Місії іноземних спостерігачів розійшлися в своїх оцінках проведених в Україні виборів. З найжорсткішою критикою виступили європейські спостерігачі. На думку представників ОБСЄ і ПАРЄ, "деякі аспекти кампанії стали кроком назад порівняно з останніми виборами". Втім, президент Віктор Янукович зробив вигляд, що не помітив такої оцінки. Його думка про минулу кампанію збіглася з висновками російських спостерігачів, які вважають, що вибори пройшли вільно і демократично, інформує NEWSru.ua.

Свою оцінку виборів в Україні керівники місій спостерігачів Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ та Парламентської асамблеї ради Європи (ПАРЄ) оприлюднили на спільній прес-конференції.

"Негативним був вплив насильства, залякування, переслідування та купівлі голосів. Наші довгострокові спостерігачі стали свідками дуже багатьох випадків, що підтверджують це", - заявила голова місії довгострокових спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ Одрі Ґловер.

Вона додала, що ці проблеми "підривають віру громадян у спроможність влади організувати чесні вибори", і нагадала, що вибори проходили "на тлі тюремного ув'язнення лідерів опозиції".

В ОБСЄ визнали, що день голосування, як і підрахунок голосів, проходив мирно, але підкреслили, що це не зменшує значущості порушень, які фіксувалися раніше.

"Відсутність належної реакції влади на численні порушення призводить до безкарності і кидає тінь на процеси демократизації, які були в Україні до останнього часу", - зазначила Одрі Ґловер.

Підтвердила такі погляди координатор короткострокових спостерігачів ОБСЄ, віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурга Габсбург Дуглас.

"Я знаю, на які демократичні досягнення здатна ваша країна, тому я дуже розчарована, що змушена передати вам погану новину: деякі аспекти передвиборчого періоду стали кроком назад у порівнянні з останніми виборами", - заявила вона.

Слідом за ОБСЄ з критичною оцінкою кампанії виступив голова місії європейської мережі організацій зі спостереження за виборами ENEMO Петер Новотний.

"У порівнянні з парламентськими виборами 2006 року ми побачили збільшення кількості адміністративних порушень, а також випадків зловживання владою", - заявив він.

Як відомо, ENEMO на минулих виборах представляла друга за чисельністю (після місії ОБСЄ) команда спостерігачів.

Незважаючи на критичні висловлювання, ніхто з керівників європейських місій не згадав про можливість визнання парламентських виборів недемократичними.

"Новий парламент повинен виконати функцію форуму примирення в цій країні", - заявила Вальбурга Габсбург Дуглас, нагадавши, що в січні 2013 року Україна почне головувати в ОБСЄ.

"Пам'ятаючи про це, я сподіваюся, що державні органи повернуться на шлях демократії", - зазначила пані Габсбург Дуглас.

А ось депутат Європарламенту Деніел ван дер Ступ з Нідерландів, навпаки, заявив, що Україна рухається вперед.

"Якщо ви порівняєте з іншими західними державами, тут все було навіть краще організовано", - пояснив він свою думку.

"Українські парламентські вибори пройшли відповідно до норм демократії. Ці вибори заслуговують на гарну оцінку. Вони не були ідеальними, але досить прийнятними і в цілому відповідають міжнародним стандартам", - заявив голова Наглядової місії Європейської академії зі спостереження за виборами Тьєррі Маріані.

З-поміж лідерів європейських місій, які брали участь у спільній прес-конференції з представниками ОБСЄ, виділявся лише представник Європарламенту (ЄП) Павел Коваль. Він кілька разів наголосив, що Європа повинна бачити в Україні не тільки погане, але й хороше.

"Зверніть увагу, українці вели себе на виборах дуже мирно, це показує готовність громадян бути частиною ЄС", - заявив він.

Особлива позиція пана Коваля привернула увагу журналістів. Депутата Європарламенту попросили уточнити, чи вплинуть нечесні вибори на перспективи підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, але він знову обмежився розпливчатою фразою: "Зверніть увагу, явка була високою, це також свідчить про бажання українців інтегруватися в Євросоюз".

Судячи з усього, така позиція не була узгоджена з іншими членами місії ЄП. По закінченні заходу журналісти стали свідками емоційної бесіди пана Коваля з його колегами, що представляють групу Європейської народної партії в ЄП.

Альтернативний погляд на українські вибори представили вчора спостерігачі міжпарламентської асамблеї (МПА) країн СНД і місії зі спостереження за виборами CIS-EMO (організація СНД зі спостереження за виборами).

"Вибори були вільними, відкритими, відповідали законодавству України... Підрахунок голосів на тих дільницях, де побували наші спостерігачі, здійснювався відкрито і прозоро", - заявив на прес-конференції голова місії МПА СНД Володимир Гаркун.

Виявлені спостерігачами порушення не були системними і не могли вплинути на результати виборів, зазначив він.

З висновками МПА СНД збіглися спостереження CIS-EMO - п'ятої за величиною міжнародної місії.

"Місія зафіксувала 396 порушень виборчого законодавства. Практично всі вони належать до категорії порушень, які не впливають на волевиявлення виборців", - сказано у звіті місії.

Спостерігачі впевнені, що підсумок виборів "влаштовує всі провідні політичні сили країни".

"Фактично "український пиріг" виявився розділений з мінімальними тертями між спонсорами провідних політичних сил. В Україні поступово складається цивільний консенсус", - вважають у CIS-EMO.

Представник CIS-EMO Володимир Титов так пояснив суперечність у висновках європейських і російських місій: "Можливо, це зумовлено різницею у стандартах".

Заступник голови штабу Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Сергій Соболєв заявив, що не згоден з висновками спостерігачів СНД.

"Російські вибори ніколи не були прикладом демократії, крім того, влада РФ підтримує консервацію режиму в Україні, а не його зміну", - сказав депутат.

Представники влади трактували оцінки європейських спостерігачів по-своєму. Увечері прес-служба президента поширила заяву Віктора Януковича про позитивні оцінки європейських місій.

"Я радий, що, згідно з попередніми оцінками багатьох українських та міжнародних спостерігачів, включаючи ОБСЄ, вибори з технічного боку пройшли добре", - заявив президент.

"Таким чином, міжнародне співтовариство визнає, що майбутній склад Верховної Ради відображає волю українського народу", - процитували в прес-службі МЗС главу зовнішньополітичного відомства Костянтина Грищенка, пишуть Ольга Куришко, Сергій Сидоренко, Богдан Кисіль у статті "Голоси розділилися" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

Перше, що відзначили представники організації "За справедливі вибори", прес-конференція яких відбулася вчора, 29 жовтня, в Києві, - це готовність Центрвиборчкому без зволікань прийняти та зареєструвати самих спостерігачів - і це незважаючи на численність охочих поспостерігати за виборами в Україні. Ніхто не обмежував їхніх дій, не розпоряджався "не впускати", не нав'язував своєї думки. Комісії на місцях також працювали відкрито.

"Вибори стали прикладом того, як всі учасники виборчого процесу, незважаючи на жорстоку конкуренцію, працювали злагоджено на свою перемогу, - йшлося на прес-конференції. - Кандидати-мажоритарники конкурували між собою набагато жорсткіше, ніж партії, іноді на грані фолу. Багато в чому стримувала їх система відеоспостереження, яка повністю виправдала себе".

"Камери стали стримувальним фактором для розпалених голів, які в запалі передвиборчої суперечки були готові на багато що", - вважає член місії, російський адвокат Сергій Мірзоєв.

За словами його соратниці по місії Ганни Чурдової, Україна отримала високу оцінку за підготовку і проведення виборів.

"Ви зробили все, щоб вибори були прозорими, - зазначила вона. - Працювали веб-камери, члени комісій були від усіх партій. Спостерігачі стежили за тим, щоб не було порушень. Вибори були конкурентоспроможними - 22 партії брали участь, нікого не утискали. Партії могли активно доносити свою позицію через ЗМІ. Виборець також показав, що його хвилює власна доля, що йому потрібні люди в парламенті, які будуть боротися за його інтереси".

Зазначимо, що Чурдова - спостерігач зі стажем, присутня на всіх українських виборах від 2000 року. Наостанок вона зробила пропозицію українським чиновникам, відповідальним за організацію виборів, - виробити порядок, за якого протоколи комісій друкувалися б на комп'ютері, а не писалися вручну, як тепер. На думку експерта, це значно прискорило б роботу з підрахунку голосів.

Від технологій до ідеології

"Я тут утретє. І щоразу справи все краще! - міркує адвокат з Гамбурга Міхаель Гребе, що також брав участь у виборчому процесі як спостерігач. - І я запитую себе, навіщо вам спостерігачі? У цілому народ не байдужий до долі країни. Але на дільниці приходило недостатньо молодих людей і людей середнього віку. Значить, вони інертніші".

Варто зазначити, що, незважаючи на такі приємні оцінки, про порушення вчора таки говорилося. Наприклад, на різних дільницях експерти помітили спроби скомпрометувати цілий округ або кандидатуру окремого депутата. Але кажуть, що це проблемне явище не надто поширилося, а залишилося в рамках округів. Під час прес-конференції прозвучало запитання про підкуп виборців на деяких дільницях. Але спостерігачі в один голос запевнили, що таких випадків не зустрічали.

"Наші спостерігачі - адвокати, і їм потрібні докази, - зазначив Сергій Мірзоєв. - І якби це було, я був би там. Але мене ніхто не покликав. Так що я порадив би людям, які заявляють про підкуп, звернутися до суду. Можливо, за рішенням суду вибори на окремих дільницях визнають недійсними".

Спостерігачі озвучили деякі погрішності в організації роботи ЦВК, хоча й назвали її близькою до зразкової. Не сподобалося те, що ЦВК влаштувала "соціалістичне змагання" з явкою виборців.

"Вибори показали, що країна перейшла від технологій до ідеологій. Ніхто ніким по-справжньому не маніпулював. Адже реальних прихильників партії не заміниш ніякими технологіями. Знайшлося багато людей, готових голосувати за певні за ідеологічним критерієм партії, і великі цифри стерли всі маніпуляції", - зазначили спостерігачі.

В атмосфері абсолютної свободи

Говорили про порушення і місії спостерігачів з Міжнародного експертного центру виборчих систем - ICES.

"Але коли ми підсумували порушення, ми спробували відійти від емоцій та звернулися до букви закону, - сказав президент центру Олександр Цінкер. - Для визнання виборів на дільниці недійсними, обсяг вкидань бюлетенів або їх псування повинен перевищувати 10 відсотків. Але в Україні такого не було. У зв'язку з цим ми робимо висновок, що системних порушень не було".

На його думку, вибори пройшли хоч і в гострій боротьбі штабів, але в цілому спокійно. А от серед виборців напруги не було.

"Наша місія вважає, що процес виборів до Верховної Ради відбувся легітимним, демократичним актом вільного волевиявлення громадян, який пройшов у відповідності до закону про вибори депутатів до Верховної Ради та у відповідності до міжнародних норм виборчого права. Ми ці вибори визнаємо", - зачитав він підсумкову фразу звіту місії.

Прозорість і демократичність виборів відзначили і в міжнародній організації "Центрально-європейська група політичного моніторингу".

"У порівнянні з 2010 роком у виборах 2012 року брали участь як партії, так і окремі громадяни, і це вже ознака демократії, - сказала політолог із США Лідія Лоусон . - А Центральна виборча комісія проводила свою роботу ефективно і досить об'єктивно. Атмосферу прозорості підкреслила наявність веб-камер на дільницях".

Але спостерігачі з цієї місії відзначили кілька незначних порушень, які не стали системними і значно не вплинули на результати голосування.

"У так званий день тиші у Києві та Київській області ми спостерігали чорний піар, агітацію, - розповіла Лоусон. - Деякі дільниці відкрилися із затримкою, не всі члени комісії отримали достатню підготовку. Однак ці порушення жодним чином не вплинули на загальну картину виборів".

За словами президента медіа-холдингу "Медіа-СІЕТ" іспанця Педро Моуріньо, українським спостерігачам від різних партій треба було б більш активно брати участь у процесі виборів. Але в цілому голосування організували на високому рівні, працювала система контролю і безпеки в ході голосування.

"Українці зробили свій вибір в атмосфері абсолютної свободи", - резюмував Моуріньо.

Незадовго до дня голосування в Україні перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов казав, що завдання влади - провести вибори спокійно, "перемогти чесно, в присутності європейських спостерігачів і під оплески Заходу".

У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров після отримання перших результатів голосування заявив, що це беззастережна перемога Партії регіонів, і перш за все це довіра людей до того курсу, який проводився.

"Зараз по всій країні почався дуже відповідальний етап підрахунку голосів. Давайте дочекаємося офіційних результатів виборів або хоча б попередніх. Але зараз я можу сказати, що ми розцінюємо таку високу явку і такий високий результат Партії регіонів як мандат довіри тій політиці, яка проводилася останні 2,5 року, і тим непростим реформам, що проводяться. Безумовно, це вселяє оптимізм", - зазначив Азаров, пише Олена Климова в статті "Спостерігачі: Україна іспит на демократію склала" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Такий різнобій в оцінках німецький політолог Александр Рар пояснює тим, що західним політикам дуже складно провести переоцінку того, що відбувається в Україні.

"Вони насилу розуміють, що відбувається в Україні. Європейські ЗМІ, представники еліти живуть ще духом Помаранчевої революції. Вони вважають, що це і є Україна, видаючи бажане за дійсність. Тому розчарування дуже глибокі, дуже важко західним політикам зрозуміти, що в Україні більше половини населення голосує не так, як хотілося б їм, цим політикам. Це сумно для Заходу, але він повинен визнати, що вибори були набагато більш вільними, ніж в інших країнах Східної Європи. Захід піде на це через силу, бо доведеться визнати власні помилки в оцінці політичних процесів, що проходять в Україні", - говорить Рар.

Російська влада поки що не давала оцінки виборам. Але її легко спрогнозувати, сказав московський політолог Кирило Танаєв.

"У Росії влада розглядає український вибір і формування парламенту як суто внутрішню справу України. Зустріч президентів Володимира Путіна і Віктора Януковича незадовго до виборів була невипадкова. Вона показала, що Росія готова надати підтримку Україні, в першу чергу економічну", - зазначив експерт.

Традиційно українську владу серйозно критикує німецька преса.

"На парламентських виборах в Україні було більше маніпуляцій та порушень виборчого законодавства, ніж на президентських виборах 2010 року і попередніх парламентських виборах 2007 року", - пише газета Frankfurter Allgemeine.

Зокрема, оглядач видань вказує на те, що несподівано зросла кількість хворих українців, які голосували вдома. Тим не менш газета сподівається на те, що опозиційні сили разом наберуть більше голосів, ніж Партія регіонів і комуністи. Зате польські ЗМІ дають дещо лояльніші оцінки, посилаючись на своїх спостерігачів.

"Вибори в Україні пройшли спокійно, якщо порушення і є, то вони є незначними", - такого узагальнення дійшла Gazeta Wyborcza, проаналізувавши відгуки кількох польських парламентарів, які стежили за ходом виборів у різних регіонах.

Але головною несподіванкою для зарубіжних політиків і журналістів став високий результат партії "Свобода". Особливо сильно це стривожило ізраїльську пресу. Так, один з авторитетних ізраїльських новинних порталів Ynetnews нагадує, що "Свобода" та її лідер часто дозволяли собі антисемітські та расистські висловлювання. Як приклади наводяться марш проти хасидів в Умані та "протистояння зі співачкою африканського походження" Гайтаною, яка представляла Україну на "Євробаченні".

Американська газета The New York Times називає результати "Свободи" найприголомшливішими, нагадуючи, що на виборах 2007 року ця ж партія набрала менш як 1% голосів. На думку автора статті, високий результат став можливим завдяки активності україномовних виборців, викликаної протистоянням навколо закону про мови, затіяного Партією регіонів.

А ось італійську газету La Stampa зацікавив непрохідний результат партії "Україна - Вперед!": "Колишній чемпіон, гравець футбольного клубу "Мілан" Андрій Шевченко, як і багато його колег в італійському клубі, не зміг встояти перед спокусою і пішов у політику. Чи увінчаються надії Шеви успіхом, стане зрозуміло в понеділок. Аналітики дуже в цьому сумніваються".

У Росії проходження в Раду "Свободи" також сприймають негативно. Газета "Известия", наприклад, побоюється, що це загроза державності, оскільки може привести до розколу країни, пише Дмитро Гомон у статті "Газета The New York Times пише про приголомшливі результати "Свободи"" в газеті "Сегодня".

До слова, Україна ще ніколи не приймала такої кількості зарубіжних експертів, які вивчають перебіг виборів у країні. Вердикт більшості - вибори відбулися і пройшли демократично. Були, зрозуміло, і порушення. Але незначні, які не здатні справити істотного впливу на результат голосування в цілому.

Всього 314 дільниць у різних регіонах країни відвідали спостерігачі Міжнародного експертного центру виборчих систем. 46% дільниць отримали позитивну оцінку, 53,6% - задовільну, 0,4% - незадовільну.

31 Жовтня 2012, 9:04
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47