5 січня на пленарному засіданні сесії обласної ради депутати таки прийняли бюджет Івано-Франківщини на 2012 рік. Але перш ніж повернутися до дискусії довкола його проекту, перерваної 30 грудня спільною заявою всіх депутатських фракцій ради за винятком фракції Партії регіонів, про що «Галичина» детально розповідала в номері за 5 січня, народні обранці, як і домовлялися, спочатку заслухали інформацію начальника головного управління Державної казначейської служби в області Віри Смачило.

Лише отримавши об’єктивну картину про те, які платежі, насамперед за захищеними статтями видатків, а це — зарплата бюджетникам і стипендії учням профтехучилищ, оплата за медикаменти для стаціонарів та за харчування хворих і школярів, Держказначейство встигло провести до 1 січня, а які не пройшли, депутати перейшли до розгляду головного фінансового плану краю.

— Проект бюджету, поданий депутатам обласної ради, вже збалансований і реальний для виконання, — підкреслила, представляючи доопрацьований документ, начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Галина КАРП. — Ми врахували всі податкові можливості, котрі є у нас, та необхідні дотації, які отримаємо з Державного бюджету.

Попри те, що видатки на охорону здоров’я нинішнього року передбачено збільшити порівняно з минулим на 21,9 відсотка, на освіту — на 20,2 відсотка, а також більше коштів буде виділено на всі основні статті видатків, більшість депутатів, які взяли участь в обговоренні проекту бюджету, акцентували на тому, що головний фінансовий кошторис Івано-Франківщини, складений згідно з доведеними Мінфіном України параметрами, є швидше бюджетом виживання, ніж бюджетом розвитку.


— Ми з вами розуміємо ставлення керівництва держави до Івано-Франківської області. Воно починається з відомих висловлювань міністра освіти, науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника про галичан. і таке саме ставлення демонструється і в показниках обласного бюджету, — зазначив у виступі Олександр ЛЕВИЦЬКИЙ (фракція «Батьківщина»).

— Ми не говоримо нічого про угоду й співпрацю нашої області з Кабінетом Міністрів і про ті кошти, які згідно з нею Івано-Франківщина мала отримати на розвиток. У нас чомусь скромно замовчується проблема повеней. А це півтора мільярда гривень — така загальна сума боргів і витрат, які треба покрити області, аби відшкодувати збитки  2008-го і 2010 років. Ми розуміємо, що від того, чи ухвалить обласна рада цей проект бюджету, чи ні, у нас більше грошей не стане. Але нас цікавить, щоб принаймні було визнання цього факту. Бо нам розповідають, що все файно-файно і буде щасливо...


Василь СКРИПНИЧУК (фракція «Свобода») зауважив, що він, власне, поділяє оцінку О. Левицького щодо ставлення до нашої області та обласної ради. «Підтвердження: у нас вилучають 182 млн., які не профінансовано, тоді як торік до Державного бюджету від Івано-Франківщини надійшло близько двох мільярдів гривень», — зазначив він.

В. Скрипничук також привернув увагу колег до необхідності шанувати рішення ради. «Для чого ми приймаємо наші програми, якщо аби збалансувати бюджет, то нині передбачається не профінансувати на 1 107 тис. грн. програму «Духовне життя», яку ми ухвалили на минулій сесії? — запитав він колег. — Наші програми треба виконувати».

— Фракція «Наша Україна» мала серйозну дискусію з приводу документа, який ми називаємо фінансовим планом області на рік. Річ у тому, що бюджет 2011 року був бюджетом виживання. і завершення року показало, що спочатку було створено проблему, а потім уряд намагався її розв’язати, але не зміг, — підкреслив у виступі депутат від цієї фракції Тарас ПАРФАН. —  Протягом минулого року йшла мова про те, що бюджет буде перевиконано і що ті додаткові кошти буде спрямовано на розвиток Івано-Франківщини. Повіривши керівництву облдержадміністрації, ми навіть розподілили 40 віртуальних мільйонів. Але в підсумку не лише їх не отримали. Бюджет області, наскільки мені відомо, не виконано. Більш як на 20 мільйонів. Тому не випадково я запитував про дохідну частину представленого нам проекту бюджету на 2012 рік. Бо виникає запитання: чи буде він виконаний? Персональна відповідальність тих людей, які відповідають за наповнення бюджету, за проведення фінансування та платежів у казначействі таки має бути. Це перше застереження. Друге. Ми вважаємо, що практика, коли освіту залишають без передбаченого фінансування, є недопустимою. Так було торік. і в 2012 році нам знову пропонують кошти, передбачені Міністерством фінансів на фінансування освіти, використати на інші потреби. Та якщо вже погодимося перерозподілити їх, то наша фракція наполягає, щоб кошти, отримані за рахунок перевиконання бюджету за перше півріччя, було спрямовано передусім на потреби освіти.

— Проект бюджету області на 2012 рік ми не можемо розглядати поза контекстом Державного бюджету, бо розуміємо, що у нас формування бюджетів відбувається зверху вниз, на жаль, а не навпаки, — наголосив перший заступник голови обласної ради Василь ГЛАДІЙ. — У цьому зв’язку хочу озвучити декілька тез якраз у контексті формування обласного бюджету й особливостей Державного бюджету 2012 року. Теза перша: цей бюджет не є бюджетом розвитку. І цитата: «Бюджет дуже важко назвати бюджетом розвитку, оскільки саме витрати на розвиток, передбачені в цьому документі, у недостатній кількості». Наступна теза: бюджет 2012 року не є соціальним бюджетом. І знову цитата: «Це не та політика, яку треба вітати щодо Державного бюджету. Вона не сприяє вирішенню важливих соціальних завдань». Третя теза: бюджет 2012 року не відображає розвиток територій. і цитата: «Фонд регіонального розвитку, який було доручено урядові створити, —  це завдання виконано не належним чином». і остання теза: бюджет 2012 року є бюджетом можливостей для корупції. і знову цитата: «Є така тенденція, що в цьому бюджеті буде знову менше прозорості і більше можливостей для корупції, для непрозорих рішень, для ручного розподілу коштів, ніж було в минулому».
Три перші цитати належать першому заступникові глави Адміністрації Президента ірині Акімовій. Автором четвертої цитати є радник Президента України Ганна Герман. Як бачимо, бюджет є настільки непрофесійним, наскільки непрофесійним є уряд разом з інспірованою більшістю у Верховній Раді. і це сьогодні говорить не опозиція. Це сьогодні визнають самі ж «регіонали». і останнє. Чому все-таки не було здійснено проплати наприкінці грудня, адже кошти на 2011 рік ми мали? Не здійснили їх тому, що не було дозволу на проплату через відсутність реальних грошей. Нашими коштами скористався хтось інший. Їх було перерозподілено в ручному режимі. Що знову ж таки свідчить про нездатність цього уряду виконувати свої зобов’язання.

Ігор ШУМЕГА (фракція «Народний рух України») у своєму виступі зауважив: «Якщо говорити про перспективи розвитку івано-Франківщини, то депутати обласної ради нинішньої каденції є заручниками того, що ми дедалі більше віддаляємося від реформи місцевого самоврядування і все більше унеможливлюємо її. Я підтримую і польський, і румунський варіанти такої реформи. Та ситуація складається так, що Київ дивиться і вирішує, що доріг нам уже не потрібно. Треба збільшення шкіл, але автобусів, щоб перевозити учнів, селам не потрібно. Треба збільшення лікарень, але «швидких», щоб доставляти хворих, виділяти не потрібно. і коштів, які були і які законодавець у нас забрав, також не потрібно. Переконаний, що кожний перший керівник — районної ради, райдержадміністрації, якщо, звісно, він на своєму місці, розуміє, що такий розподіл коштів у перспективі призведе до занепаду нашої області та районів Івано-Франківщини. Буде те, що сказав Дмитро Табачник. і все ж, думаю, нам таки необхідно бити на сполох.

— Представляючи проект бюджету, нам дуже гарно сказали, що видатки на охорону здоров’я перевищують 45 відсотків  загального обсягу асигнувань з обласного бюджету. Але сьогодні в десяти районах приймають власні бюджети, і фонд оплати праці, закладений у них для медичних працівників, становить від семи з половиною місячних фондів до 11-ти, — з болем зазначив у своєму виступі Манолій ПІЦУРЯК (фракція «Свобода»). — Скажіть, як жити і надавати допомогу людям? Нас переконують, що проект бюджету містить можливості для розвитку. Але який розвиток можливий, коли заздалегідь закладається ймовірність невиплати зарплати? Ще одне питання — забезпечення медикаментами. У нашій історії за останні 20 років склалося так, що ми привчили людей до того, що вони вже самі себе лікують. Потреби закладів охорони здоров’я на придбання медикаментів фінансуються в межах 18-20, від сили — 25 відсотків. А видатки на пільгове лікування становлять від п’яти до десяти відсотків. Тому наші люди й ходять нині то до державних адміністрацій, то до лікарів, бо закон передбачає, що вони мають право на безкоштовні ліки, а медзаклади не можуть за них заплатити, бо видатків у бюджетах на це не передбачено. Наполягаю також, щоб ще сьогодні було поставлено на голосування питання про виділення в обласному бюджеті двох мільйонів гривень для придбання 19 одиниць медичного автотранспорту для 19 територіальних одиниць краю...

Конкретні пропозиції і поправки до проекту бюджету Івано-Франківщини внесли також депутати Зінаїда Болюк, Володимир Олійник, Андрій Троценко, Мирослав Карабін, Володимир Попович, Володимир Шкварилюк.

Перед початком голосування за проект бюджету голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Володимир ШКВАРИЛЮК виступив зі зверненням обласної ради, текст якого редакція публікує в цьому номері «Галичини». Але перш ніж надати йому слово, голова обласної ради Олександр СИЧ зробив короткий підсумок дискусії у сесійній залі:

— Напевно, не відкрию великої таємниці депутатам, як і головним розпорядникам коштів, коли скажу, що питання прийняття чи неприйняття бюджету було дуже дискусійним. Посилення цієї дискусії відбулося після того, як на попередньому пленарному засіданні ми отримали інформацію від Держказначейства і зрозуміли, що на завершення минулого року нас кинув такий своєрідний фінансовий клінч. Коли кошти на видатки, в тому числі й на захищені статті, чого вже дуже давно не траплялося, не було проплачено через Державне казначейство. Тоді, власне, ми з вами й прийняли рішення відкласти розгляд проекту бюджету до нинішнього пленарного засідання, щоби його прийняття пов’язати з аналізом. Вже знаючи, що маємо на початок 2012 року та з якими боргами йдемо з 2011 року. Тому що велика частка тих непроплат, які не пройшли через Держказначейство, лягає тягарем на бюджет 2012 року. А він у нас, м’яко кажучи, і так достатньо скромний. А крім того, що такий скромний, то ми на нього накладаємо ще й тягар проблем кінця 2011 року. Водночас і під час засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій, і під час нарад керівництва та засідань фракцій всі ми аналізували ситуацію і дійшли висновку, що неприйняття цього проекту бюджету не піде на користь нашим громадам та всім краянам, які працюють у бюджетних установах. Зрозуміло також, що всі наші апеляції до уряду та інших державних чинників великого значення не матимуть. Бо сьогодні вже було окреслено ставлення прем’єр-міністра, міністрів та уряду до Галичини. Тому бюджет таки треба приймати, аби не погіршити становище наших краян. Але водночас у нашому зверненні, яке напрацювали, хочемо сказати, що ми насправді це бачимо, і довести це до відома і уряду, і Президента, і Верховної Ради.

На сесії також ухвалено рішення проголосити в області 2012-й роком УПА, роком Національної скаутської організації України «Пласт», роком Ярослава Стецька та роком Героя України Олекси Гірника. Депутати розглянули й інші питання порядку денного: про підтримку просвітянського руху в області; про регіональну цільову програму розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2012—2014 роки; про внесення змін і доповнень у мережу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області; майнові питання.
ішлося також про підтримку журналу «Дзвіночок», засновником якого є обласна рада. Її голова Олександр Сич закликав депутатів посприяти у передплаті цього дитячого видання для дошкільних навчальних закладів у своїх виборчих округах. Cам він хоче зробити приклад і передплатити журнал для всіх дитсадків івано-Франківська. Такої ж підтримки нині потребує — і, як випливає зі слів О. Сича, її надасть обласна рада — заснований ще 1940 року «Дзвін». Цей журнал, що видається у Львові, твердо й послідовно відстоює позиції українства, однак тепер він, стривожено звернувся до колег-депутатів письменник, Шевченківський лауреат Степан Пушик, опинився на межі загибелі через фінансову скруту. Знову ж таки передплатою для бібліотек і шкіл краю можна і треба порятувати цей колись досить популярний на Прикарпатті часопис, який багато років очолював наш земляк Роман Федорів.

Немаловажні для жителів області проблеми порушили депутати і в «різному». Зокрема про долю історичної пам’ятки — колишнього палацу Потоцьких в Івано-Франківську. Як поінформував депутат, голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, він у період між пленарними засіданнями сесії зустрівся з теперішнім приватним власником цієї споруди, котрий згоден передати її безоплатно в комунальну власність міста або області. З цього приводу чільник виконавчої влади краю мав розмову і з міським головою. Віктор Анушкевичус сказав, що міська рада готова прийняти відповідне рішення. Тож слово тепер за нею.
На дражливе запитання про те, чому останнім часом через населені пункти краю на величезній швидкості, створюючи небезпеку для інших учасників транспортного руху та пішоходів, проносяться кортежі з високопоставленими посадовими особами в супроводі автомобілів ДАі, М. Вишиванюк відповів так: «Я читав в інтернеті про ДТП, яку спричинив, мовляв, такий кортеж у Тисменицькому районі. До цієї інформації «приплели» і нібито мою машину під номером 00-10. Але той, хто «приплів», не знав простої речі: номер своєї машини я поміняв ще місяць тому. Взагалі, в тій інформації є дуже багато «нестиковок». Мені ж добре відомо, що цими днями територією нашої області проїжджали два кортежі: один президентський — і то глава держави в ньому не їхав, другий — з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином — їхав з боку Львова на «Буковель». А машини, що потрапили в аварію, рухалися в напрямку Калуша. І, судячи з того, що повідомили мені з управління внутрішніх справ в області, ніякого стосунку до Президента, його Адміністрації, взагалі до влади ця дорожньо-транспортна пригода не має. Оскільки про неї вже знають центральні органи влади, то міністр внутрішніх справ прислав комісію, щоб детальніше розібратися з цим випадком. Проводиться його розслідування. Отоді й матимемо повну і достовірну інформацію про згадуване ДТП...


Що ж до теперішнього номера моєї машини, котра стоїть під адмінбудинком, то, якщо це когось дуже цікавить, я не приховую його: чотири «четвірки». Також даю керівництву УВС доручення з’ясувати, хто нині в області їздить на машині під номером  00-10 і доповісти на наступній сесії ради, рівно ж як і провести додаткові інструктажі з працівниками Державтоінспекції про недопустимість перевищення дозволеної в населених пунктах швидкості. Тут депутати говорили, що вулицями міст і сіл краю часом гасають на небезпечній для їх жителів швидкості іномарки в супроводі машини ДАІ з «маячком». На превеликий жаль, такі перекоси справді бувають».


О. Сич зауважив, що реєстраційний номер авто, довкола якого стільки розмов, може бути не на одному з легковиків, тоді як серії різні. На його переконання, летіти зі швидкістю 160 км через місто чи село не має права ніхто, навіть кортеж з посадовцем найвищого рангу.


Дванадцята сесія обласної ради продовжить свою роботу 17 січня. На її третьому пленарному засіданні буде розглянуто питання про внесення змін до обласного бюджету на 2012 рік. Це зумовлене тим, що при обговоренні бюджету, який затвердили депутати, виникла необхідність уточнити суми видатків за деякими його статтями, що й буде зроблено найближчими днями у відповідних постійних комісіях ради і профільних управліннях ОДА.

газета "Галичина"

13 Січня 2012, 12:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46