У селі Чорнолізці Тисменицького району місцевий мешканець, поглиблюючи криницю, відкрив на своєму подвір'ї поклади природного газу. Після цього відкривач газового родовища аж ніяк не розбагатів, а лише заробив собі зайвий клопіт: його сім'я уже третій місяць живе, як на пороховій бочці...

У Чорнолізцях пригадують, що колись, ще у шістдесятих роках, до села заїжджали геологи, шукали на околицях нафту, але так нічого і не знайшли. Наявність в тутешніх надрах горючих корисних копалин стала для місцевих мешканців цілковитою несподіванкою.

Мешканець села Андрій Савчик на своєму обійсті усього лиш спробував поглибити на кілька метрів пересохлу цієї осені криницю. Раптом з-під землі почулося характерне буркотіння, але замість води на поверхню почав прориватися якийсь невідомий газ. Найняті господарем копачі зупинили роботу і про всяк випадок перевірили газ на горючість запаленим паперовим факелом - полум'я з вибухом вихопилося на добрих три метри вгору, піднявшись вище хати.

"Ми тут живемо вже більше двадцяти років, ще наші батьки тут поставили хату, - розповідав господар обійстя репортерові "ГК". - І відколи живемо, такого ще не було ні в нас, ні в наших сусідів. Ми й гадки не мали, що в нашому селі можуть бути такі поклади природного газу".

Причиною земляних робіт на подвір'ї сім'ї Савчика стала цьогорічна посуха, яка найбільше чомусь позначилася на низинній частині села, де проходить заплава річки Ворони. Тут сильно обміліли криниці. Через нестачу питтєвої води господар одного з тутешніх обійсть спробував розчистити і поглибити колодязь біля хати, але на глибині 9 метрів несподівано наткнувся на газоносні породи.

Сильний прояв газу добряче налякав очевидців тієї події. На місце надзвичайної ситуації викликали всіх, кого тільки можна - і рятувальників з управління МНС, і газовиків з "Тисменицягазу", і спеціалістів-геологів, і представників влади. Для обстеження місця та вивчення ситуації була утворена спеціальна комісія, яка актом від 30 вересня цього року рекомендувала мешканцям будинку "призупинити поглиблення водяного колодязя та дотримуватися правил техніки безпеки". Власне така порада чинна дотепер, бо більше жодних заходів щодо ліквідації надзвичайної ситуації вжито так і не було.

Господар обійстя пояснив, що, оскільки проблема із загазованою криницею ніяк не вирішувалася, а без води на господарстві сутужно, він спробував добутися до водного джерела в іншому місці. З Хотимира закликали діда-водошукача. Той походив по подвір'ю зі своєю рамкою і вказав на місце, де треба копати - метрів за двадцять від старої криниці. Копачі знову приступили до роботи, але і тут їх чекав сюрприз - на дев'ятому метрі вода забурлила... газовими бульбашками.

"Після того, як ми викопали другу криницю, то газу в першій майже не стало, таке враження, що він перейшов у новий колодязь, - розповідав Андрій Савчик. - Вода в новій криниці дотепер булькає. Ми терпимо страшні незручності: воду до хати носимо майже за кілометр і весь час переживаємо, щоб газ не зайшов десь під будинок. Він не має ні кольору, ні запаху, ми його ніяк не відчуємо. Для біди досить зайвий раз чиркнути сірником чи світло засвітити. Так і живемо, як на пороховій бочці. Чекаємо хоч на якусь допомогу від держави. Мені кажуть переселитися. Але куди я маю йти?"

Спершу походження горючого газу, який виходить на поверхню біля будинку Андрія Савчика, було незрозуміле навіть спеціалістам. Газовики навіть перевіряли, чи не пробили під час земляних робіт підвідний газопровід, але ніяких пошкоджень не виявили. Також припускали, що тут виходить на поверхню так званий болотний газ, зважаючи на те, що територія на околиці Чорнолізців віддавна заболочена. Але проведена спеціалістами Івано-Франківської експедиції геофізичних досліджень свердловин експертиза криничної води засвідчила, що вода забруднена саме природним газом.

"Це аж ніяк не унікальний випадок, нічого дивного в тому, що селянин докопався до газу немає, - пояснив репортерові "ГК" головний геолог експедиції ДГП "Укргеофізика" Олександр Бурмасов. - Прикарпаття - старий нафтогазовий регіон, в якому природний газ може потрапляти в так звані "пастки" і підходити дуже близько до поверхні. Судячи з того, що глибина залягання газу доволі незначна, поклади тут невеликі. Але щоб говорити про це напевно, необхідно провести спеціальні дослідження".

За словами спеціалістів, схожі витоки газу уже кілька років виявляють себе поблизу села Лісна Слобідка Коломийського району. Поруч з дорогою та житловими будинками там "вічним вогнем" горять газові факели. До речі, від Чорнолізців - це всього два десятки кілометрів, тож, ймовірно, в обидвох селах відбуваються витоки з одного газоносного пласта.

Ліквідацією витоків на Коломийщині донедавна займалося львівське ДП «Західукргеологія» НАК "Надра України", відрядивши на виконання робіт Калуську нафтогазорозвідувальну експедицію. Однак через відсутність фінансування ці роботи уже припинені. Немає коштів і на проведення геологорозвідувальних робіт біля обійстя Андрія Савчика у Чорнолізцях.

"Сільська рада в цій ситуації безпорадна, - пояснив сільський голова Чорнолізців Григорій П'ятничук. - Наше село дотаційне, у нас немає великих підприємств, які би наповнювали сільський бюджет. Оплатити проектно-пошукові роботи на місці витоку газу самостійно ми не маємо можливості. При формуванні районного та обласного бюджетів на наступний рік цю ситуацію обов'язково слід врахувати, адже під загрозою не тільки будинок, майно, але й життя цих людей".

За словами начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Тисменицької РДА Василя Шамотайла, районній владі відома ситуація в Чорнолізцях, але вирішення проблеми впирається у відсутність коштів та межі компетенції. Мовляв, спершу на державному рівні слід визнати цю територію зоною техногенної катастрофи чи екологічного лиха, а після цього якогось реагувати. "Щоб була реакція, потрібні кошти", - констатував Василь Шамотайло.

Як пояснив головний геолог Івано-Франківської експедиції ДГП "Укргеофізика" Олександр Бурмасов, вирішити ситуацію з витоком газу у Чорнолізцях могла б всього одна розвантажувальна свердловина, газ із якої, за сприятливих обставин, можна було б навіть використовувати для комунальних потреб села. Однак для виконання таких робіт потрібно звертатися у сусідню Львівську область, оскільки на Івано-Франківщині немає відповідних організацій.

...Поки формуються бюджети на наступний 2012 рік (з ціною природного газу 400 доларів за тисячу кубометрів), в Лісній Слобідці газові факели гріють похмуре грудневе небо, а в Чорнолізцях газові бульбашки отруюють воду в криницях. Андрій Савчик каже, що якийсь із спеціалістів навіть порахував, що за добу біля його обійстя марно витікає на 150 доларів природного газу.

І чому ми бідні?

Галицький кореспондент

 

19 Грудня 2011, 9:58
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 19 Грудня 2011, 10:21
Відповісти

Автор: , 19 Грудня 2011, 10:24
Відповісти

Автор: , 19 Грудня 2011, 10:47
Відповісти

Автор: , 19 Грудня 2011, 21:49
Відповісти

Автор: , 19 Грудня 2011, 23:04
Відповісти

Автор: , 19 Грудня 2011, 23:44
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47