Часом на франківському озері можна почути голос із гучномовця, який звертається до пасажирів човнів та катамаранів з проханням дотримуватися порядку. Лунає він з рятувально-водолазної станції. Багато хто не сприймає всерйоз попередження, проте у воді їм іноді стає не до жартів. Тоді за справу беруться рятувальники. Далі — про них.

Спочатку були діти

Перша рятувально-водолазна станція на івано-франківському міському озері була відкрита у далекому нині 1956 році. Відтоді багато змінилося. Зараз на тому місці мешканці можуть взяти на прокат човни та катамарани. А рятувальники в 1970‑х перемістились за острів — в окрему будівлю зі своїми пірсами.

Тоді на озері проводилась масштабна реконструкція, біля острова був створений дитячий пляж із душовими, роздягальнями. Тому рятувальники в першу чергу опікувалися дітьми. Відтоді втекло багато води. Нині пісок колишнього пляжу, який спеціально завезли з Криму, заріс очеретом…

Сьогодні на станції працює 12 рятувальників: начальник станції, чотири водолази, двоє матросів, двоє мотористів, медпрацівник і два оперативних чергових. Останніми роками, кажуть рятувальники, зусиллями облдержадміністрації забезпечення станції покращилось. Вони мають у своєму розпорядженні чотири нових акваланги, гідрокостюми. Пересуваються по озері на катері «Чибіс», моторному човні «Казанка» та двох весельних човнах. Така кількість плавзасобів не говорить про те, що їх достатньо. Катер і моточовен, які є на станції, випущені ще у 1984 році. Звісно, хотілося б їх оновити.

Свій рятувальний пост має і прокатна станція човнів. Тамтешні матроси щороку проходять заліки на станції — тільки так можна отримати допуск до цієї роботи.

Тридцять годин під водою

В обов’язки рятувальників входить не тільки забезпечення безпеки, але й обстеження дна водойми. Воно проводиться постійно. Цього року водолази «обшарили» дно пляжів у квітні. Звідти вони витягають сміття, скло, пляшки, металеву арматуру. Часом знаходять навіть мобільні телефони.

«Попри очистку дна, хочеться, щоб і самі пляжі були у кращому стані, — каже начальник рятувально-водолазної служби Івано-Франківської області Микола Пятковський. — Сьогодні там немає душових кабінок. Крім того, не вирівнюється дно біля пляжів. Це дуже дорога процедура, і востаннє її робили дуже давно».

«У середньому проводимо під водою 25‑30 годин на місяць», — каже водолаз третього класу Олександр Кадобняк. Влітку, коли вода тепла, плавається в ній навіть із насолодою. А взимку працювати важко.

Аби зануритися, водолази набирають спеціальні вантажі. Все обладнання, яке тоді бере на себе водолаз, важить 60 кілограмів.

Три хвилини ціною в життя

Сьогодні в Україні водолазів готують тільки у Севастополі. За часів СРСР був ще водно‑спор-тивний комбінат у Києві, але він на початку дев’яностих «наказав довго жити».

Робота рятувальника не вельми прибуткова. Оклад водолаза становить 990 гривень плюс надбавки за складність і напруженість роботи (до 50 %). Матроси-рятувальники отримують ще менше. Люди чергують на озері цілодобово. Кожні дві години на станції заступає вахта із трьох осіб.

«За три хвилини людину ще можна врятувати, навіть якщо вона вже на дні», — кажуть рятувальники. Проте, часом на озеро приходить і смерть. Востаннє водолазам доводилось витягати мерця з-під води декілька років тому.

Але основні проблеми вони мають із тими, хто порушує правила на прокатних човнах. Часом сідають в них люди нормальні, та через деякий час знаходиться пляшка і алкоголь починає «бити» в голову. Люди переплигують із човна на човен, підбирають друзів з берега, плавзасіб перевантажується. Якщо на попередження рятувальників реакції немає, вони катером виїжджають на місце. Все, що можуть зробити, — забрати човен.

Повінь

Охоронна територія станції — міське озеро. Але зона дії — все місто і навіть більше. Часом доводиться важко, бо рятувальники для оперативного реагування досі не мають свого автомобіля.

Під час минулорічної повені івано-франківські рятувальники працювали і в області. Врятували 102 людини, в Галицькому районі евакуювали 460 мешкан-ців. У 337 помешкань розвезли продукти харчування. Разом з працівниками РЕМ відключили вісім електропідстанцій. Саме івано-франківські рятувальники вивезли дві робочі зміни з очисних споруд в Ямниці.

Попри непросту ситуацію з фінансуванням у кризовий час, нині рятувальники продовжують справно виконувати свій обов’язок. Тому коли чуєте попередження на озері, зважайте: ці люди дбають про вашу безпеку і життя.

19 Червня 2009, 7:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39