Вже більше місяця Франківськом гуляє вітрянка. Вірус вітряної віспи став причиною карантину в шістьох дитсадках. Попередження вивісили в школах, де є випадки захворювання. Педагоги рекомендують батькам уважно спостерігати за дітьми і при перших же ознаках вітрянки звертатися до лікаря. Чим небезпечна вітряна віспа? На запитання Галицького кореспондента відповідає завідувач відділу обласної інфекційної лікарні Світлана Ігнатовська.

Чи можна говорити, що у Франківську епідемія вітрянки?
Хвилі вітряної віспи виникають періодично – кожних 2-3 роки. Вірус досить активний – всі, хто з ним зустрівся і раніше не хворів, як правило, хворіють. Майже 90 % – діти до 18 років. Зараз маємо дещо підвищений рівень поширення хвороби, цьому сприяє сезонність. Можна сказати, що зараз – сезон вітрянки.

Вважається, що заразитися вітрянкою можна навіть не контактуючи з хворим?
Вітрянка небезпечна, бо дуже швидко поширюється. Це єдиний вірус, який передається безконтактним шляхом – із током повітря. Розповсюджується навіть через вентиляційні шахти. Тому в під’їзді може захворіти дитина на першому поверсі, а потім і на третьому. Вважається, що радіус ураження – 20 метрів. Таким чином, можна не контактувати з хворим, а просто перебувати в приміщенні, де він побував, де зберігається вірус, і можна захворіти. А от батькам хворої дитини турбуватися через контакти з іншими не треба – через треті руки вірус не передається.

Батькам наголошують, що при вітрянці дитина повинна постійно бути під наглядом лікаря. Чому?
Вітряна віспа дає ускладнення і в окремих випадках має тяжкий перебіг. Якщо діти мають імунодефіцитні стани, гематологічну чи онкогематологічну хворобу, діабет, ожиріння, чи перебувають на гормональній терапії – категорично потрібен нагляд. Є дітки, які загалом тяжко хворіють на ГРВІ, – таких теж варто спостерігати. Річ у тому, що в цих дітей недосконала власна імунна система. А при вітряній віспі імунітет ще більше знижується.

Вважається, що перенесена вітрянка до місяця після хвороби дуже сильно знижує імунітет. Тож дитина може бути сприйнятлива до інших вірусних та бактеріальних захворювань.

Саме це – нашарування інших захворювань – дає ускладнення?
Зараз маємо випадки, коли до вітрянки додається скарлатина. Можуть бути бактеріальні ускладнення, як-от пневмонія. Часто виникають шкірні інфекції. А також стоматити, гінгівіти. Дуже небезпечно, якщо виникають симптоми блювання, головокружіння. Це можуть бути ознаки вітрянкового енцефаліту (запалення мозку). Це найбільш грізне ускладнення. Тоді треба негайно викликати швидку і їхати в лікарню.

А при легкій формі вітрянки не треба боятися ускладнень?
Підступність вірусу вітряної віспи в тому, що немає кореляції відносно форми захворювання. І тяжка, і відносно легка форми можуть однаково часто давати ускладнення. Дитина навіть з легкою формою вітрянки потребує обмеження контактів, домашнього режиму, спостереження. Причому у процесі одужання режим і контакти розширюють поступово. У нас був випадок, який можна вважати показовим. Дитина, здавалося, легко перехворіла на вітрянку, і на вихідні бабця з дідом взяли її на дачу. Дитина там що хотіла, те робила. Повернулися – дівчинці стало гірше: піднялася температура, почалася блювота. І був вітрянковий енцефаліт. На щастя, дитина одужала. Але ускладнення було дуже тяжке, лікування і реабілітація – тривалі.

Яким має бути карантин для хворого на вітрянку?
Обмеження контактів, краще перші три-п’ять днів побути в ліжку. Багато пити. Стежити за гігієною, бо можна занести інфекцію у місця висипання. Так треба провести хоча би ті 10 днів з моменту висипання, коли дитина є заразною. Якогось особливого лікування вітрянка не потребує. Застосовується симптоматична терапія, коли виражений свербіж і висока температура.

Чи можна запобігти захворюванню, якщо відомо, що дитина побувала в інфікованому приміщенні, контактувала з іншими дітьми, які потім мали вітрянку?
Немає таких засобів, щоби уникнути зараження цілковито. Антивірусні препарати в цьому випадку – неефективні. Якщо знижений імунітет, то лікар призначає препарати, щоби вітрянка протікала легше. Якщо ж дитина здорова й імуннокомпетентна, то застосовується тільки спостереження. Впродовж 21 дня, якщо ситуація є ймовірною. Якщо ж контакт встановлено, то дитина ще 10 днів може відвідувати садок або школу, бо ще точно буде здоровою. А з 11-го до 21-го дня підлягає карантину.
В Європі практикують щеплення від вітрянки. Якщо мама вважає, що дитина проблемна, то можна підняти питання про щеплення. Вакцина від вітряної віспи в Україні зареєстрована, але щеплення не є обов’язковим, відтак вакцина – мало поширена.

Чи можна в дорослому віці повторно підхопити вітрянку?
Немає кількох форм і різновидів вітрянки. Зазвичай плутають вірус вітряної віспи і вірус герпес-зостер, які йдуть паралельно. Можна перехворіти на вітрянку, а цей вірус, який ще називають оперізувальним герпесом, може залишитися в організмі. І після вітрянки можна впродовж життя захворіти на герпес-зостер. У сім’ї, якщо тривало контактувати, то дитина може від хворого на герпес заразитися вітрянкою.

Випадки повторної вітрянки бувають вкрай рідко. Хіба тоді, коли дитина в дуже ранньому віці – від двох тижнів до двох місяців – має вітрянку і її організм не виробив достатнього імунітету.

Можна якось захистити свою квартиру, дім від вірусу вітрянки?
Вірус, хоч і переноситься на великі відстані, дуже нестійкий. Тому достатньо провітрювати кімнату і робити вологе прибирання, щоби його позбутися. Кварцування, циркуляція свіжого повітря – і все, помешкання чисте. Так справді ефективно запобігти поширенню хвороби.

Розмовляла Наталія КУШНІРЕНКО
26 Листопада 2012, 8:18
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47