Діяльність внутрішніх військ України органічно поєднана з історією і долею держави. Формування військових організацій правопорядку в різні часи називали по-різному. Але незмінним було і залишається одне: внутрішні війська створені і діють в інтересах Української держави, захищають мир і спокій у суспільстві.
Для майже півтисячі військовослужбовців окрема військова частина внутрішніх військ МВС України, яка дислокується в Івано-Франківську, стала не просто місцем служби, а й великою дружною сім’єю. Нині ця частина – чи не єдиний в обласному центрі підрозділ з усіма атрибутами справжньої військової служби. Очолює її підполковник Володимир Барзюк. На посадах стрільців, водіїв, зв’язківців, кінологів працюють контрактники. Дехто з них проходив тут строкову службу.
Черговий на КПП ввічливо, але твердо запитує про мету візиту. Телефонує офіцерові-психологу групи виховної роботи майору Віталію Легкому, і вже за мить Віталій Микола- йович веде мене у розташування частини.
Не в кожного ґазди на обійсті і в садибі така чистота, як на території батальйону і в казармах. «Рота, шикуйсь!» – чути голос днювального. За лічені секунди хлопці виструнчуються і прямують до їдальні. Вона ж слугує і за актову залу, де відбуваються різні торжества. У святкові дні в меню тут обов’язково є щось смачненьке. Та солдати не нарікають на якість харчування і в будні дні, кажуть, що часто їм дають курятину і щодня – овочеві салати. Ті ж, хто служить довше, по секрету зізнаються, що грошове забезпечення здебільшого витрачають на солодощі.
Троє новобранців, з якими мені довелося поспілкуватися, вже мають вищу або незакінчену вищу освіту, а службу саме у внутрішніх військах обрали свідомо.
22-річний Сергій Тищенко народився у селі Надіїв на Долинщині, закінчив чотири курси Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ, отримав диплом бакалавра. Сергій – з міліцейської родини: у слідчому ізоляторі працювала його мати, батько теж служив у міліції. Тож рішення вступати саме до цього вузу прийшло ще задовго до закінчення школи. Тепер 12 місяців молодий чоловік застосовуватиме на практиці здобуті у вузі знання, а у селі Мединя Галицького району на нього з нетерпінням чекатиме дружина.
За власним бажанням пішов у внутрішні війська, закінчивши Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, і 23-річний житель Верховини Богдан Спаський. Щоправда, хлопець здобув економічну освіту. Зізнається, що хотів би працювати у податковій службі, де без військового квитка, зрозуміло, не обійтися: «Мені потрібна характеристика з тих військ, які най- більше підходять для моєї майбутньої професії».
Закінчивши у цьому році Західноукраїнський економіко-правничий університет, 21-річний Степан Черевко з села Глибоке Богородчанського району отримав диплом магістра за спеціальністю «облік і аудит». Сам прийшов у військкомат, попросився на службу, оскільки хоче працювати держслужбовцем. «Внутрішні війська вважаються одними з елітних, – каже хлопець, – тому я свідомо попросився саме в цей рід військ».
Усі троє проходять службу лише з 18 листопада, але їх наставник, виконувач обов’язків заступника командира навчального підрозділу з виховної роботи лейтенант Володимир Логвиненко, вже бачить їх як перспективних і називає у числі найкращих.
Хлопці навперебій розповідають про розпорядок дня: підйом – о 6.00, відбій – о 22.00, а поміж тим шикування, стройова та фізична підготовка, розвід, навчальні заняття, прибирання, перегляд теленовин, прогулянки перед сном.
У вихідні новобранцям дозволяється подзвонити по мобільному рідним і близьким, розповісти про себе, поцікавитися новинами вдома. У ці ж дні до них на КПП можуть прийти родичі.
Зараз у солдатів напружена пора – вони готуються до прийняття Присяги, що має відбутися 12 грудня: вчаться марширувати, вивчають текст Присяги. За словами Віталія Легкого, зазвичай на цю церемонію запрошуються духовні особи, перші особи міста й області, керівники обласних управлінь силових структур. Для рідних і близьких військовослужбовців влаштовують день відкритих дверей, вони можуть ознайомитися з умовами їх проживання і проходження служби, подивитися на техніку, озброєння.
– Обов’язково буде концерт, адже ми маємо свою художню самодіяльність: духовий оркестр, вокально-інструментальний ансамбль, – не без гордості каже ма- йор Легкий, який несе відповідальність за психологічне забезпечення службово-бойової діяльності. І хоча людей без проблем не буває, поки що жодних зривів, які б істотно вплинули на службу, не було. Нині новобранці саме проходять процес адаптації, а вже потім стажуватимуться на патрулюванні та конвоюванні.
Окрім нормативів, які потрібно виконувати, певно, в кожному роді військ, тут є свої, так би мовити, ексклюзивні: проведення поверхового огляду, надівання наручників. Це й не дивно, адже завдання підрозділу – охорона громадського порядку, конвоювання підсудних, забезпечення проведення судових засідань.
Солдати патрулюють вулиці міста без огляду на вихідні чи свята. Вважають, що армійська школа обов’язково згодиться їм у житті, і не розуміють тих, хто «косить» від армії. Дружать, незважаючи на різницю у віці, освіті чи місці проживання. Хтось подумує про контрактну службу в майбутньому, хтось хоче продовжити навчання. А вечорами хлопці беруть у руки ручки і ретельно виводять на чистих аркушах: «Мамо, я дуже сумую за вами...».
07 Грудня 2009, 13:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47