома тижнями. Тоді якась російська компанія має бути допущена до конкурсу з продажу Західенерго, має бути забрана назад надана Ахметову обіцянка щодо цієї компанії. Або може йтися про допуск росіян на розподільчий ринок, де поважні інтереси має Дмитро Фірташ. А це означає, що Янукович буде змушений розпочати війну із власним найближчим оточенням - такою є ціна дешевого газу. Але чи піде на це Янукович? Побачимо вже незабаром", - вважає Олександр Гудима.

Член парламентського комітету з питань енергетики також не виключає, що до механізму розрахунків за "знижку" на газ може додатися і українська ГТС чи інша частина майна, що нині через державну компанію Нафтогаз належить українській державі. Це, зокрема, може відбутися і через підготовлений урядом та поданий на розгляд парламенту законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового сектору".

У законопроекті, зокрема, пропонується надати право уряду ухвалювати рішення про реорганізацію дочірніх підприємств Нафтогазу, що здійснюють транспортування газу. Зараз такі рішення є неможливими без схвалення Верховною Радою.

Сам уряд у пояснювальній записці до законопроекту доводить потрібність таких змін виконанням Україною вимог Євросоюзу щодо реформування енергетичного сектору України, зокрема, і щодо розділення видобутку, транспортування та постачання газу.

Водночас член парламентського комітету з питань енергетики, на розгляді якого нині перебуває поданий урядом законопроект, каже, що приводом для ухвалення цього закону можуть бути європейські прагнення України, але їхніми результатами можуть скористатися інші:

"Тобто все, начебто, робить правильно, ми рухаємося у європейськмоу напрямку, але хто скористається плодами цього? Моя відповідь - Росія. І тут зупинка лише за проблемою, що не вирішується політично: якщо розділити Нафтогаз на три компанії з видобування, транспортування та постачання газу, то на кого із них "повісити" борги Нафтогазу, що складають близько 10 мільярдів доларів, і повернення яких нині гарантоване державою. Що робити із цим - у мене немає відповіді", - каже Олександр Гудима.

paralleli.if.ua

17 Листопада 2011, 8:05
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47