У той час, як влада бідкається, що в країні не вистачає робітничих кадрів, для професійно-технічних училищ створюються нестерпні умови: прокуратура шиє справи проти директорів ПТУ за те, що приватні підприємства не розраховуються з учнями за виробничу практику. Нарікати на дефіцит виробничих професій полюбляють і представники місцевої влади, і керівництво держави. Вони одностайно закликають всіляко сприяти розвитку профтехосвіти, проводити роз'яснювальну роботу з батьками та учнями щодо вибору професій, на які є попит в реальній економіці. Але словами все й обмежується.

На Івано-Франківщині наразі працюють 22 професійно-технічні училища, які готують фахівців 85 професій. Втім, фінансування з держбюджету ледь вистачає на виживання. «Коли приймався закон "Про професійно-технічну освіту", а потім ряд постанов, що стосуються профтехосвіти, автори знали, що училища у дуже жалюгідному стані, - каже начальник обласного управління освіти і науки Зінаїда Болюк. - Кошти з державного бюджету виділяються тільки на зарплати, стипендії, енергоносії і харчування дітям сиротам. Матеріальні бази застарілі, тому вирішили знайти додаткове джерело фінансування". Так, за законодавством, учні ПТУ мають право на оплачувану практику. А для того, щоб хоч якось оновлювати матеріально-технічну базу навчальних закладів, у законі виписали, що 50% із зарплати за виробничу практику учнів направляється на рахунок ПТУ.

Директорам училищ щороку доводиться домовлятися із керівниками підприємств про забезпечення учнів виробничою практикою. Адже без практики на підприємствах випускникам училищ неможливо присвоїти робітничий розряд і, тим більше, вручити диплом кваліфікованого робітника. Водночас законодавство, яке регулює роботу підприємств, не завжди дозволяє оплачувати виробничу практику учнів. У свою чергу, правоохоронні органи розцінюють таку систему як забезпечення підприємств "дармовою робочою силою".

Прокурор вимагає справ

Прокуратура та контрольно-ревізійне управління жорстко взялися за керівників профтехучилищ. Поки що найбільше дісталося директору вищого професійного училища №21 Василю Микитюку. Проти нього прокуратура порушила кримінальну справу за те, що 14% учнів, які проходили виробничу практику на підприємствах, не отримали заробітну плату. За підрахунками прокуратори, через службову недбалість директора 42 учням завдані матеріальні збитки на суму більше 91 тис. грн. «Без всякої логіки, з розумінням ситуації, що ми не винні, відкривають кримінальні справи, - каже директор. - І це розуміє слідчий прокуратури, сміється, співчуває. Але тягнуть шнурком до відповідальності". Микитюку висунули обвинувачення за ст. 367 ч.1 Кримінального кодексу України. Його звинувачують у службовій недбалості, що може обернутися для нього обмеженням волі до трьох років. Директор припускає, що така своєрідна війна проти ПТУ - це банальне виконання плану. «Слідчий нарікає, що новий прокурор вимагає справ. Отже, їм треба справ. А чим ще це пояснити?» - риторично запитує директор.

Крім прокуратури, діяльність директора ПТУ №21 перевіряє й контрольно-ревізійне управління. За результатами перевірки, директор завдав збитків державі на суму більше 1 млн. грн. Мовляв, у 2010 році з 228 випускників не працевлаштовані 72 особи, а в 2011 - із 256 випускників не працевлаштовані 89 осіб. Так, витрати на підготовку не працевлаштованих випускників у 2010 році склали 648654, 75 грн., а в 2011 році - 417600,46 грн. Що ж, можна привітати наших доблесних прокурорів і ревізорів: вони нарешті знайшли винного в тому, що в Україні не створюються робочі місця й підприємства не здатні вчасно виплачувати зарплату...

Кримінал світить і директору училища №13 Мирославу Данилюку, якого теж перевіряла прокуратура. Директор розповідає, що єдиним підприємством, яке минулого року добросовісно розрахувалося за практику, є Івано-Франківський радіозавод (державне підприємство виробниче об'єднання «Карпати»). За місяць семеро дітей заробили понад 12 тис. грн. "З приватними підприємствами є розуміння у всіх питаннях, крім оплати праці, - зізнається Данилюк. - Підприємець інколи може платити тільки за виконані роботи. Тож якщо підприємець перераховує гроші на рахунок училища, половину цієї суми ми зобов'язані віддати дитині, другу половину використовуємо для потреб училища. Якщо підприємець проплачує ці кошти безпосередньо учневі, то половину суми він вносить неживими грошима через "Ощадбанк" на рахунок училища», - розповідає Данилюк. Та прокуратура це розцінила як вимагання хабара в учнів керівництвом училища! Наразі директор чекає обвинувачення прокуратури.

Керівники профтехучилищ кажуть, що неодноразово зверталися до Міністерства освіти і науки України з проханням врегулювати законодавчу базу. Натомість отримали тільки тиск з боку контролюючих органів.

Причина у законі

За словами начальника обласного управління освіти та науки Зінаїди Болюк, коли працювали державні підприємства, проблем з оплатою практики не виникало. Та змусити керівників приватних підприємств платити учням ПТУ фактично неможливо. Підприємці, посилаючись на законодавство, викреслюють з типової угоди про проходження практики пункт щодо оплати праці. Проте прокуратура всі прогалини в законодавстві вішає на плечі директорів ПТУ.

До прикладу, в Конституції України прописано, що кожен має право безкоштовно здобути професійно-технічну освіту, в той же час законодавство вимагає працевлаштувати кожного випускника профтехучилища. Крім того, від влаштованих на роботу випускників профтехучилищ залежить державне замовлення на наступний рік. "І зараз, якщо нам дають державне замовлення на профтехосвіту, то виходить, що повинні давати й на загально-середню? Як ми можемо знати, скільки людей піде в профтехучилище? А якщо ми угоду з підприємством про працевлаштування не підпишемо, то закриємо училище? Куди тоді дінуться діти-сироти, діти під опікою?..» - на ці запитання начальник обласного управління освіти і науки відповіді не має. І підсумовує: «Комусь вигідно, щоб профтехосвіту як галузь просто знищити. Колись 80% учнів йшло у профтехучилище, а 20% - у вузи і коледжі. А тепер кваліфікованих робітників не буде навіть і 20%».

Війна проти ПТУ, каже Зінаїда Болюк, почалася по всій Україні. "Міністерство реорганізовується, треба зекономити гроші. А на кому зекономити?" - питає вона. Ну от, знайшли на кому...

ГК

05 Грудня 2011, 11:46
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47