Практично в кожному місті України схожі проблеми в комунальній господарці. Якщо газ та електропостачання в більшості від місцевої влади не залежить, то водо- та теплопостачання — парафія місцевих органів влади, за ці послуги доводиться червоніти перед виборцями, оскільки перекинути відповідальність тут немає на кого.  І якогось єдиного загальнодержавного рецепту, наприклад,  як зробити прибутковим і підвищити якість послуг водоканалу чи теплоенерго в Україні, не жаль, немає. Спроби щось кардинально поміняти в комунальній господарці на місцевому рівні виглядають більше як експерименти — і невідомо чи буде від них результат.

Львів в цьому плані не виняток. Дискусії про те, як реформувати комунальну господарку міста велися вже давно, хоча без якихось особливих конкретних зрушень. Розглядались, зокрема, варіанти передачі теплоенерго в концесію. «На сьогодні борги теплопостачальних підприємств зростають, зовнішні борги міста є критичними, і це не дає можливості виправити ті проблеми, які є в організаційно-технічному забезпеченні комунальних підприємств, це стосується і теплопостачання, і водопостачання.  Була ідея віддати ці підприємства в концесію. Один із західних інвесторів готовий був вкласти півмільярда доларів, платити 4 млн. кожного року місту, але незрозуміла політика привела до того, що цього не зробили», — сказав в коментарі кореспонденту «ОстроВ» депутат Львівської міськради, голова постійної комісії інженерного господарства, транспорту і зв’язку Василь Попович.

Втім, за останній рік ситуація дещо помінялась — в міського голови Львова Андрія Садового виникла нова ідея: об’єднати три найбільші комунальні підприємства міста ЛКП «Львівтеплоенерго», ЛКП «Залізничнетеплоенерго» та ЛКП «Львівводоканал» в єдиний холдинг — централізоване управління, на думку мера міста,   покращить якість послуг для львів’ян і ефективність використання ресурсів.  Ще в грудні минулого року Андрій Садовий планував винести це питання на розгляд сесії Львівської міськради, але тоді далі розмов справа не пішла.

Протягом цього року ідея мера набула все реальніших обрисів. «Літом це питання досить активно  обговорювалось, після того як воно вийшло в маси і ми мали розмову з міським головою, з департаментами, це питання притихло», — сказав кореспонденту «ОстроВ» Василь Попович.  Притихло ненадовго. 21 жовтня 2009 року Львівська міськрада затвердила план роботи сесії, де серед інших є питання «Про Програму реформування та вдосконалення роботи теплопостачальних підприємств м.Львова».

Водночас у Львові почали з’являтись чутки про звільнення директора ЛКП «Львівтеплоенерго» Богдана Кота та директора ЛКП «Львівводоканал» Мирослава Заплатинського, нібито в рамках підготовки до створення холдингу. За інформацією Львівської міськради та депутатів, ці керівники ще не звільнені, але їх подальша професійна дорога невідома. Наприклад, Богдан Кіт зараз перебуває на лікарняному.

Проте депутати Львівської міськради ентузіазм мера не поділяють. Наприклад, депутат Львівської міськради, член комісії фінансування та планування бюджету, голова ГО „Спільнота” Юрій Кужелюк вважає, що через холдинг реалізовується намір передати теплоенергетику міста в приватні руки і контролювати фінансові потоки підприємств. «Я його (створення холдингу — авт.) розцінюю вкрай негативно, просто-напросто як спробу в подальшому захопити всю цю комунальну сферу. Подібна акція відбулась в Києві, де створено такий самий холдинг, а потім воно розігрувалось так: спочатку залучили приватний капітал туди, потім випустили акції, які місто не змогло викупити, а приватний власник викупив і таким способом це „Київенерго” опинилось поза контролем міста… Оці всі такі раптові зміни керівництва незрозумілі. Для чого вони робляться? Для чого взагалі робити холдинг? Це є паразитуюча верхівка, яка буде контролювати грошові потоки всі цих структур. І туди насадити пару своїх людей, які будуть контролювати грошові потоки, а людей, які розбираються в енергетиці, водопостачанні, і які мають  свою думку, звідси прибрати»  — сказав кореспонденту «ОстроВ»Юрій Кужелюк. 

Голова постійної комісії інженерного господарства, транспорту і зв’язку Львівської міськради Василь Попович теж вважає ідею створення холдингу помилковою. «Я як депутат проти того, щоб влада була сконцентрована в одних руках. Створення цього холдингу є ідеєю міського голови отримати всі фінансові потоки в руках однієї людини, щоб цим управляти. Але це є найбільша помилка, бо тоді ці підприємства комунальні є несамостійними, вони залежить від розпису пера однієї особи — президента холдингу чи фінансового директора, і проблем буде ще більше, ніж було. Тому що саме на місцях директорам, керівникам виробничих служб видно ті проблеми, як потрібно вирішувати. В структурі холдингу велика драбина, по ній добратись наверх не так просто і проблематично. Тому я вважаю, що це помилкове рішення міського голови, і від цього потрібно відмовитись», — сказав  кореспонденту «ОстроВ»Василь Попович.

Натомість у Львівській міськраді це питання коментують не дуже охоче. Начальник відділу теплозабезпечення управління інженерного господарства Львівської міськради Раїса Терлецька повідомила, що наразі питання об’єднання двох теплоенерго та водоканалу ще залишається відкритим. І взагалі, до президентських  виборів та виборів до місцевих рад різких кроків в цьому напрямку не варто очікувати, попри розгляд цього питання на сесії міськради. «Навряд чи можуть бути зараз якісь дії», — сказала кореспонденту «ОстроВ» Раїса Терлецька.

Про що міська влада заразз охотою говорить, так це про інший експеримент над теплоенергетикою міста — переведення котелень на альтернативні види палива.  В цьому році за кошти міста було розроблені техніко-економічне обґрунтування переведення Львівської ТЕЦ 2 на вугілля з галицько-волинського басейну. «Ми минулого тижня подали документи в Київ, в держекспертизу. В цьому напрямку ми активно працюємо»,” — сказала кореспонденту «ОстроВ»Раїса Терлецька.

Вартість проекту близько 100 млн. грн., і для його реалізації планується залучити або кошти держбюджету, або інвестиції. Проте тут все впирається не тільки в гроші — адже екологічна ситуація в місті може значно погіршитись через спалювання вугілля, тож цей проект може «не пройти» через екологічну складову. До речі, тут міська влада наступає на граблі — адже на початку двадцятого століття Львівська електростанція, теперішня Львівська ТЕЦ 1, працювала на мазуті, а потім і на вугіллі. І вже тоді міський магістрат з міркувань екологічної безпеки вирішив перевести електростанцію на природній газ, що й використовується до сьогодні.

Все ж повернемось до реформування, чи то пак об’єднання комунальних підприємств міста. Що виходить у підсумку: депутати Львівської міськради виступають проти ідеї мера, проте це зовсім не означає, що міська влада не зможе втілити свої задуми в життя. Ті, хто проти, після перемовин з міським головою можуть змінити свою думку. Але чи потрібні всі ці комунально-альтернативніперетворення громаді міста? В неї про це, звичайно, запитати «забули»…
23 Листопада 2009, 9:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39