Мрієте про власне житло, але бракує коштів, а банки не поспішають пропонувати іпотечний кредит? Чи не єдиний вихід з ситуації - звернутися до Івано-Франківського регіонального управління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, яке віднедавна очолює Олександр Кулик.

- Пане Олександре, основне завдання Фонду - забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян. Як сьогодні держава сприяє молодим сім'ям у придбанні житла?

Варто чітко розмежувати діяльність Фонду на два напрямки: кредитування та безповоротне надання коштів державою.

Кредитування складається з двох програм: пільгового довготермінового кредитування молодих сімей на будівництво (реконструкцію) і придбання житла та кредитування за рахунок власних коштів Фонду. Між ними є суттєва різниця: пільгове кредитування - це кредитування, при якому держава надає пільги сім'ям з дітьми. Зокрема, сім'ї, які мають одну дитину, користуються кредитом без відсотків впродовж 25-30 років; сім'ям з двома дітьми держава надає пільгу у вигляді "списання" 25% від суми виданого кредиту, а сім'ям із трьома дітьми держава "списує" половину кредиту, тобто до повернення залишається лише 50% від отриманого кредиту. Проте, зважаючи на високу лояльність програми до її учасників, державою визначено і пільгові категорії громадян, які в першу чергу забезпечуються такими кредитами: багатодітні сім'ї, сім'ї, які претендують на першочергове чи позачергове забезпечення житлом, та сім'ї, в яких чоловік або дружина в поточному році досягає критичного віку (36 років) і які фактично втрачають шанс отримати сприяння від держави.

- А які шанси на отримання кредиту в родин, що не мають перелічених переваг і пільг?

На жаль, недостатність фінансування з державного бюджету створює ситуацію, коли сім'ї з однією-двома дітьми часто залишаються лише кандидатами на отримання кредиту, а не стають позичальниками. Ситуація все ж не безвихідна, оскільки діє програма кредитування зі Статутного капіталу Фонду, що має можливість забезпечити житлом усі молоді сім'ї, які готові сплачувати 10,75% річних за користування кредитом. При цьому наявність і кількість дітей не впливають ні на зменшення відсоткової ставки, ні, тим більше, на суму кредиту до повернення, як у програмі пільгового кредитування. Тобто програма розрахована в першу чергу на сім'ї, які мають стабільні доходи і можуть щомісяця віддавати певні кошти в рахунок погашення кредиту, живучи при цьому у власному житлі, а не сплачуючи майже такі ж гроші за найняту квартиру.

- Чи існують вікові обмеження для кандидатів на ці програми?

Звичайно, і цьому є логічне пояснення: кредити довготермінові, мусять бути сплачені до виповнення пенсійного віку позичальника, тому кандидатами є особи (одружені чи одинокі громадяни), вік яких не менше 18 і не більше 35 років включно. Другою важливою умовою для отримання кредиту є перебування громадян на квартирному обліку. Маючи відповідну довідку, молода людина (чи сім'я) реєструється кандидатом на отримання кредиту. Пільги в рейтингу, тобто пришвидшене просування по черзі, надаються молодим вченим, особам, які мають вчені звання, наукові ступені, майстрам спорту. Таким чином ми можемо втримати тут, на місці, талановиту та обдаровану молодь, яка не поїде шукати щастя в інших містах, а прославлятиме наше.

- Розкажіть детальніше про безповоротне надання коштів і програму «Доступне житло».

Програма «Доступне житло» - це окремий напрямок у роботі Івано-Франківського регіонального управління Фонду, який діє вже другий рік. Програма передбачає безповоротне надання коштів у розмірі 30% від нормативної вартості квартири. Відразу зверну увагу, що, на відміну від інших, за цією програмою для кандидатів немає вікових обмежень, тобто і студент, і людина пенсійного віку можуть отримати сприяння від держави при придбанні власного житла.

Для участі в програмі кандидати повинні перебувати на квартирному обліку і володіти коштами для оплати 70% вартості обраної квартири. Середньомісячний сукупний дохід учасників програми, разом з членами їхніх сімей у розрахунку на одну особу не повинен перевищувати за даними Держкомстату п'ятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у регіоні. Обов'язковим є рішення місцевого органу виконавчої влади про включення до списку осіб, що мають право на доступне житло.

Надання підтримки за програмою здійснюється виключно за умови участі громадян у будівництві житла власними коштами (у розмірі не менше 70% від вартості будівництва). Розрахунок суми підтримки здійснюється з урахуванням нормативної площі (21 кв. метр загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. метрів на сім'ю) з розрахунку 4290 грн. за 1 кв. м. Тобто ми не відштовхуємося від граничної вартості на житло, а маємо фіксовану ціну, яка є нижчою за ринкову. До речі, необхідну суму можна також отримати в кредит: до співпраці за програмою доступного житла залучено низку банків, зокрема ПАТ "Державний ощадний банк", ПАТ "ДБ "Сбербанк Росії" та ПАТ "Імексбанк", які готові надати частину коштів у позику. Звісно, за користування кредитом необхідно сплачувати відсотки (до 16% річних), проте це суттєво збільшує шанси сімей мати власне житло.

- Щоб отримати квартиру за програмою «Доступне житло» в обласному центрі, на квартирному обліку потрібно перебувати саме в Івано-Франківську?

Програма Івано-Франківського регіонального управління Фонду дозволяє перебувати на черзі у будь-якому районі області. Тобто сім'я може бути прописана в районному центрі, де й перебувати на черзі на покращення житлових умов. Працювати та фактично проживати молоді люди можуть в Івано-Франківську, відповідно, і отримати квартиру саме в нашому місті.

- Квартиру можна обирати на власний розсуд?

Програма "Доступне житло" розроблена таким чином, щоб врахувати інтереси всіх учасників будівельного ринку: держави, яка виконує свої житлові зобов'язання перед громадянами та створює умови для забезпечення їх житлом; населення, яке отримує шанс нарешті вирішити свою житлову проблему, а також будівельних компаній, які в умовах зниження темпів виробництва зацікавлені в пожвавленні будівельного ринку. Тому до участі у програмі допускаються об'єкти, які будуються та мають високий ступінь готовності. Сьогодні такими об'єктами в обласному центрі є будинок по вул. Чорновола, 67, який зводиться будівельною компанією "МЖК Експрес-24", та мікрорайон "Паркова алея", що розташований на вулицях Незалежності - Тисменицька, забудовник - будівельна компанія «ЕСПО».

- «Паркова алея» - це новий житловий мікрорайон, які в нього перспективи?

За задумом творців комплексу, "Паркова алея" стане справжнім "містом у місті". Простір і комфорт - ключові ідеї проекту. Велика територія забудови дозволить вдало розмістити в її межах мережу культурно-побутових об'єктів, завдяки якій мешканці зможуть вільно користуватися всіма перевагами комфортного життя. Жителі комплексу, не виходячи за його межі, зможуть відпочити, зробити необхідні покупки, вирішити проблему дитячого дозвілля. При цьому зручне розташування "Паркової алеї" поблизу крупної транспортної розв'язки (Незалежності - Тисменицька) дасть змогу без зайвих витрат часу дістатися до адміністративних, торговельних, медичних, культурних установ міста.

- Якими здобутками можете похвалитись за два роки дії програми «Доступне житло» на Івано-Франківщині?

За цей час програмою "Доступне житло" скористалося 54 сім'ї. Дві з них сьогодні вже стали власниками квартир, оформивши свідоцтво про право власності, зокрема сім'я із м. Городенка та одна сім'я з Івано-Франківська. Ще 46 сімей у грудні цього року зможуть отримати ключі від квартир у мікрорайоні "Паркова алея", оскільки 27 грудня 2011 року відбудеться урочисте введення в експлуатацію групи житлових будинків мікрорайону. 6 сімей влітку 2012 року після закінчення будівництва нових секцій цього ж мікрорайону зможуть розпочати ремонт у власних оселях. Також до кінця року плануємо освоїти кошти для надання підтримки ще 7-8 сім'ям.

- А які прогнози щодо фінансування на наступний рік?

Проектом Закону про Державний бюджет України на 2012 рік передбачено 200 млн. гривень для фінансування програми доступного житла, що у 2 рази більше, ніж у поточному році. Це означає, що щонайменше 100 сімей Івано-Франківської області зможуть покращити свої житлові умови за рахунок державної підтримки.

- Куди звертатися за консультаціями?

У Центрі надання адміністративних послуг по вул. Незалежності, 9 щосереди з 9.00. до 12.00 працівником Івано-Франківського регіонального управління Фонду ведеться прийом громадян, де зацікавлені неодмінно отримають кваліфіковану консультацію і відповіді на всі свої запитання.

ГК

21 Листопада 2011, 13:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47