З приходом зими щороку постає ряд запитань. Де відсвяткувати Новий рік? Куди б то поїхати на два-три дні на Різдво? Де розслабитися під час зимової відпустки? Варіантів багато, та остаточний вибір залежить від вашого бажання, фантазії і, звичайно ж, від товщини гаманця.

Серед охочих відпочити є чимало шукачів пригод, які збираються компаніями і — гайда подорожувати! Спорядивши необхідні речі: лижі, запасний одяг і сухий пайок (на всяк випадок) перед самим Новим роком вони вирушають у гори. Добираються декількома автобусами з пересадками, бо зазвичай напередодні свят квитки на поїзди розкуплені, а автобуси переповнені. У ново­річну ніч такі туристи ще шукають, де переночувати. Але їм, зазвичай, щастить — спонтанно знаходять нічліг. Інколи навіть за нижчими цінами, ніж ті, що планували відпочинок заздалегідь. Та може й не пощастити. У такому разі Новий рік доведеться зустрічати десь у лісі під ялинкою чи на вокзалі. Зате буде багато вражень, пригод і спогадів.
Але більшість таки детально планує свій відпочинок і надає перевагу комфорту. Тому нерідко звертаються за допомогою до туристичних агентств, які майже все за них зроблять. Залишається тільки вибрати компанію та місце відпочинку.

Свята у Карпатах

Останнім часом стало модним відзначати Новий рік та Різдвяні свята у Карпатах, де можна хоча б на декілька днів забути про буденну метушню. Господарі карпатських відпочинкових комплексів постійно придумують для своїх клієнтів нові захопливі розваги. Тут і на лижах можна покататися, і прогулятися зимовим лісом у кінній упряжці, і скуштувати смачних гуцульських страв, і навіть взяти участь у святкуванні Різдва та ознайомитись із гуцульськими традиціями: Святий вечір, вертеп, колядки, Маланка, Водохреща.
Заступник директора туристичної компанії «Дольче Віта» Вікторія Філде зазначає, що відпочинок у Карпатах не менш захоплюючий і комфортний, ніж, наприклад, у Словаччині. «Ми надаємо відпочинок тільки у Карпатах, тому що там комфортні та затишні комплекси, які роблять відпочинок казковим і одночасно домашнім, — говорить вона. — Карпатський «варіант» зазвичай підходить всій родині — і дітям, і дорослим». «Дольче Віта» співпрацює з туристичними комплексами Івано-Франківщини та Закарпаття.
За словами Вікторії Філде, всі заклади добре опорядковані — є сауни, басейни, більярдні зали, в деяких — гірськолижні траси. Одна ніч такого задоволення коштує від 500 грн. «А якщо брати якусь екскурсію чи більш активний відпочинок, то це коштуватиме від 1000 грн, — каже Вікторія. — Та це набагато дешевше, ніж відпочинок на гірськолижних курортах за кордоном, а задоволення отримаєте не менше». До речі, замовлення на такі путівки вже поступають. А від середини грудня місць зазвичай вже немає.
Туристичне агентство «Ласпер-ЛДТ» займається організацією турів як в Україні, так і за кордоном. У Карпатах фірма пропонує походи по горах, індивідуальні тури, відпочинок у готелях, зустріч Нового року та Різдва у приватних садибах тощо. Крім того, агентство організовує тури до Польщі, Словаччини, Італії, Франції, Швейцарії, Єгипту, Мальдівів, Таїланду.
«П’ять діб відпочинку в Україні (з дворазовим харчуванням) у новорічний період в середньому коштує 2200 грн. з людини. Вартість найдешевшого закордонного туру — від 195 євро на людину», — каже директор «Ласпер-ЛТД» Марія Лазорів.
Якщо ви вирішили зустріти Новий рік за кордоном, то подати документи треба до 10 грудня. За словами Марії, там, де потрібна віза, повинен бути запас у два-три тижні.

Любителі сонця

Крім відпочинку на гірськолижних курортах, багато туристів навіть взимку надають перевагу сонцю, морю, пляжу, пальмам. Заступник директора по роботі з клієнтами туристичного оператора «Соломія тур» Ірина Сидорук каже: «Зараз багато людей замовляє путівки в Єгипет, Таїланд, Об’єднані Арабські Емірати в залежності від того, що людина може собі дозволити». За її словами, екскур­сійні тури до Європи коштують від 55 євро на три-чотири дні.
Ірина Сидорук говорить, що найбільшим попитом зараз користуються путівки до Єгипту вартістю від 400 доларів. На гірськолижні курорти Польщі тур коштує від 225 євро з людини за тиждень. Така подорож включає проїзд автобусом та супровід керівника. Для закоханих фірма пропонує романтичну подорож до Арабських Еміратів — від 2500 доларів на двох. Серед останніх новинок — екскурсійні тури до Європи на 18‑20 днів. Їх середня вартість 360‑450 євро з одного.

Вибирати з розумом

Це — далеко не весь перелік послуг, який пропонують туристичні фірми. Ви завжди вибираєте самі, де і з ким відпочивати. Та незалежно від того, чи ви вирішили відпочити самі, з родиною чи з великою компанією, ваш відпочинок можуть зіпсувати дрібниці, яких ви не врахували.
Проте фахівці кажуть: якщо купуєте путівку в туроператора, то він за вас відповідає. «Якщо людина купує тур, наприклад, в Єгипет, то менеджер зобов’язаний розказати їй, що є в тому готелі, і на що можна розраховувати. Ми самі їздимо та перевіряємо, бо в каталозі може бути неповна інформація, — каже Ірина Сидорук. — Менеджер повинен повідомити клієнту всю інформацію: про літак, яким він летить, що в себе включає страховка, попередити про екскурсії».
Голова Туристичної Асоціації Івано-Франківщини Оксана Федорович розповідає, як захистити себе від непрофесійної поради турагентства: «Таке досить важко зрозуміти на стадії купівлі послуги. Оскільки оцінити продукт можна лише на місці. Агентство зазвичай продає не власні продукти. Тому — єдина порада: якщо ви звертаєтеся до агентства вперше, ставте побільше запитань, намагайтеся зрозуміти, куди і яким чином ви їдете та які саме послуги отримаєте».
За її словами, відповіді на ці запитання варто зафіксувати в договорі. Крім того, Оксана Федорович радить: «Обов’язково поцікавтеся, чи агент особисто відвідував місце відпочинку. В будь-якому разі у пригоді стане Інтернет, де за назвою місця відпочинку чи готелю можна знайти відгуки на форумах клієнтів та іншу інформацію для порівняння чи уточнення».
24 Листопада 2009, 13:58
Теги:

www.report.if.ua
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: Andy, 24 Листопада 2009, 16:37
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39