Цьогоріч Віктор Янукович уже втретє зустрічатиме Новий рік у президентській резиденції “Синьогора”, що в селі Гута на Прикарпатті. Саме до цього часу там мають закiнчити реконструкцію павільйону з альтанкою на 23,99 мільйона гривень. Відповідну угоду уклало головне управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації з ТОВ “УНР ПІБ”. Цей тендер був проведений за неконкурентною процедурою “закупівля в одного учасника”. Часу на проведення відкритих торгів не було, пояснюють посадовці: холоди ж бо настали, а це ускладнює будівельні роботи!
Однак, як з’ясував Експрес онлайн, замість альтанки в “Синьогорі” будують... ресторан!

...Дорога до Гути, що за 50 кілометрів від Івано-Франківська, — не в найкращому стані. За президентства Віктора Ющенка її латали навіть узимку перед його приїздом в “Синьогору”, для Віктора Януковича дорогу не ремонтують.
“А навіщо?” — дивуються в Гутянській сільраді. Адже в резиденцію Віктор Федорович прилітає гелікоптером!
Місцеві кажуть, що за Януковича резиденція стала закритою. Раніше туди турфірми навіть екскурсії організовували. Усі охочі за 50 гривень могли подивитися на кабанів, оленів, косуль та ведмедів. А тепер чужим туди — зась. Вольєр із двома ведмедями збудували за межами резиденції, а іншу живність й президентські хороми можуть побачити лише обрані. А ще селянам обмежили доступ до лісу. Вся територія резиденції обгороджена.

Перед контрольно-пропускним пунктом у “Синьогору” стоїть шлагбаум, а на самому КПП встановили рамку металошукача. Через неї доводиться проходити всім, хто має перепустку в резиденцію. При цьому потрібно показати паспорт.

Неподалік КПП зустрічаємо чоловіка з “болгаркою” в руках.
— Ідете в “Синьогору” альтанку будувати? — питаємо.
— Та ні, вже збудували! Тепер чекаю, щоб розрахувалися за роботу, — каже. Чоловік називається Василем. Розповідає, що живе в селі Усть-Чорна на Закарпатті. Був керівником бригади, котра вела роботи в резиденції.
— Ніяка то не альтанка, — каже пан Василь, — то ресторан! Його загальна площа буде майже тисячу квадратних метрів.
— Роботу ми почали у вересні, — розповідає пан Василь. — Найняла нас фірма “УНР ПІБ”, ми їй колись будували котеджі під Києвом. Нашою роботою залишилися задоволені, тож і запросили в Гуту. Спочатку одна київська фірма зробила фундамент, а ми вже з хлопцями з бруса звели коробку 18 на 23 метри на два поверхи. Брус дорогий, по 6,5 тисячі. Певно, десь з-за кордону везли.

Тепер залишилося накрити ресторан соломою. Її привезли з Польщі. Але це будуть робити кияни, а от львівська фірма “Гарант” згодом вiзьметься за благоустрiй території.

 

Альтанка за 24 млн. грн. на прикарпатської дачі Президента виявилась... рестораном

Зовнішній вигляд резиденції Януковича

 

— А добре платили? — цікавлюся у пана Василя.
— Обіцяли по 180 гривень за день, але платили 120, ще й не всі гроші віддали. Я своїх хлопців відправив додому, а сам чекаю, коли з нами розрахуються. Бодай би вже по 120 гривень за день заплатили. Ми ж неофіційно працювали, спробуй тепер щось доведи. Більше для нас тут роботи немає, бо крити дах з соломою не вміємо. Це вже інші роблять. І камін також доставляють. Думаю, до Нового року все закiнчать.

Зi слiв чоловіка, працювати доводилося по 10 — 12 годин, під наглядом охорони. — Там скрiзь встановлено відеокамери! Та все одно кожного дня на КПП нас перевіряли, навіть пачки сигарет дивилися, запальнички — чи там часом немає якоїсь камери. Телефони з відеокамерою в резиденцію не дозволяли проносити. Але одному з моїх працівників якось вдалося пронести телефон з камерою. Та щойно він почав знімати резиденцію — одразу підійшла охорона, стерла відео, а “кінолюбителя” звільнили.

Мені потім довелося в комендатурі писати пояснення, для яких потреб проводили зйомку, хто просив це робити. Але все якось минулося. Із роботи мене не вигнали. Лише пообіцяв у комендатурі, що подібне більше не повториться.

Мільйони на президентські забаганки


Загалом на розбудову резиденції “Синьогора” за роки президентства Віктора Януковича витрачено 235,15 мільйона гривень. Хоча в Гуту Віктор Федорович приїжджає раз на рік! А крім Президента, там ніхто не відпочиває. Місцеві жителі резиденцію називають “прикарпатським “Межигір’ям”. До 2002 року ця резиденція належала ВАТ “Івано-Франківськгаз”. У ній відпочивали газовики. Як кажуть, у Гутянській сільраді, за рахунок податків, що платила ця база, село розвивалося й не потребувало дотацій.
Альтанка за 24 млн. грн. на прикарпатської дачі Президента виявилась... рестораном
А всередині “Синьогора” — просто палац!

Однак наприкінці 2002 року її безоплатно передали Державному управлінню справами. Відповідну постанову Кабміну тоді підписав саме Віктор Янукович. Тоді ж за “Синьогорою” закріпили понад 10 тисяч гектарів карпатських угідь. Задля цього було ліквідовано одразу три лісництва. Тож чимало місцевих втратили роботу. Президент Леонід Кучма двічі у “Синьогорі” зустрічав Новий рік. А його дружина Людмила на прогулянцi зимовим лісом якось зламала руку. Віктор Ющенко любив у “Синьогорі” проводити новорічно-різдвяні свята. Вподобав цю резиденцію i Янукович. Саме за час його президентства там почалися грандіозні ремонтно-будівельні роботи.

Не будуємо, а ремонтуємо!

У ДУСі потребу ремонту обгрунтовували тим, що резиденція нібито постраждала унаслiдок стихiйних лих у 2008 — 2010 роках. Однак жителі Гути кажуть, що повінь у ті роки “Синьогору” обминула.

Проведення ремонтних робіт ДУС доручило львівському підприємству глухих “Гарант”. А от тендер на будівництво “альтанки” за 24 мільйони гривень ДУС довірило фірмі “УНР ПІБ” зі статутним капіталом 34 тисячі гривень. Фірма була зареєстрована наприкінці 2005 року на вулиці Бориспільській у Києві. Її засновниками є Володимир Володимирович Проститов та Андрій Володимирович Бондарець. Впродовж тижня нам так і не вдалося порозмовляти з представниками фірми. Її телефони не відповідали. У головному управлінні регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації, що й уклало з ТОВ “УНР ПІБ” згадану угоду, не знайшли часу, аби пояснити нам, куди справді йдуть бюджетні кошти.
Альтанка за 24 млн. грн. на прикарпатської дачі Президента виявилась... рестораном
Чималенька буде “альтанка” — цілий банкетний комплекс!

Селяни ж у Гуті кажуть, що президентську резиденцію незабаром... продадуть! Тож і витрачають грошi з бюджету, щоб нові господарі на ремонт не тратилися. “Нам зарплату затримують, кажуть, грошей немає. А от на хороми Януковичу нічого не шкода”, — обурюються працівники Гутянської сільради.

Богдан КУФРИК, фото з архіву
11 Грудня 2012, 10:59
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47