З усіх видів порушень прав людини, що привертають  увагу світового  співтовариства і  громадськості, торгівля "живим  товаром" є безперечно одним з найбрутальніших. Останнім часом для України, як і для багатьох інших країн планети, значної гостроти і актуальності набула проблема міжнародного трафіка. Аналіз динаміки і структури цього злочину свідчить про його глобалізацію у світових масштабах, головною причиною чого вважається постійний ріст відповідного попиту і пропозиції та отримання трафікерами надприбутків від зазначеного виду злочинного бізнесу.

 На жаль, у наш час життя та здоров'я людини залишаються "розмінною монетою" в руках злочинців. За кожною незаконною угодою щодо людини криється добре організована злочинність, що розглядає світ через призму рабовласницьких ринків "збуту" та "споживання". Економічні закони, які переважають на цих ринках, часто сильніші за юридичні, а тому велика відповідальність покладається на плечі тих, хто бореться з міжнародним трафіком.

Як результат, протидія торгівлі людьми в Україні  сьогодні - це один з пріоритетних напрямків  державної політики, який реалізується шляхом комплексного підходу до вирішення  зазначеної проблеми, її причин та наслідків, із залученням широкого кола органів державної влади, місцевого самоврядування, неурядових організацій.

На даний  час в Україні прийнято вже  третю державну програму протидії торгівлі людьми, яка передбачає проведення її виконавцями масштабного комплексу заходів, спрямованих на викорінення цього негативного явища.

Спеціально  створеними міжвідомчими робочими групами  здійснюється розробка Законів України "Про протидію торгівлі людьми", "Про ратифікацію Конвенції  Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми", вносяться зміни до існуючого законодавства для удосконалення та приведення його у відповідність до європейських стандартів, узагальнюється практика судового розгляду кримінальних справ про злочини зазначеної спрямованості.

З метою профілактики торгівлі людьми та усунення її негативних наслідків проводиться широкомасштабна інформаційно-просвітницька робота, впроваджуються соціально-орієнтовані рекламні кампанії, забезпечується належне функціонування "телефонів довіри" та "гарячих ліній", соціальних служб і нещодавно створених п'яти центрів реабілітації для потерпілих від міжнародного трафіка.

Важлива роль на даному напрямку роботи належить міжнародним  неурядовим організаціям, які сприяють захисту прав та законних інтересів  осіб, що постраждали від міжнародного трафіка, забезпечуючи останнім реінтеграційну, реабілітаційну, фінансову, психологічну та медичну підтримку.

Уряд України  тісно співпрацює з Міжнародною  організацією з міграції (MOM), Організацією з безпеки та співробітництва в Європі, Програмою Розвитку Організації Об'єднаних Націй, Міжнародним жіночим правозахисним центром "Ла Страда - Україна" тощо.

У рамках такої  взаємодії здійснюється фінансування перекладів клопотань про надання  міжнародної правової допомоги у  кримінальних справах проти торгівців людьми, проводяться спільні дослідження, розроблюються законопроекти, аналітичні матеріали та методичні рекомендації, інформаційні довідники, впроваджуються семінари, тренінги, дво- та багатосторонні консультації, навчання для осіб, які беруть участь у боротьбі із цим видом злочинної діяльності та проводять профілактичну роботу.

Однак "левова частка" державної політики у  даній сфері зосереджена на правоохоронній діяльності, яка знаходить свій прояв  у безпосередньому виявленні  та ліквідації каналів вербування та переміщення українських громадян з метою експлуатації.

Лише упродовж 11 місяців цього року виявлено 290 злочинів, передбачених ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода  щодо людини) Кримінального кодексу України. Установлено місцезнаходження та повернуто на Україну 353 потерпілих від торгівлі людьми, у тому числі 45 неповнолітніх, знешкоджено 10 організованих груп зазначеної спрямованості.

Разом з  цим, згідно з статистичними даними, протягом одинадцяти місяців 2009 року в провадженні слідчих підрозділів органів внутрішніх справ перебувало 255 кримінальних справ даної категорії (+17%) за 513 епізодами злочинної діяльності трафікерів. Відносно 95 (+73%) обвинувачених судами застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Закінчено провадженням та направлено до суду 77 кримінальних справ (за аналогічний  період минулого року - 78).

Сучасні тенденції  розвитку злочинності характеризуються розширенням зв'язків між транснаціональними злочинними групами, їх динамічним реагуванням на зміни в законодавстві, політичній та економічній ситуаціях як в Україні, так і в інших державах.

Так, на початку  цього року працівниками відділу боротьби зі злочинами, пов‘язаними з торгівлею людьми Управління МВС України в Миколаївській області на території м. Миколаєва викрито протиправну діяльність організованої злочинної групи з міжнародними зв 'язками у складі шести громадян України, які протягом 2008 року займалась вербуванням та переміщенням громадянок України до Держави Ізраїль з метою сексуальної експлуатації.

Для реалізації свого умислу злочинці зорганізувалися  в стійке об 'єднання та розподілили  між собою функції і ролі з  метою здійснення протиправної діяльності.

При цьому, четверо трафікерів займались вербуванням молодих жінок та оформленням необхідних документів для їх виїзду до Ізраїлю. Один із співучасників забезпечував переміщення жінок в аеропорт м. Одеса. Організатор здійснював керування всіма членами злочинної групи та отримував від ізраїльських сутенерів грошові кошти за відправлених повій. Загалом у ході досудового слідства по кримінальній справі встановлено більше двадцяти жінок, які стали потерпілими від злочинної діяльності членів цієї організованої злочинної групи.

Зі свідчень потерпілих відомо, що вони стали жертвами найбільш потворних форм сексуальної експлуатації. Вони не мали права залишати роботу та змоги втекти, тому що насильно утримувались у закритих приміщеннях з нелюдськими умовами проживання, харчуючись лише водою та хлібом. Українок примушували щодня надавати послуги інтимного характеру десятьом клієнтам, без будь-яких засобів контрацепції.

Завдяки злагодженим  діям працівників ОВС України  та правоохоронних органів Держави  Ізраїль проведено спільну операцію по документуванню та затриманню трафікерів як на території Ізраїлю, так і на території України.

Наприкінці  березня цього року досудове слідство по цій справі закінчено та кримінальну  справу направлено до суду для розгляду по суті. У відношенні всіх шести  трафікерів судом застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

На території  Херсонської області викрито злочинну діяльність членів транснаціональної групи, які займались вербуванням та переміщенням українських громадянок до Туреччини з метою їх подальшої сексуальної експлуатації. Зазначена група упродовж тривалого часу організувала канал переправлення "живого товару " з України до Туреччини з метою сексуальної експлуатації у розважальних закладах міста Стамбул. Лише упродовж: 2008 року, учасники зазначеної групи продали у сексуальне рабство більш ніж: 10 мешканок Херсонської області.

З метою  ліквідації усього злочинного ланцюга  та перекриття каналу торгівлі людьми у червні поточного року спільно  з правоохоронними органами Турецької  Республіки проведено операцію із затримання усіх членів ОЗГ, а також звільнення потерпілих українок із сексуального рабства. Крім того, з метою здійснення комплексу оперативно-розшукових заходів, спрямованих на встановлення українських потерпілих, які експлуатувались у сфері надання секс-послуг, працівниками ВБЗПТЛ УМВС України у Херсонській області здійснено виїзд у службове відрядження до м. Стамбул.

Розслідування по даній кримінальній справі завершено, триває судовий розгляд.

Зважаючи  на транснаціональний характер торгівлі людьми, МВС України вживаються комплексні заходи, спрямовані на налагодження дієвого співробітництва з міжнародними правоохоронними організаціями і поліцейськими відомствами інших країн щодо попередження та протидії злочинам, пов'язаним з торгівлею людьми.

Як результат, забезпечено постійний обмін інформацією відносно протиправної діяльності організованих груп та окремих осіб, причетних до організації та функціонування каналів міжнародного трафіка, на регулярній основі проводяться спільні оперативні розробки та розслідування.
21 Грудня 2009, 15:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47