Ми вже звикли, що щоразу напередодні виборів наші законодавці, як своєрідний старт чергової виборчої кампанії, по-новому виписують виборчі процедури і правила. Відтак уже за ними розпочинають підготовку до «свята народного волевиявлення» численні партійні штаби, нинішні і майбутні депутати.

Не так давно Центральна виборча комісія дала старт уже офіційному відлікові часу парламентських перегонів. Втім, із досвіду знаємо, що чимало в тому, наскільки чесними та організованими будуть вибори, залежатиме не лише від виборчих комісій, самих учасників, а й від судів, котрі залагоджуватимуть суперечки, які виникли в процесі виборів. Зрештою, в пам’яті ще свіжий випадок, коли одне рішення суду змінило весь хід української історії. Тож напередодні основних виборчих процедур кореспондент газети "Галичина" зустрілася із заступником голови івано-Франківського окружного адміністративного суду Андрієм Могилою для того, щоб з’ясувати, наскільки серйозними є новації виборчого закону та яку роль він відводить судам у процесі народного волевиявлення.

- Андрію Богдановичу, щоразу напередодні виборів законодавці змінюють виборчий закон. Які особливості мають нинішні виборчі процедури?

— Як відомо, однією з форм народного волевиявлення є вибори. Основною ознакою демократії є обрання державних органів влади та органів місцевого самоврядування безпосередньо народом, який через ці органи здійснює владу. Саме 28 жовтня цього року громадяни України обиратимуть представників до законодавчого органу нашої держави — Верховної Ради України. З метою реалізації громадянами свого права бути обраним та обирати 17 листопада 2011 року прийнято Закон України «Про вибори народних депутатів України». В цьому законі, як і в інших законах, що входять до виборчого законодавства України, передбачено виборчі процедури, тобто заходи держави щодо організації та проведення виборів.

Організація і проведення виборів народних депутатів, які відбудуться наприкінці жовтня цього року, здійснюватимуться за фактично новим законом, а тому особливостей виборчих процедур, а точніше новел закону, достатньо. Основні новели виборчого законодавства стосуються територіальної організації виборів; повноважень виборчих комісій; списків виборців; висування та реєстрації кандидатів, а також її скасування; передвиборчої агітації та інформаційного забезпечення виборів; встановлення результатів виборів; оскарження порушень до виборчих комісій.

- Якими, на вашу думку, є вади нинішнього закону про вибори чи, навпаки, його переваги перед попередніми?

— В мас-медіа політики та експерти часто аналізують норми закону про вибори, за яким цього року обиратимуть народних депутатів, висвітлюють його недоліки та позитивні аспекти порівняно з попереднім Законом «Про вибори народних депутатів України», іншими законами виборчого законодавства. Однак про вади чи переваги цього закону, я думаю, ми з вами зможемо говорити після закінчення всіх виборчих процедур.

Одним із позитивів нового закону, порівняно з іншими законами виборчого законодавства, є те, що його приписи не містять процесуальних норм, які б регламентували процедуру розгляду адміністративними судами виборчих спорів та суперечили деяким нормам Кодексу адміністративного судочинства. Закон чітко вказав, що виборчі спори повинні розглядатися лише за Кодексом адміністративного судочинства України.

- На ваш погляд, якими є «больові місця» виборчого процесу, інакше кажучи, щодо яких процедур та порушень яких виборчих прав громадян до судів надходить найбільше звернень під час виборів?

— З практики Івано-Франківського окружного адміністративного суду видно, що з 12 справ, пов’язаних з виборами президента України в 2010 році, левову частку становили справи щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності окружних виборчих комісій та їх членів. У двох справах предметом оскарження були рішення, дії або бездіяльність органів виконавчої влади, їхніх посадових та службових осіб.

Під час виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які теж відбувались 2010 року, на розгляд нашого суду надійшло 67 справ, з яких у 62 справах оскаржувалися рішення, дії або бездіяльність територіальних виборчих комісій та їх членів, зокрема щодо встановлення результатів відповідних місцевих виборів — три справи, чотири справи щодо організації голосування на виборчій дільниці. Предметом оскарження в одній справі були рішення, дії або бездіяльність органів державної влади, їхніх посадових та службових осіб.

- Нині всіх кандидатів у депутати, незалежно від того, чи вони йдуть на вибори за партійними списками, чи у мажоритарних округах, реєструє Центральна виборча комісія. Чи означає це, що і порушення своїх виборчих прав вони повинні оскаржувати в Києві?

— Як я вже наголошував, процедура розгляду адміністративними судами виборчих спорів з врахуванням норм нового закону регламентується виключно нормами Кодексу адміністративного судочинства України.

В статті 172 Кодексу чітко визначено, що рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів оскаржуються до Вищого адміністративного суду України. Усі інші рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії оскаржуються до Київського апеляційного адміністративного суду.

- Якою у цьогорічній виборчій кампанії є роль окружних адміністративних судів, тобто з якими скаргами і на які порушення своїх виборчих прав до окружних судів можуть звертатися виборці чи інші учасники виборчого процесу?

— Крім адміністративних справ, підсудних Вищому адміністративному суду України та Київському апеляційному адміністративному суду, адміністративні позови щодо порушень виборчого законодавства подаються до окружних адміністративних судів та місцевих загальних судів як адміністративних судів.

Для того, щоб виборець та інші учасники виборчого процесу зорієнтувалися, до якого суду звертатись у разі порушення їх виборчих прав, слід наголосити на такому.

До окружного адміністративного суду оскаржують: рішення, дії чи бездіяльність окружної виборчої комісії щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України, а також членів зазначених комісій — за місцем перебування відповідної комісії; рішення, дії або бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб — за їх місцем перебування; дій чи бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партій, їхніх посадових та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів — за місцем вчинення дії чи місцем, де ця дія повинна бути вчинена.

До місцевого загального суду як адміністративного суду подають позовні заяви щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори, — за їхнім місцем перебування. Крім того, рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій, членів цих комісій оскаржують до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцем перебування виборчої комісії.

- Якими є особливості виборчого закону щодо поновлення виборців у списках, чи можливе їх поновлення в списках у день голосування?

— Виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії чи безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

У такій заяві має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання заявника, викладено суть порушеного питання заяви, прохання чи вимоги. Заяву може подавати як одна особа, так і група осіб. При цьому заяву має підписати заявник або заявники із зазначенням дати.

Заява може бути подана до Дільничної виборчої комісії звичайної дільниці — слід звернути увагу, що звичайні дільниці утворюються для організації та проведення голосування виборців за місцем їх проживання, а спеціальні виборчі дільниці утворюються у стаціонарних лікувальних закладах, в установах виконання покарань, сізо, на суднах, які перебувають у день голосування в плаванні, на полярних станціях та інших місцях тимчасового перебування виборців з обмеженими можливостями пересування — не пізніш як за п’ять днів до дня голосування і розглядається виборчою комісією протягом одного дня. Заява, подана після зазначеного терміну, не розглядається.

З заявою про уточнення списку виборець може звернутися до Дільничної виборчої комісії спеціальної дільниці. Така заява подається не пізніше як за три дні до дня голосування і розглядається невідкладно. Заява, подана після зазначеного терміну, залишається без розгляду.

Дільнична виборча комісія приймає рішення про передачу такої заяви до органу ведення Державного реєстру виборців. Рішення виборчої комісії невідкладно разом із заявою виборця та доданими до неї документами або копіями документів направляється до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців і не пізніше наступного дня після дня його прийняття видається особі, яка подала заяву.

Орган ведення Державного реєстру виборців забезпечує розгляд заяв виборців у порядку, встановленому Законом України «Про Державний реєстр виборців» та вносить відповідні зміни до персональних даних у Державному реєстрі виборців у порядку, визначеному цим законом. Про результати розгляду заяв виборців орган ведення Державного реєстру виборців невідкладно повідомляє відповідну дільничну виборчу комісію.

Слід зазначити, що кожен, хто має право голосу на виборах, може звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб. Справи цієї категорії розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцем перебування відповідної комісії. Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніше як за два дні до дня голосування.
Суд при розгляді цього адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця.

Вирішення адміністративних справ цієї категорії суд здійснює у дводенний термін після надходження позовної заяви, але не пізніше, ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, — невідкладно. Неприбуття у судове засідання осіб, яких було належним чином повідомлено про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розглядові.

Постанови адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

- Як правило, у період проведення виборів встановлюється особливий режим роботи судів, які мають оперативно реагувати на ті чи інші порушення виборчого законодавства. Яким буде розклад роботи Івано-Франківського окружного адміністративного суду в цей період?

— Під час проведення виборів президента України, виборів депутатів до місцевих рад і сільських, селищних, міських голів, які відбувалися в 2010 році, Івано-Франківський окружний адміністративний суд працював за незвичним графіком роботи. Не є винятком і вибори народних депутатів України. З врахуванням особливостей провадження у справах, пов’язаних із виборами народних депутатів 28 жовтня цього року, зокрема щодо термінів подання позовних заяв та їх розгляду судом, організовано чергування працівників апарату суду, суддів з метою надання можливості учасникам виборчого процесу подавати заяви до суду цілодобово чи у визначені законодавством терміни.

З врахуванням досвіду роботи суду в попередніх виборах Івано-Франківський окружний адміністративний суд здійснюватиме об’єктивне та на рівні міжнародних стандартів вирішення спірних питань виборчого процесу і належним чином захистить вибір громадян.
09 Серпня 2012, 9:35
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47