Олександр Охрименко радник голови правління АБ «Укргазбанк», к.е.н., прогнозує поведінку фінансового ринку

Уесь минулий тиждень світова економіка «переварювала» новини з Дубаї. Поки що все йде за планом, облігації Дубая стали за ціною «сміттєвих цінних паперів» і активно ведуться дискусії, яка країна повторить «подвиг» Дубая. Кандидатами називають ті країни, які в умовах світової кризи дуже швидко росли, що завжди викликало побоювання і недовіру до цього зростання. Тому оприлюднені результати про зростання ВВП Індії за третій квартал 7,9%, вже не виглядають таким запаморочливим успіхом, як це було раніше. Світова економіка добродушніше оцінила зростання ВВП країн Єврозони на 0,4% за підсумками третього кварталу цього року. Не завжди велике зростання буває хорошою ознакою. Але в Європі теж проблем вистачає. За підсумками жовтня 2009 року більшість європейських країн зафіксували зростання інфляції, нарешті європейському бізнесу вдалося позбавитися від головного болю у вигляді дефляції. У країнах ОЕСР (організації економічної співпраці і розвитку) інфляція в жовтні виросла на 0,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зростання цін безпосередньо пов'язане й із зростанням продажів у цих країнах. Роздрібні продажі виросли за жовтень у Германії на 0,5% і на 0,3%  в Австралії. У США і Японії виросли продажі нових автомобілів, при чому в Японії це зростання  склало 36% у порівнянні з минулим роком.  Але для розвинених країн залишається головна проблема – безробіття. За підсумками жовтня 2009 року в країнах Єврозони рівень безробіття знову виріс і досяг позначки 9,8%.  Це істотно гальмує вихід європейської і світової економіки з кризи. Тому керівництво ЄС і США продовжують політику державної підтримки економіки,  а це означає, що стабільного курсу євро/долар скоро не передбачається.

     Валюта

Курс  долара нас не шокує, ми повертаємося в часи, коли курсом долара не цікавилися місяцями, оскільки зміни на декілька копійок цікаві тільки для вузьких фахівців. Тепер цікавіше, на скільки може гривня зміцнитися. Але ревальвація відбудеться не так різко, як девальвація. У найближчий тиждень 8 грн. за один долар залишатиметься орієнтиром і для міжбанківського, і для готівкового ринку. За природний газ із Росією НАК «Нафтогаз» розрахувався, знову скориставшись валютою МВФ. Об'єми купівлі валюти імпортерами ростуть, але не істотно. Крім того, в Україну почала активно заходити валюта від експортерів і під вибори. Тому курс доллара трохи коливатиметься. А ось курс євро може протягом тижня змінюватися, оскільки на міжнародному ринку немає стабільності щодо курсу євро/долар. Ринок все більше і більше націлений на подальшу девальвацію долара по відношенню до євро. Але як тільки курс євро починає відходити від рівня 1,5 дол., починають діяти стримуючі чинники і знову він повертається до колишньої відмітки.  Найближчим часом ці  «гойдалки» курсу євро/долар відбуватимуться постійно, оскільки інформація про результати роботи і економіки США і Західної Європи дуже суперечлива.

     Цінні папери

У черговий раз ціни на українські акції виросли. За підсумками минулого тижня індекс Української біржі виріс на 5,4%. Це було в основному викликано попереднім падінням цін на акції в кінці листопада. Склалася класична ринкова ситуація: ціни на акції істотно упали, кількість охочих купити дешеві акції збільшилася і тепер уже самі покупці спровокували зростання цін на акції. На жаль, зростання цін на українські акції не може бути стабільним. Швидше за все, вже найближчим часом можна буде спостерігати падіння цін практично по всіх українських «блакитних фішках». Результати роботи металургійних підприємств показують, що, не дивлячись на зростання експорту українського металу, до кінця року галузь не зможе досягти рівня виробництва минулого року. При найкращому варіанті можна чекати, що падіння виробництва металу в Україні цього року складе не більше 15% у порівнянні з минулим роком. Тому, купуючи дорого акції українських металургійних підприємств, брокери, фактично, оплачують майбутні позитивні результати, а не існуючу ситуацію на ринку. Це стосується і акцій суміжних з металургами підприємств - коксохімічні і вугільні шахти. Тому ціни на акції цих емітентів знаходяться в постійній волатильності. Виняток можуть становити акції українських машинобудівних підприємств.  Їх ціни, здебільшого пов‘язані з їх корпоративними новинами. Ось і зараз новини про нові контракти «Мотор Січ» стимулюють зростання цін на ці акції.

     Золото

Різкий  зліт ціни на банківське золото (вище за відмітку в 1200 дол. за тройську унцію) насторожує. Минулого тижня ціна на золото досягла рівня 1226 дол., але після цього впала майже до рівня 1200 дол. Такі різкі стрибки в цінах на золото викликають більше питань, чим відповідей. Раніше динаміку вартості золота виправдовували динамікою курсу евро/долл. Але минулого тижня зміни динаміки курсу евро/долл. не були такі радикальні, які могли б пояснити зростання ціни на золото вище рівня 1200 дол. за тройську унцію. Все більше і більше починають говорити про ціни на золото, як про новий «фантом» світового фінансового ринку. Динаміка цін на золото дуже співзвучна з динамікою вартості ф'ючерсів на нафту, яка була розіграна фінансовими спекулянтами минулого року. Тоді спекулянти розігнали ціни ф'ючерсів на нафту до рівня 140-160 дол. за баррель, в той час як зараз цей баррель вище 70-80 дол. не піднімається. На даний момент ціни на золото в 1200 дол. - це допустимий рубіж, який повинен утриматися до кінця року. Але різні спекулятивні дії продовжуватимуться, тому стабільної ціни на золото найближчим часом не буде.

     Кредити

НБУ своєю  постановою вніс істотні зміни до Положення про застосування Національним банком України заходів дії за порушення банківського законодавства (рішення НБУ № 369 від 28.08.2001 р.), в результаті яких тимчасові адміністратори отримали право реалізовувати на аукціонах проблемні кредити своїх банків. Це дозволить частково вирішити проблему «очищення» банків із тимчасовою адміністрацією від «поганих» кредитів. Згідно з цим Положенням НБУ тимчасовий адміністратор має право здійснити за допомогою незалежного оцінювача переоцінку проблемного активу за поточною вартістю. В результаті,  проблемні кредити можна буде привести до ринкової вартості і тим самим зробити їх реальним об'єктом продажу. Переоцінені активи тимчасовий адміністратор матиме право продати на аукціоні, який проводитиметься в два етапи. На першому етапі потенційні покупці матимуть можливість реально оцінити вартість пропонованого на продаж активу і скласти свою ціну, а на другому етапі визначатиметься покупець на підставі кращої ціни. Якщо на аукціоні охочий купити проблемний актив тільки один, то у такому разі аукціон вважається таким, що відбувся, і цей актив продається. При цьому на аукціоні покупець має право знижувати ціну до 30% оцінночної вартості активу, виставленого на продаж. Такі торги проблемними активами покликані реанімувати банки з тимчасовою адміністрацією і зробити їх платоспроможними. При правильній організації роботи тимчасових адміністрацій банків цього цілком можливо добитися, і отримати бажаний результат. Можливо, що апробований механізм «очищення» балансу банку від «поганих» активів на прикладі банків з тимчасовою адміністрацією можна буде розповсюдити і на інші українські банки.  На даний момент проблема «очищення» балансів банків від проблемних активів є дуже актуальним для нашого банківського сектора. Без вирішення цієї проблеми відновити повноцінне кредитування банків буде не можливо.

     Депозити

Як і  очікувалося, кількість рекламних акцій по залученню депозитів від фізичних осіб напередодні новорічних свят росте. Дуже багато банків запровадили нові святкові депозитні програми. У якості заохочення використовуються різні прийоми: від розиграшу призів до обміну валюти за пільговим курсом. Але більшість рекламних депозитних програм пропонують підвищені відсотки по депозиту. Тому, в середньому по банківській системі ставки по строкових депозитах ростуть у межах 0,1-0,2 п.п. за тиждень. Але це стосується тільки  депозитів у національній валюті. Валютні депозити (особливо в доларах) знижуються. Після того, як законодавчо заборонили валютне кредитування до 2011 року, у банків виникла проблема надлишку валютних пасивів. Якщо не видавати валютні кредити, то використовувати валюту фактично немає можливості, тому банки більш націлені на залучення гривневих, а не валютних депозитів. Що і відображатиметься на відсоткових ставках даних депозитів. Швидше за все, найближчим часом, розрив у ставках по гривневих і валютних депозитах буде тільки рости. Гривневі депозити будуть орієнтовані на ставки 20-25% річних, а доларові опускатимуться до рівня 11-12% річних. Такий великий розрив у ставках по банківських депозитах не дуже сприятливо позначається на роботі банківського сектора, але в умовах економічної нестабільності така закономірність буде зберігатися.

07 Грудня 2009, 13:07
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46