Позбавлення КП «Водотеплосервіс» живлення стало у Калуші вже поганою традицією. Проте, найгірше те, що у звичку входить залишати калушан без води. Не всіх – а, зазвичай, лише тих абонентів, які живляться від водонасосної станції “Парк”. Як пишуть "Вікна", енергетики йдуть шляхом найменшого спротиву, адже у цьому мікрорайоні немає закладів охорони здоров'я та освіти. Мешканці з такою ситуацією не згідні й обіцяють дійти до суду. Між тим, калушани мають проблеми не тільки із відсутністю води, але й із її якістю. На сьогодні Калуська райСЕС ще не дала дозволу на відкриття одного із найпроблемніших міських водозаборів – Хотінського. У зливи показники мутності та мікробіологічного забрудення тут зашкалюють.

Воду відключили ще до обіду, – обурювалася у редакції газети “Вікна” калушанка Людмила Леонідівна. – Цього року це вже втретє наш мікрорайон залишається без води. Тільки що – зразу відключають паркову насосну станцію. Тут немає шкіл і лікарень, але тут також живуть люди. Якщо хтось не платить за комунальні послуги, то його легко відімкнути від мережі, але чому постійно повинні страждати всі? Я зі своєї мізерної пенсії постійно і сповна оплачую за воду. Ніхто мені не робить перерахунок за ті дні, коли немає води. Мої сусіди із вулиць Коцюбинського, Міцкевича, Філатова обурені, як і я. Думаємо судитися із “Водотеплосервісом”.
Жінка вказує на те, що найгірше у цій ситуації є те, що про відключення води – не попереджали. Відтак ані питною, ані водою для побутових потреб жінка не запаслася. Та й автоматика могла “полетіти” – добре, що жінка має звичку постійно перестраховуватися.
— Тепер наніч залишаюся без води, – бідкалася Людмила Леонідівна.

Причина того, що частина калушан добу залишалися без води, традиційно став борг КП “Водотеплосервіс” перед ПАТ “Прикарпаттяобленерго” за спожиту електроенергію. Цього разу заборгували 1 млн. гривень – приблизно стільки використовує електроенергії комунальне підприємство за місяць. Традиційно енергетики, після попереджень, позбавляють живлення адміністративні приміщення КП “Водотеплосервіс” та – насосну станцію “Парк”. Без води залишаються споживачі 25 вулиць, а це – 537 абонентів.
Ще у середу до обіду ситуація виглядала критичною. За словами першого заступника міського голови Ігоря Матвійчука, ведуться постійні переговори, імовірно, братимуть кредит. Виглядало на те, що до п’ятниці води не буде. Відтак «МНС-ники” спільно із комунальниками збиралися забезпечувати калушан технічною, а, можливо, – навіть питною водою. Проте до цього не дійшло. Уже станом на 15.00 середи було досягнуто компромісу на рівні області, і воду калушанам – повернули.

За словами заступника директора КП “Водотеплосервіс” Василя Козика, часу дали не багато: за 20 днів КП “Водотеплосервіс” зобов’язалося повернути енергетикам 900 тис. гривень. Звідки братимуть – поки що не знають.
Звертатимемося і до бюджету, і до калушан, щоб активізувалися із проплатами, – каже Василь Козик. – Іншого виходу немає: якщо калушани хочуть бути із водою, мають платити за комунальні послуги.

На сьогодні калушани боргують КП “Водотеплосервіс” загалом 11,5 млн. гривень. Левова частка – за тепло (7,2 млн. гривень), майже 3 млн. гривень – за холодну воду, і ще 1,5 млн. гривень – за водовідведення.
До речі, про можливе відключення води – попереджали. На цьому наполягає Василь Козик: оголошення транслювалося на FM-радіо та по телебаченню.

Яку воду п’ємо?
Практично щоразу серйозні дощі позначаються на якості водопровідної води у Калуші: вона стає мутною і не відповідає вимогам за мікробіологічними показниками. 1 серпня постановою головного санітарного лікаря району Богдана Пеленички були закриті всі міські водозабори. Тобто, воду, яка надходила у домівки калушан, можна було використовувати тільки для побутових потреб. За словами завідувача відділу комунальної гігієни Калуської райСЕС Анатолія Коцара, проби води, відібрані на Добрівлянському водозаборі 7 і 8 серпня, вже відповідали всім вимогам щодо якості.

Перевищення норми забруднення за мікробіологічними показниками та мутністю дали всі міські водозабори. Проте, вже 6 серпня ми “відкрили” паркову насосну станцію, а 10 серпня – водонасосні станції другого підйому. Хотінський водозабір закритий досі. Там – найгірша ситуація щодо якості води. Скажімо, якщо після злив на початку серпня за мутністю на другому підйомі показники перевищували норму усередньому у 10 разів, то на Хотінському – більше, ніж у 30 разів.
Дощі останнього тижня суттєво на якості води не позначилися. За словами Анатолія Коцара, Калуська райСЕС постійно моніторить водопровідну воду і поки що зауважень немає. Проте, калушанам радять і самим слідкувати за якістю води у крані. При підозрах – відстоювати та кип’ятити.

Між тим, радикального рішення проблеми щодо якості води міська влада не придумала досі. На думку Анатолія Коцара, міська влада нібито вже планували нове місце для розташування міських водозаборів – з урахуванням усіх ризиків. Проте, ціна питання – занадто велика.
Комунальники проте твердять, що про нові водозабори нині не йдеться. Максимум – це поліпшення якості води за рахунок кредиту Світового банку. За словами Василя Козика, проект включає не тільки заміну насосного обладнання на менш енерговитратне, але і, зокрема, встановлення нової системи очистки води та перехід від хлорування води до використання гіпохлориду натрію. На перспективу розробляють план заходів у разі, якщо розсоли із Домбровського кар’єру потраплять у річку, адже міські водозабори розташовані на рівні кар’єру. Проте, про стратегію поки що не йдеться.

21 Серпня 2012, 8:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47