Через помилки при обмірах прибудинкової території значна частина франківців переплачувала за послуги КП «Єдиний розрахунковий центр». У відповідь на претензії представники підприємства заспокоювали: мовляв, усе переміряємо, а переплачені гроші якось відшкодуємо. Схоже, час розплати настав. Та чи дочекаються цієї компенсації івано-франківці?

Сум за ЖЕО

Однією з «родзинок» житлово-комунальної реформи в Івано-Франківську став окремий тариф для кожного окремого будинку за послуги з утримання будівлі та прибудинкової території. Звісно, йдеться про будинки на балансі КП «Єдиний розрахунковий центр», що стало локомотивом змін у міській комуналці.

Втім, як пише Галицький кореспондент, радісні реляції реформаторів на кшталт «нарешті в Івано-Франківську економічно обґрунтовані тарифи» чи «тарифи, розписані згідно з законодавством» мешканців міста не переконали. Люди обурювалися новими тарифами і мали для цього підстави: декому довелося платити ЄРЦ чи не вдвічі більше, ніж раніше платили ЖЕО. Найбільше нарікань на прибирання прибудинкової території як складову тарифу. Хтось аргументовано просив територію переміряти, а хтось під галас не проти був «віддати» і частину своєї.

Так, член Івано-Франківського міськвиконкому Василь Мельничук особисто підрахував, що комунальники уп’ятеро (!) «збільшили» площу території, закріпленої за його будинком. Тариф для нього та його сусідів, відтак, розраховано від площі 1718 кв. м, в той час як реальна площа – лише 340 кв. м. Василь Мельничук підрахував, що має переплачувати ЄРЦ 18 грн. щомісяця. На одному із засідань виконавчого комітету він навіть запропонував проект рішення, яким вимагав здійснити перерахунок тарифів у будинку на вулиці Бандери 10 б, де мешкає. «Тариф, який нарахував ЄРЦ, вищий за тариф, який я платив ЖЕО, на 40 коп. за 1 кв. м. Але у тарифі ЖЕО було 12 складових, зокрема, туди входив і поточний ремонт. Тепер зовсім інші складові тарифу, і в основні пункти поточний ремонт не входить, він прописаний окремим пунктом за окрему плату, з чим я зовсім не згідний», - скаржиться чоловік.

Колеги із виконкому ініціативу Мельничука не підтримали. Втім, балансоутримувач таки переміряв територію біля його будинку. «Тепер тариф зменшився на 30 коп. Якщо прибудинкова територія давала в тарифі 40 коп. за кв. м, то після перерахунку вона звелася до 10 коп. І в принципі, ЄРЦ мав би всі платежі перерахувати, адже не прибирали ж вони територію, якої фактично не було, що вони самі визнали у відповідному акті», - каже член виконкому.

Втім, цим претензії пана Мельничука до КП «Єдиний розрахунковий центр» не обмежуються. «Я вже рік добиваюся, щоб зі мною уклали угоду. Я просто не плачу ЄРЦ і не буду платити, доки не отримаю на руки договір», - заявляє він.

Будинок Мельничука – не єдиний, де комунальники перемірювали прибудинкову територію. Наприкінці листопада минулого року виконком зобов’язав КП «Єдиний розрахунковий центр» у місячний термін здійснити перерахунок вартості послуг з утримання 354 будинків Івано-Франківська. А після того, як комунальники це рішення проігнорували, антимонопольний комітет зобов’язав підприємство здійснити перерахунок «за ненадані послуги». Як повідомила голова обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Тетяна Савчин, до кінця місяця ЄРЦ має подати звіт про усунення недоліків.

Поспішили

У ЄРЦ зізнаються, що виконати рішення виконкому та антимонопольного комітету буде складно. Окремо «дякують» жекам за халатність.

Адже при розрахунку тарифів, які вступили в дію з 1 січня минулого року, початкову інформацію про прибудинкові території у ЄРЦ подавали ЖЕО. «Стан інвентаризації прибудинкових територій був плачевний, - пояснює заступник директора ЄРЦ Руслана Василюк. – Тобто "жеки" нам подали такі схеми, де на прибудинковій території вже щось побудували чи вона стала набагато меншою. Вони нашвидкуруч їх малювали».

Поспіхом складені прибудинкові схеми 15 вересня 2011 року затвердила сесія Івано-Франківської міської ради. «Згідно з тим рішенням, у процесі роботи ми мали право як балансоутримувач вносити якісь корективи до схем прибудинкових територій. Та пізніше, 6 березня 2012 року, міськрадою було прийнято рішення «Про порядок підготовки проектів розподілу територій мікрорайонів (кварталів)», за яким всі функції розподілу території були покладені на спеціалізовані проектні організації, і, звісно, ми вже не могли вносити зміни у схеми прибудинкових територій», - пояснює представник ЄРЦ Руслана Василюк. На основі цих напрацювань комунальники і сформували тарифи для населення Івано-Франківська, які вступили в дію з 1 січня минулого року.

Далі у липні минулого року виконком зобов’язав ЄРЦ відкоригувати тарифи у 354 житлових будинках. З 1 серпня їм почала нараховуватися квартплата за новими розцінками. «В цьому рішенні абсолютно не було нічого вказано про те, що ми повинні зробити перерахунок за попередній період. Аж своїм рішенням від 28 листопада 2012 року виконком зобов’язав ЄРЦ здійснити перерахунок вартості послуг з утримання будинків тим 360 будинкам, починаючи з моменту затвердження тарифів, тобто з 1 січня 2012 року», - розповідає Руслана Василюк.

Труднощі перерахунку

Виправляти свої помилки комунальники планують у майбутніх рахунках для населення. Хто переплачував – отримає «знижку», хто недоплачував, а таких є кілька будинків, – тим доведеться доплатити.

Правда, наразі у ЄРЦ не знають, яку точно суму мешканці недоплатили чи переплатили балансоутримувачу. «Процес перерахунку дуже складний, - зауважила Руслана Василюк. – Неправильний тариф позначився і на розрахунках із нашими підрядниками. З отриманих сум сплачувалися податки…»

До того ж, працівники ЄРЦ повинні окремо перерахувати тариф власникам квартир, які мають пільги чи отримують субсидії. «До прикладу, якщо пільговик мав нарахованих 20 грн. до сплати, з них 10 грн. - пільга (50%), яку нам повертають з бюджету. Якщо нарахування зменшилося до 18 чи 15 грн., пільга також зменшиться на половину. То нам треба вирахувати цей залишок, забрати його у людини і повернути у бюджет», - пояснює Руслана Василюк. Втім, не зрозуміло, чому саме пільговики повинні розплачуватися перед бюджетом за помилки комунальників.

«Ми погодилися проводити перерахунок», - каже заступник директора ЄРЦ. Втім, франківцям доведеться трішки почекати. Певно, слід очікувати і на шквал претензій від мешканців будинків, які у наступній квитанції побачать донарахування за послуги з утримання та обслуговування будинків ще за минулий рік».

Словом, яка реформа, така й арифметика. Цікаво, яких ще сюрпризів чекати франківцям від комунальників наступного року?

Марія ГАВРИЛЮК
06 Лютого 2013, 12:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47