Перший етап зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) — реєстрацію його учасники успішно пройшли. За даними Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), охочих цього року складати тести є майже 329 тисяч осіб, зокрема в Івано-Франківській області — понад дев’ять тисяч. Тепер абітурієнтам залишається одне — не марнувати дорогоцінного часу і продовжувати готуватися до основної сесії ЗНО.

А тим часом у розмові з директором Івано-Франківського центру оцінювання якості освіти (ІФРЦОЯО) Богданом Томенчуком «Галичина» знаходила відповіді на ті запитання, які хвилюють майбутніх абітурієнтів та їх батьків.   

За футбольним графіком

ЗНО цього року відбудеться на 19 днів швидше, аніж торік, причина проста — чемпіонат «Євро-2012», який разом із Польщею приймає й Україна. Тож тестування пройде з 15 травня по 7 червня.

Богдан Томенчук:

— Я не думаю, що це матиме наслідки. Якщо хтось відклав свою підготовку на останні дні, то це, звичайно, матиме наслідки, бо абітурієнтові не вистачить двох тижнів, як і студентові — однієї ночі.

Відеоспостереження

Директор УЦОЯО Ірина Зайцева якось заявила про те, що цього року на пунктах тестування, можливо, встановлять камери відеоспостереження і металошукачі для того, щоби абітурієнти не змогли пронести мобільний телефон з собою і скористатися ним на тестах.

Богдан Томенчук: 

— На території Івано-Франківського регіонального центру металодетектори і відеокамери навряд чи будуть. У протилежному разі ми вже розписуємося під тим, що це держава тотальної недовіри. І, найголовніше, нічого страшного за допомогою мобільного телефону на пункті тестування зробити не можна, хіба що перенести своє тестування на наступний рік.

 Сила і слабкість

За всі роки існування системи ЗНО доброзичливці намагаються нівелювати її роль під час вступної кампанії, весь час шукаючи в ній недоліки. Все ж якими є сильні і слабкі сторони незалежного оцінювання?

Богдан Томенчук:

— Думаю, що найсильнішою стороною ЗНО є його безсторонність, а також всеохопність. Говорять, що воно може пропустити талантиѕ Зрештою, будь-яка система оцінювання не спрямована на пошук талантів, на пошук талантів суспільство повинно мати структури з іншими функціями. Тут ми просто оцінюємо реальний стан речей. За колишньої системи вступу за талантами також не полювали і нереально було за ними вполювати.

Якщо абстрагуватися від тестувань, а говорити про ЗНО як власне зовнішню систему, то воно просто не має недоліків. Можна говорити про якісь недоліки системи ЗНО, коли вона реалізується якраз через тестування.

Реакція на атаку

інформація про те, що ЗНО не виправдало себе, у ЗМІ з’являється регулярно й активізується в період підготовки до вступної кампанії. До того ж критикувати незалежне оцінювання дозволяють собі і високопосадовці. Як сприймають такі нападки освітні фахівці, які знають цю систему зсередини?

Богдан Томенчук:

— Я це сприймаю як людина, котра знає школу зсередини і котра знає багато статутних і нестатутних механізмів у цій державі. І я можу чітко говорити, що ЗНО протягом останніх п’яти років врятувало абітурієнтів від необхідності принижуватися і дало їм можливість почуватися переможцями. Те, що ЗНО нічого не дало, — відверта брехня. Я колись на початках казав, що проти незалежного оцінювання виступають чотири категорії: ті, котрі заплатили; ті, за кого заплатили; ті, кому заплатили. Мене питали про четверту категорію, я відповідав: бармени. Адже як тільки ми запроваджували ЗНО, було чітко видно, що в кав’ярнях і барах не стало школярів. Воно дисциплінує, дає дитині можливість самореалізації, відчути себе переможцем, а не почуватися ущемленим від того, що твій тато двірник, і це означає, що тобі все життя теж судилося бути двірником.

Машина часу

Цікаво, як модернізується система ЗНО через десять років?

Богдан Томенчук:

— Як на мене, це буде така мультисистема з багатьма можливостями реалізуватися. Однозначно, в цій системі буде підсистема, де експертна комісія буде, власне, розглядати особистість щодо її унікальності, талановитості і т. д. Безумовно, я бачу її значно дешевшою, аніж вона є тепер. Тобто я бачу її як систему так званих навчальних екзаменаційних центрів, де можна пройти тестування не в конкретно означений день, а зареєструватися і зробити це протягом року. От, скажімо, ми вже рахували, якщо такий центр, скажімо, був би в івано-Франківську з пропускною здатністю 100 чоловік за день, то ми за період навчального року могли б протестувати всю Західну Україну. Безумовно, потрібна потужна система тестових завдань, потужний банк тестів. і, наголошую, поряд з цими речами комп’ютеризованими, обезлюдненими, мають працювати експертні групи фахівців, які абсолютно не причетні до конкретної школи чи до конкретної дитини, а просто на рівні розмови з абітурієнтом відкриватимуть ті сторони його знань, які неможливо виміряти тестом.

Комп’ютерний моніторинг

Одним із способів удосконалення системи ЗНО є, звичайно, метод комп’ютерного тестування. Днями регіональний центр продемонстрував його успішність: майже три тисячі старшокласників з Івано-Франківської та Чернівецької областей он-лайн складали тест загальної навчальної компетенції. Розробник програмного забезпечення цього експерименту заступник директора ІФРЦОЯО з інформаційно-технологічних питань Богдан Томенчук-молодший повідомив, що в центрі наразі працюють над тим, щоби кожен учень у будь-який зручний для нього час міг пройти тестування он-лайн і дізнатися, що йому ще треба «підтягнути». «Ми робимо все, щоб досягнення прогресу були максимально використані у тестуванні, щоб це спрощувало дітям підготовку до ЗНО», — зауважив він.

Богдан Томенчук:

— «Зрізи» знань — предметні чи загальної навчальної компетенції треба робити, аби школа знала, правильно чи неправильно вона працює з дитиною, аби батьки знали, на що надіятися і чого чекати. Як колишній вчитель я глибоко переконаний, що завдяки комп’ютерним «зрізам» директор школи матиме повну картину того, як працює його колектив. Більше того, кожен конкретний вчитель може звіряти результативність своєї праці. Головне, щоб це стало не батогом, а просто орієнтиром, який показує дорогу. і такі «зрізи» значно дешевші від традиційної системи, і в продуктивності вони не програють традиційним методам. Дуже б хотілося, щоби держава не пройшла повз ще один успіх.

Ми чітко розуміємо, що тепер інструментом стали інформаційні технології. Комп’ютер, інтернет уже має бути інструментом, який «береш як шуфлю і розкидаєш сніг», а у нас це ще мета: «Ой, ми впроваджуємо інформаційні технології». Та ви не впроваджуйте, ви користуйтеся. Те, що у нас немає комп’ютерів і навчених людей, — просто чергова відмовка. Ми переконалися на прикладі свого центру, що ці технології, якщо вони стають інструментом, значно спрощують життя. Настала пора говорити про те, що у нас Інтернет — «не писанка, а яйце, яке ми кожного ранку їмо на сніданок». Комп’ютерний моніторинг знань учнів є одним із можливих варіантів удосконалення ЗНО.

Порадник абітурієнта

До основної сесії ЗНО залишилося близько двох місяців, і доречно насамкінець дати цьогорічним абітурієнтам кілька хороших порад.

Богдан Томенчук:

— Надіятися лишень на себе, спокійно і виважено готуватися, зрозуміти, що на пункті тестування їх чекають далеко не вороги, їх чекають люди, як забезпечать їхні права і чистоту їхнього входження в студентське життя. Досвід показує, що ще жодна дитина, яка з погляду школи мала право навчатися у ВНЗ, мала всі підстави для цього, не стала жертвою системи ЗНО. Її жертвами ставали легковажні, яким доводилося йти до ВНЗ наступного року або навчатися не зовсім там, де мріялось.

paralleli.if.ua

30 Березня 2012, 14:03
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47