Два місяці тому в районі вулиці Пулюя в Івано-Франківську сталася нештатна ситуація — стара шовковиця (її ще називають морвою чи тутом), впала на електричну мережу і, як стверджують мешканці, неофіційно посилаючись на коментарі робітників-ліквідаторів аварії, понаднормовані за 220 вольт пішли «гуляти» їхніми квартирами. Стрибок напруги вивів з ладу холодильники, телевізори, пральні машини та іншу електропобутову техніку мешканців. Це засвідчують і протоколи актів РЕМівського обстеження. Та матеріальні збитки людям ніхто й досі не відшкодував. Більше того, виглядає, що годі знайти крайнього: «Пройшло два місяці, — йдеться у колективному зверненні мешканців будинку на Пулюя до «Галичини», — але позиція керівника РЕМу незрозуміла. В особистій розмові він звинувачує дерево, форс-мажорні обставини та ЖЕО-2. А працівники ЖЕО дали письмову відповідь, що не відповідають за аварійну ситуацію, оскільки неодноразово надсилали листи в УЖКГ про потребу зрізання аварійних дерев. А в тарифікацію по квартирній платі вищевказана послуга (зрізання аварійних дерев. — Авт.) не входить»...

Скрипить черешня
під вікном...

Ні, не думайте, що жителям вулиць Пулюя чи Циганкова байдуже, чия вина у вересневому «форс-мажорі», а головне — відшкодування збитків. У них через пережиту небезпеку не минув страх за своє життя, і є конкретні питання до керівництва РЕМу, з якими люди звернулися через наш часопис. По-перше, коли їм відшкодують матеріальні збитки; по-друге, чому під час аварії не спрацював захист на трансформаторі, а 380 вольт «пішли» у квартири; по-третє, чому будинки не облаштовано системою заземлення; по-четверте, чому жителів і досі не ознайомили з графіком перевірок лічильників представниками РЕМу?
Після журналістських відвідин місця вересневої аварії ми чомусь надіялися, що бодай після голосної події з падінням дерева у дворі будинків №6 та №8 на вулиці Пулюя відповідні комунальні чи РЕМівські служби прокинуться і наведуть лад — убезпечать від можливого виникнення подальшої біди. Алеѕ Навіть морву-«зловмисницю» досі не забрали — лежить собі лежма неборака. А посеред дитячих майданчиків і далі чатує небезпека. На одному — акація аж зігнулася від років, а на другому — акацію використали замість опори, бо її віття тримає на собі дроти електромережі, поруч — старезна черешня, що, як бідкається хворий пенсіонер Мирон Халус, навіть від легенького поруху вітерця скрипить, ніби застерігає від біди. Та все це ще «квіточки»ѕ Гіркі «ягідки» можуть вродити і на вулиці Циганкова, а особливо — на Буковинській.

Є наслідки, а є й причини...

Складається враження: замість того, щоб мінімізувати причини можливого подальшого виникнення нештатних ситуацій такого штибу (невже і листопадові природні катаклізми не спонукали?) в Івано-Франківську, зокрема і в районі вулиць Пулюя, Циганкова та Буковинської, відповідальні господарські інституції міста намагаються чимдуж перевести стрілки одна на одну — РЕМ на ЖЕО, а ЖЕО на УЖКГ.

Таке враження, що жодна і не думає відшкодовувати завдані і заактовані збитки мешканцям багатоповерхівок, бо схеми можливого покриття збитків вже аж надто складні. По-перше, ЖЕО-2 ще до аварії, реагуючи на заяви мешканців, неодноразово зверталося в УЖКГ про необхідність підрізання старих дерев, і, по-друге, за безпечну (потужність визначено договорами) доставку електроенергії до будинків відповідають не ЖЕО, а івано-Франківський РЕМ. Тож виглядає, що  падіння старої шовковиці (жителька вулиці Циганкова Марія Дутчак каже, що дереву було до ста років) не є ні причиною, ні наслідком аварії. Бо тільки відповідь на запитання, чому після обриву дротів електромережі стало можливим  безперешкодне і небезпечне «блукання» високої напруги квартирами мешканців, яке, дякувати Богу, не завдало шкоди людським життям, можна назвати причиною надзвичайної ситуації. Є надія, що в цьому фахово розберуться відповідні служби. Бо не одному мешканцю багатоповерхових будинків №6 та №8 на вулиці Пулюя чи двоповерхівок на вулиці Циганкова  влетіла та аварія в копійчину. Наприклад, пенсіонерка Наталія Шустикевич на ремонт і довезення своєї побутової техніки потратила понад тисячу грн., Борис іщук — 385, Ярослав Ковальчук — 320, Василь Катамай — 120 грн. і т. д. А у причинах, є надія, розберуться відповідні служби.

П’ять умов — для... безнадії?

 


Люди, чиє майно було пошкоджено від вересневої аварії, ще до суду не зверталися. Але й без того зрозуміло, що є дві причинно-наслідкові лінії спору: мешканці і РЕМ та РЕМ і УЖКГ. А умови (їх п’ять), за яких, як пише керівництво Івано-Франківського РЕМу,  «винна сторона» відшкодує людям збитки і для чого ПАТ «Прикарпаттяобленерго» вживає всіх необхідних заходів», на наш погляд, непідйомні. Це наявність чинного договору про користування електричною енергією; дотримання дозволеної потужності, вказаної в договорі;

представлення документів сертифікованих служб, що підтверджують причину виходу з ладу електроприладів та вартість ремонту; надання копій технічних паспортів пошкоджених електроприладів; надання копій договорів зі спеціалізованими монтажними організаціями, що здійснювали підключення побутових електроприладів (у випадку, коли такий порядок підключення передбачений технічними паспортами електроприладів).


Наразі людям запропонували іншу розв’язку конфліктної ситуації: Івано-Франківський РЕМ не відшкодовує грішми збитки від аварії, натомість УЖКГ зараховує потерпілим ті кошти за квартплату. Таким чином, директор РЕМу Володимир Поліш, з одного боку, зазначає у відповіді заявникам, що «аварійна ситуація склалася не з вини енергопостачальника», а з другого — що філія обленерго «Івано-Франківський район електричних мереж» «вживає всіх необхідних заходів для відшкодування споживачам завданої шкоди з винної сторони» і навіть, як ми зазначали, дає перелік «обставин», за яких таке відшкодування можливе. Якщо РЕМівці вважають себе невинними у виникненні аварійної ситуації в районі вулиці Пулюя, то чому так активно виявляють свою запопадливість?

Про це ми і запитали Володимира ПОЛіША, директора філії ПАТ «Прикарпаттяобленерго» «Івано-Франківський район електричних мереж».
— Основні офіційні висновки комісії такі: впало дерево, яке пошкодило нашу електромережу, через що виникла перенапруга і у мешканців вийшла з ладу побутова техніка, — каже В. Поліш. — Аварійне дерево мали зрізати ще торік, але УЖКГ чомусь цього не зробило. Чиєсь недопрацювання і призвело до аварійної ситуації. Члени комісії описали збитки у кожного мешканця, обстежили мережі споживачів, РЕМ і УЖКГ. Бо у нормальному режимі мережа працює, а під час аварії повинна відключатися. У цьому ж випадку стався перебій. і причина в тому, що всі цю мережу експлуатували з явними порушеннями. Споживачі мають побутову техніку, яка потребувала встановлення спеціалізованими електромонтажними організаціями, погодження з електропостачальними організаціями і т. д. Старий фонд дуже проблематичний, це той фонд міста, який горить через перевантаження. Щомісяця стається по півсотні пожеж через перевантаження щитових. У внутрібудинкових мережах відповідного захисту, за який відповідають ЖЕО, не було. Збитків зазнали не лише споживачі, а й РЕМ.

— А який стрибок напруги стався того дня?

— Про це наразі можна говорити тільки гіпотетично. Люди кажуть, що бачили 280, хтось каже, що більшеѕ Але факт, що стався стрибок напруги, ніхто не заперечує.

— З одного боку, кажете, що вини РЕМ у вересневій аварії нема, а з другого, активно опікуєтеся, щоб людям відшкодували збитки?

— Річ у тому, що з кожним ЖЕО ми маємо договір на передачу електроенергії і за відповідні мережі ми їм кошти відшкодовуємо. Але саме їх дерево пошкодило наші мережі і призвело до такої ситуації. Нині УЖКГ така структура, яка реформується — завтра їх уже може й не бути, і не відомо, кого мені і людям доведеться шукати  як третю сторону. Тож це питання контролюється на рівні заступника міського голови і начальника УЖКГ. Ми будемо активними і не дозволимо втекти від відповідальності нікому. УЖКГ не відмовилося від відповідальності, тож з ними шукаємо шляхи і варіанти домовленості. Серед яких, зокрема, і згаданий взаємозалік з квартплатою. Бо гірше, якщо почати судитися з УЖКГ. Ми не повернулися до людей спиною, а зайняли позицію: ініціювати потерпілим відшкодування.

— Погодьтеся, що в аварії таки не 100-річне дерево винне?

 

— Дерево стало поштовхом, а винні — всі.

19 Грудня 2011, 14:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 19 Грудня 2011, 23:35
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47