Як ми вже повідомляли раніше, наш портал спільно з компанією "Київстар" оголосили конкурс на кращу екскурсію Карпатським регіоном. Усі екскурсії окрім нашого сайту також будуть опубліковані на порталі "ILoveUkraine" і сьогодні у нас сьомий учасник, який пропонує екскурсію "Яремче для не ледачих!"   

Останнім часом для більшості українців підкорення Карпатської вершини означає замовлення садиби у Яремче і регулярні походи у колибу за 100 метрів від місця «матрасу». А потім усі повертаються до своїх міст і розповідають, як вони «Карпати підкорювали». Власне для бажаючих не тільки «боки відлежувати» -  одноденний маршрут навколо Яремчі, після якого вже можна буде без сорому говорити про покорення вершин. Для таких мандрівок не потрібно особливого спорядження, окрім хіба зручного взуття і хорошого прогнозу погоди. Далі - розповідь про  можливий одноденний маршрут, точніше, маршрут до гори Маковиця

Маковиця. Цю гору, висота якої складає 984, 5 метра у хорошу погоду помітно ще із села Дора. Вершина височіє над Яремче на сході. На верхівці лисої вершини встановлено високий хрест.


 

З середини минулого століття, коли Яремче заходилися робити центром туризму та відпочинку, пішохідні маршрути на Маковицю стали одними з найпопулярніших. Підйом на вершину великих зусиль не потребує, а пейзажі, що відкриваються з неї викликають одне почуття - любов до Карпат. Зійти на вершину може і трирічний малюк, і людина похилого віку.

Розпочинаємо похід з фотографування біля мольфара, котрий незграбно обіймаючи, ніби запрошує до лісових нетрів. Піднявшись до ресторану «Гуцульщина» переходимо через шосе і занурюємось у тінь пралісу. Ледь примітна стежина досить стрімко віддаляє нас від шуму міста. Часто, кожну сотню метрів, зустрічаємо розпізнавальні знаки туристичного маршруту - дві білі одна зелена. Так промаркований цей
туристичний маршрут. - “Дві білі одна зелена”. Цю фразу я ще згадаю. Але поки, що ми йдемо світлим чистим лісом. Гірський хребет шириною в півсотню метрів інколи звужується , інколи розширюється. Чудовий краєвид по ліву сторону не дає спокою фотокамері. Ніби синя сороконіжка, по рейках біжить приміський дизель-поїзд.

 


Повільно, неначе боячись, їде через міст над Прутом, а потім ховається в темінь тунелю.
Пройшовши з добрячий кілометр ми виходимо з гущавини і по обидва боки обсервуємо неповторної краси краєвиди. Обабіч стежини, що ніби вуж звиваючись у різні боки видніються залишки окопів, німих свідків Другої Світової війни. Площадки артилерійських батарей, окопи, бліндажі часто зустрічаються на тутешніх туристичних маршрутах. В недалекому минулому діти і дорослі займались збиранням фронтових трофеїв. Сучасні молоді люди в своїй більшості навіть не здогадуються яку трагічну історії пам’ятають ці груди каміння, ледь примітні окопи.
Долаючи метри крутої стежки, проходячи кам’яними розсипами зауважуємо круглі заглибини в великих і менших каменях. Для чого це і хто зробив?
Що до великих каменів то пояснення дуже просте. Заготовляючи будівельний камінь в розхід брали великі глиби. Майстер каміньщик розмічав на брилі потрібної форми майбутні цоклі. В певних місцях пробивались отвори. Потім з сухої твердої деревини витісувались потрібного розміру чопи (кілки-клини). Коли все було готово і кілки щільно вбиті, їх поливали водою. Розбухаючи вони кололи кам’яну брилу як скло. Отвори в невеликих плоских каменях, що розташовані попри дорогу і поряд з окопами слугували для збору питної дощової  води. Коли і ким зроблені сказати важко, але старанність майстрів каменотесів увіковічена назавжди.

 


Проходячи густі смерекові зарості бачимо кольоровий вказівник “ Гора Маковиця”. Слідуючи за ним, доходимо до орієнтиру котрим є ретрансляційна вежа. Територія навколо ретранслятора огороджена, але при потребі можна догукатись чергового механіка або подзвонити в дзвоник на воротах. До речі, часто подорожні просять у чергових води, притулку і в супротив інструкцій таки перечікують негоду в тісному приміщенні лісової хатини.

 


Оминувши ретранслятор, за якихось дві сотні метрів, виринаємо з лісових хащ на простору полонину, що тягнеться до самої вершини гори. Куди не кинь оком неосяжний обрій і гори-гори-гори. Цю ділянку потрібно розглянути не тільки як красиву частину маршруту, а і місце з дуже потужною енергетикою. Під тим місцем де проходить туристична стежина розташовані два величезні геологічні розломи. Взаємне близьке їхнє розташування спричиняє появу дивних явищ, котрі називають «БЛУД». Блуд – це сила, що може заволодіти свідомістю людини і потягнути його в гущавину, завести за багато кілометрів в інше місце. В підтвердження сказаному чисельні розповіді місцевих та туристів, що стали жертвою лісової Сили. Знайомий з рятувальної команди розповів про трьох дівчат, що серед білої днини заблукали на рівній стежці, тоді вони по мобільному волали допомогти і все повторювали, що бачили хрест і Діву Марію, а на деревах дві білі і одну зелену смугу. В супротив блуду на тому місці встановили скульптура Діви Марії та Ангеликів, але як бачите Блуд має велику силу.

 


 

До слова кажучи, Маковиця означає капище, місце жертвоприношеня. Можливо це ще є одним з пояснень загадкових випадків.
Оминувши Березовий Хрест (Березові хрести встановлювали на місцях поховання воїнів УПА. Не путати з партизанами-ковпаківцями) і Діву Марію, милуючись неповторними красотами, крок за кроком, з невеликими зупинками підіймаємось на вершину, звідки видно Говерлу, Хом’як, інші гірські вершини в радіусі 30 км.


 

Відпочивши під  величезним залізним хрестом спрямовуємось в зворотній путь. Слизька псянка (трава) підступно стелиться і падаючи ми щиро сміємося з своєї необережності. Перед лісом (праворуч, не доходячи ретранслятора) добре видимою стежкою йдемо вниз, пізніше попри хати, через екзотичний підвісний місток сходимо до центральної вулиці Яремче, неподалік місцевої школи. Магазинчик з екзотичною назвою «Околиця» ощасливлює спраглі вуста холодною мінералкою. І вже далі, нога за ногою, ми вимучені, але щасливі поволі йдемо до готелю, де на нас вже чекає вечеря, душ, демонстрація фото і ніжно-м’яка постіль. Ми по своєму задоволені і в черговий раз переконалися, що краще гір є тільки наші Карпатські гори.

Характеристика маршруту

Область: Івано-Франківська

Загальна протяжність: 15-20 км.

09 Квітня 2012, 12:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47