За останніми оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн схильні до ожиріння. Приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. Жінки більш схильні до ожиріння, ніж чоловіки, лікарі це пов’язують з особливостями жіночого організму.

Ожиріння у цифрах

В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік (в США, за даними Американської медичної асоціації, з надмірною вагою - кожен третій). Всього ожирінням страждає близько 15% населення нашої країни.

Для порівняння, в країнах СНД надмірною вагою страждає від 10 до 45% населення. “Це не зовсім точні дані. Наскільки я знаю, в нашій країні подібна статистика не ведеться. Як правило, людина оцінює себе набагато менш критично, ніж медики. Зокрема, суб’єктивна оцінка власної стрункості приблизно в половині випадків розходиться з об’єктивною оцінкою фахівців”, - сказала ТСН.ua психолог Олена Довга.

Втім, деякі спроби дослідити ситуацію все ж робилися. Так, два роки тому Держстат визначив, у яких регіонах Україні проживає найбільша кількість дуже худих і дуже товстих людей. Виявилося, що найстрункіші люди, чий ІМТ (індекс маси тіла) менше значення 18,5, проживають на Західній Україні. Тучні люди, чий  ІМТ перевищує значення 30, переважно проживають у Полтавській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях. Найбільше худеньких серед молоді у віці 18-19 років, крайнє ожиріння найчастіше зустрічається в 50-59 років.

Як пояснює директор українського НДІ харчування Олег Швець, надмірна маса тіла пов’язана з неправильним харчуванням і недоліком витрати енергії: українці їдять багато насичених жирів - жирного м’яса, сала, масла, мало овочів, і мало рухаються. Вважається, що ІМТ вище 30 - це вже хвороба, ожиріння. А ось ІМТ нижче 18,5 - це вважається еталоном краси, така вага досягається за допомогою дієт.

Свій ІМТ розрахувати досить легко: треба розділити вагу (у кг) на зведений в квадрат зріст (у метрах). Наприклад, якщо людина важить 70 кг при зрості 1,75 м: 70 ділимо на 1,75 в квадраті (3,0625) і отримуємо ІМТ 22,8. Норма - 18,5-24,99. Менше 16,5 - дистрофія, 16,5-18,49 - недостатня вага, 25-29,99 - надлишкова вага, 30-34,99 - ожиріння першого ступеня, 35-39,99 - другого, 40 + - третього.

Заручники нездорового харчування

За результатами досліджень, люди, у яких показник ІМТ доходить до 30, помирають приблизно на дев’ять років раніше, ніж їхні більш стрункі однолітки. Якщо ж ІМТ більше 45, тривалість життя людини в середньому скорочується на 13 років. Враховуючи, що середній вік жителів Україні, за офіційною статистикою, становить 70 років, надмірна вага може відняти у людини шосту частину життя.

У це цілком можна повірити. Ожиріння підвищує ризик різних захворювань, у тому числі цукрового діабету, раку і хвороб серця. Зазначимо, згідно з даними Держстату, населення України з року в рік скорочується, число захворювань збільшується. Так, якщо в 1990 році було зареєстровано 310 тис. випадків ракових захворювань, то до 2000 року ця цифра збільшилася до 382 тис., а в 2006-му досягла 414 тис. Що стосується хвороб кровообігу, то в 2006 році їхня кількість досягля 2431 тис. (у 1990-му - 1 149 тис.), в 2011 році ці показники зросли приблизно на 15%.

“Українці часто їдять шкідливу їжу – гамбургери з майонезом, чіпси, шоколадні батончики, тощо. Але це марна і водночас калорійна їжа: їсти хочеться вже через годину, а вага від такої їжі постійно збільшується”, - говорить Марія Головко, лікар-ендокринолог.

Дійсно, різні маркетингові дослідження підтверджують: борошняні вироби, жирне м’ясо, ковбаси та сосиски, одним словом “фаст-фуд” все сильніше витісняє з раціону українців овочі та фрукти.

“Можливо, справа у вартості: ціни на овочі і фрукти у вас просто вражаючі. У нас за два євро можна купити невеликий ящик манго – там 10-12 штук, у вас за такі гроші тільки один фрукт”, - дивується Еріка Робен, волонтер з Голландії.

Втім, справа не тільки в харчуванні. “Для того, щоб не товстіти, потрібно вести активний спосіб життя, більше рухатися, бувати на свіжому повітрі. Це покращує самопочуття і обмін речовин”, - переконаний Ігор Маслов, спортивний тренер.

А от закордонні експерти стверджують, що “епідемія ожиріння” пов’язана не стільки з непомірністю споживання їжі і низьким рівнем активності, скільки з глобальними змінами в способі життя людства.

“Одна з причин надмірної ваги - збитий ритм життя. Часто у нас немає часу, щоб нормально поснідати: вранці випили чашечку кави, в обід заїли голод шоколадкою, а ввечері прийшли і до відвалу наїлися. Знайома картина, правда?” - поділяє точку зору закордонних експертів Олена Довга.

А ось більшість американських фахівців вважають ожиріння не результатом обжерливості і ліні, а серйозним захворюванням. “Ожиріння - це хвороба, і наївно думати інакше. Фраза “просто постарайся менше їсти”, сказана людині, яка страждає ожирінням, звучить так само безглуздо, як фраза “просто дихай легше”, звернена до хворого на астму”, - впевнений Артур Франк, директор дослідного Центру управління вагою Університету Джорджа Вашингтона.

Знай міру

Втім, поки українські медики не дуже активно піднімають це питання. У нас ця проблема не набула національних масштабів як, наприклад, в США.

Ожиріння в Україні знаходиться на середньоєвропейському рівні - 13% чоловіків, 18% жінок. Причому, як уже згадувалося вище, товсті люди - поки що переважно проблема окремих регіонів країни.

“Можливо, в західних областях мало людей, які страждають ожирінням, тому що там високий рівень фізичної активності (багато сільського населення), і сільське харчування, нехай і калорійне, але свіже і без всяких шкідливих добавок. А південно-східна частина країни дуже урбанізована: міський стиль життя, погана екологічна обстановка, нездорова їжа, перекушування замість основної їжі, врешті-решт, люди менше рухаються”, - вважає Олена Довга.

“До того ж у вас немає пропаганди здорового способу життя - у нас на здоровий спосіб життя просто мода: всі займаються спортом, намагаються їсти в міру і тільки якісні продукти”, - додає Еріка Робен.

Причому Еріка підкреслює - не потрібно плутати “моду на здоровий спосіб життя” з відмовою від продуктів взагалі. Наприклад, дівчина з Голландії вважає, що українські красуні, заради двох-трьох сантиметрів на талії часто просто морять себе голодом.

“Це дійсно проблема: начитавшись в Інтернеті інструкцій по дієтам, дехто їх тут же починає застосовувати на собі. З’їдають по дві-три штучки моркви і гілочку петрушки в день, а потім дивуються, що їм постійно хочеться спати, у них випадає волосся, починаються гормональні проблеми. У декого розвиваються гастрити, і навіть виникають проблеми з підшлунковою”, - говорить Марія Головко.

Дійсно, у всьому потрібна міра і здоровий підхід. Потрібно пам’ятати - два-три, як декому здається, зайвих кілограмів не загрожують здоров’ю і не погіршують якість життя. Більше того, як стверджують співробітники американського Центру контролю і профілактики захворювань, які проаналізували статистику смертності американців старше 25 років, пара зайвих кілограмів може навіть збільшити тривалість життя на кілька років.

Рейтинг кілограмів

У 2000 році Всесвітня організація охорони здоров’я вперше використала термін “епідемія” для характеристики ситуації з ожирінням - вона визнала, що число повних людей збільшується колосальними темпами.

Перше місце в рейтингу за ожирінням займає США. Основним чинником, що сприяє набору зайвих кілограмів в цій країні, є національний фастфуд. Американці першими додумалися готувати “швидку їжу” в глобальних масштабах. Насамперед, це обумовлено способом життя в капіталістичних країнах, де час - це гроші, а обід відволікає від роботи. В Америці проблема ожиріння є національним лихом. За найскромнішими даними, приблизно дві третини населення США страждають зайвою вагою.

На другому місці стоять європейські країни. Особливо слід виділити Великобританію, Угорщину, Румунію, Грецію і Албанію. Перераховані країни потрапили в список “найбільш товстих націй” в Європі. На Кіпрі, Мальті, у Чехії, Фінляндії, Німеччини та Словаччини більше 40% населення страждають ожирінням.

Досить складна ситуація складається в Китаї, де на цю недугу страждають діти. За останні двадцять років кількість огрядних дітей і підлітків збільшилася тут в чотири рази і зараз складає майже 30 млн. За прогнозами фахівців, до 2020-го р. ця цифра подвоїться.

У Південній Америці, а зокрема в Бразилії, зайва вага серед населення зустрічається вдвічі частіше, ніж це було 15 років тому. В Аргентині, в Чилі, в Перу від ожиріння страждають більше 20% дітей.

24 Травня 2012, 13:58
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47