Сьогодні мобільні телефони, крім того, що з’єднують людей, стали ще й непоганим засобом виманювання грошей. І робиться все так елементарно, аж видається смішним, що є люди, які на це купуються. Але вони є.

Довіряй і не перевіряй

Напевно, кожному з користувачів мережі Інтернет доводилося натрапляти на сайти, де пропонують прочитати чужі sms-повідомлення та відслідкувати дзвінки. Ці контролери, sms‑капкани, шпигуни, які зараз перебувають на піку популярності, розраховані перш за все на ревнивців. Для більшого переконання навіть наводять жахаючі дані – про те, що 70 % людей зраджують своїм половинкам. А чоловік затримується на роботі тільки тому, що ходить наліво. І вивести негідника на чисту воду дуже просто. «Вам більше не зможуть брехати. Читайте чужі sms» – пропонує сервіс.
Справді, все просто. Крок перший – ввести номер телефону, який вас цікавить. У програмці на сайті начебто іде сканування цього номеру. Далі вибиває повідом-лення – «інформацію знайдено». От тільки доступ до неї обмежений. Аби його отримати, треба ввести код.
Крок другий – код можна купити, відправивши sms на короткий номер. Якщо ви уважні, то най-імовірніше десь збоку на сторінці помітите користувацьку угоду. Найчастіше умови такі: доступ надається на платній основі (вартість для українських операторів коливається в межах 30 грн.); власники сайту не несуть відповідальності за витрачені кошти; і, можливо, навіть написано, що все це є жартом. Проте у більшості схожих сервісів така угода взагалі відсутня.
Після введення коду доступу є два найпоширеніші варіанти розвитку подій. Перший – ви щось таки отримаєте. Для прикладу, повідомлення, яке начебто писала ваша подружка: «Вчера было супер, давай повторим». Не дивуйтеся, що воно написано російською, навіть якщо ваша дівчина – затята націоналістка. Це повідомлення найочевидніше створене програмою. Варіант другий – ви отримаєте меседж на кшталт «Повідомлення абонента не були знайдені». І цікаво, кому ж ви тепер будете доводити, що перед тим програма запевнила вас – «усе знайдено»?
Висновок: аби не стати лохом, і не позбутися кількох десятків гривень, варто пам’ятати. Раз – чужі sms читати некрасиво. Два — чужий телефон теоретично відслідковувати можна, але шпигунське забезпечення дуже дороге. Три – близьким треба довіряти.

Цікавій Варварі…

Наступний і не менш популярний Інтернет-розвод – для тих, хто хоче, аби йому розказали про нього коханого більше, ніж він знає сам. Сервіси типу «Таємниця прізвища», «Персональний гороскоп», «Наскільки ви сумісні» тощо.
Для прикладу, «Таєм-ниця прізвища» – цей сервіс знайде серед ваших предків мало не самого Колумба, в гіршому випадку – російського князя. І запевняють, кожна трид-цята людина є родичем знаменитості.
Але щоб отримати у своєму генеалогічному дереві відому персону, спочатку треба ввести на сайті своє прізвище та адресу електронної скриньки. Потім сервіс попросить у вас код доступу, який, звісно, можна отримати через sms. А цей чарівний ключик не безкоштовний. Дрібнесенькими літерами в якомусь куточку сайту зазвичай написано, що вартість коду – близько 3 грн. А ще й користування кодом – гривня на день, і надається він на 30 днів. От і підрахуйте.
Аналогічна схема з персональними гороскопами, гороскопами сумісності, індивідуальними дієтами та тестами.
Висновок: якщо вам не шкода грошей, то вперед. Але ту саму інформацію можна знайти на інших сайтах, тільки безкош-товних. Звідки, найімовірніше, і беруть її власники платних.

Друг мій – оператор

Та навіть якщо ви не користуєтеся Інтернетом, ваш рідний оператор може сам запропонувати вам безліч послуг, які успішно викачають гроші з рахунку.
Для прикладу, студентка Ірина з Івано-Франківська розповідає: «На мій телефон весь час приходили повідомлення на кшталт «Майкл Джексон живий». Із завидною регулярністю, мало не кожних 5 хв. По-перше, вони страшно садили акумулятор. По-друге, коли ненароком натискала не ту кнопку, відбувалося з’єднання з Інтернетом, за яке знімали гроші». Коли Ірі це вреш-ті обридло, вона зателефонувала оператору. Виявилося, що їй без попередження активізували акцію «Імпульс», відключити яку можна самостійно.
Крім цього, оператор пропонує безліч корисних і життєво необхідних сервісів, таких як погода, новини, гороскоп, анек-доти і т. д. Якщо вам нема чим зайнятися, можна замовити дуже смішний анекдот за гривню чи гру за 15 грн.
Можна через телефон пограти і в запитання-відповіді. Якщо ви колись брали участь у якійсь акції і відсилали sms на короткий номер – ви у «списку». Рано чи пізно вам прийде пропозиція відповісти на кілька запитань. Якщо всі відповіді будуть правильні, обіцяють відшкодувати вартість sms і зробити вас учасником розіграшу фотоапарату, квартири чи вілли на Багамах. Але навіть якщо у вас енциклопедичні знання, навряд чи ви подужаєте ці запитання.
І закінчує наш перелік зовсім геніальна річ, яка здирає з рахунків найбільше грошей, – телевікторина. Пан Володимир за освітою бухгалтер. Досі дивується, як міг купитися. «Пропонували 900 грн. Питання легеньке. А люди, які додзвонилися, говорили такі дурниці, що я не втерпів, – розповідає він. – Подзвонив за коротким номером з мобільного, трохи послухав автовідповідач, а потім вибило. Перевірив рахунок, а 50 грн. – як і не було».
Як підсумок можемо порадити одне. Аби не стати мобільним лохом, використовуйте звичайну логіку. Тоді ще до того, як позбудетеся грошей з рахунку, вам стане все ясно. Насправді ці послуги мали б коштувати значно дорожче. А будь-який з перелічених сервісів працює аж ніяк не на благодійних засадах.
23 Листопада 2009, 11:00
Теги:

www.report.if.ua
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: Andy, 23 Листопада 2009, 20:04
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39