Доволі незвичне рішення прозвучало минулого тижня під час засідання колегії Тлумацької райдержадміністрації. Там планують об’єднати в одну структуру одразу два комунальні підприємства району – «Дирекцію теплопостачання» та «Тлумач-водоканал». Разом з цим влада сподівається, що їй вдасться мінімізувати проблеми, які є у цих підприємств. Наразі до подібного кроку в Україні ще не вдавалися. Як пише газета "Західний кур’єр", це суто тлумацька ініціатива.

Далекоглядні плани влади
Для населення самого міста Тлумача – це два чи не найбільші чиряки. Перше підприємство надавало населенню послуги за такими цінами, що мешканці масово перейшли на індивідуальне опалення. Зрештою, минулого року «Дирекція теплопостачання» навіть сама допомогла деяким тлумачанам із встановленням системи індивідуального опалення.

Щодо КП «Тлумач-водоканал», то на нього готовий «котити бочку» ледь не кожен мешканець цього невеликого районного центру. І все через тариф на водопостачання та водовідведення. Наразі людям доводиться платити по 11 гривень 80 копійок за 1 кубометр. Подейкують, що невдовзі на сесію міськради може бути винесено рішення про збільшення тарифу. Хоча влада офіційно це заперечує.

Районна влада спростовує чутки і про те, що очікується скорочення працівників цих комунальних підприємств. Втім, зі сторони такі, на перший погляд, реальні кроки реформування комунальних структур більше схожі на утопію.
Ідею об’єднання підприємств у єдину структуру відстоює голова Тлумацької районної державної адміністрації Василь Сенів. Логіку об’єднавчих дій він пояснює кількома причинами, котрі, на його думку, саме зараз на часі.
«Наші два комунальні підприємства «Дирекція теплопостачання» та «Тлумач-водоканал» є стабільними та добрими в економічному плані. Вони не є збитковими», – каже голова РДА і в той же час наголошує, що над таким рішенням змушує задуматися «ситуація завтрашнього дня».

Прикрий фактор

Уже цього року КП «Дирекція теплопостачання» здійснює подачу тепла в основному на об’єкти соціальної сфери. Минулого року вони допомогли мешканцям районного центру перейти на індивідуальне опалення. Отож, Тлумач став чи не єдиним районним центром області, у котрому фактично немає централізованого теплопостачання для населення.

Кажуть, таким чином вдалося позбутися проблемної ланки, якою вважали мешканців міста. Зрештою, подумайте самі: ще три роки тому, коли про індивідуальне опалення можна було тільки мріяти, «Дирекція теплопостачання» надавала послуги із теплопостачання для населення за тарифом понад 10 гривень за один квадратний метр загальної площі житла. Тому мешканці, як могли, розтягали суму плати за тепло навіть на літній період.
«Бюджетні установи міста обслуговують три великі котельні потужністю 1 МВт. Але проблема криється в тому, що ці котельні були розраховані на більшу кількість споживачів. Апріорі вони вже не є стовідсотково економічно вигідними, – зауважує Василь Сенів. – Котельні модернізовані енергоефективними котлами, але використовують газ. А тому обмежене коло споживачів вимушене платити високу ціну за газ».

За словами голови РДА, тепло, яке продукує «Дирекція теплопостачання», обходиться у 1335 гривень за 1 гігакалорію. Тому й ціна – одна з найвищих у області. Одним із найбільш доцільних кроків реформування у Тлумачі вважають необхідність переходу котелень на альтернативні види палива. Для цього потрібно від трьох до семи мільйонів гривень, а такими грошовими ресурсами районний бюджет не володіє. Тому тут будуть намагатися шукати різні варіанти, швидше за все із залученням інвестора. За різними розрахунками, про які впевнено говорить голова РДА Василь Сенів, інвестор зможе реалізовувати тепло за ціною 850 гривень за гігакалорію.
Цей крок пан Сенів називає логічним. Адже, за його словами, «Дирекція теплопостачання» сьогодні має добру базу, інженерно-технічний виробничий потенціал, але втрачає ринок збуту через неможливість реалізовувати продукцію за конкурентною ціною.

Вітер перемін

КП «Тлумач-водоканал» забезпечує водою мешканців міста Тлумач. Водозабір розташований за 12 кілометрів від районного центру, а тому всі керівники постійно наголошують, що це і впливає на вартість води.

«На жаль, я змушений констатувати, що ціна на воду в Тлумачі також одна із найвищих. А розподільчі мережі вимагають серйозних капіталовкладень для їхньої реконструкції. За попередніми підрахунками, ці затрати сягають не підйомної для того ж таки районного бюджету суми – понад десять мільйонів гривень», – зауважує Василь Сенів.
Про зміни на самому підприємстві говорять неохоче. Коли ми зателефонували на водоканал, нам повідомили, що директор на лікарняному, а головний інженер не будучи «в курсі», відповів, що всі питання вирішує районна рада. А тому вони готові виконувати все, що їм скажуть.

Упродовж останніх двох років на теренах Тлумацького району, як і в більшості населених пунктів області, виникла ще одна проблема – відсутність питної води. Цей фактор і став однією із причин можливої реорганізації водоканалу.
«Ми хочемо розширити функції водоканалу і поставити у площину їхньої відповідальності не тільки місто Тлумач, але й інші населені пункти. Для цього потрібно мати інженерно-технічний виробничий потенціал, – каже Василь Сенів.
Проблема, яка може назрівати і лякати людей, перспектива втрати робочого місця. Втім, голова РДА переконує, що в результаті злиття розраховують знайти місце для кожного працівника. Кандидатури на посаду керівника нової структури голова РДА ще не має. Каже, що обидва керівники є достойними кандидатами. Але додає, що все вирішуватиме районна рада. «А чому не можна подумати про перспективи нового керівника?» – роздумує Василь Іванович.

Потрібен час і гроші

Проводячи реформу, у Тлумачі таким кроком намагаються мінімізувати затрати, які виділяються із бюджету на фінансування цих двох комунальних підприємств. Але й прекрасно розуміють, що такі зміни не можуть статися миттєво. Найперше, рішення має пройти через сесію районної ради, котра запланована на середину лютого. У райдержадміністрації поки що планують, що зміни вдасться впровадити влітку.

Не останню роль у цьому питання відіграє і фінансова сторона. «Якщо для «Дирекції теплопостачання» ці затрати виливаються тільки у ціні, яку ми платимо за тепло, то для «Тлумач-водоканалу» ми доплачуємо різницю між діючим тарифом на водопостачання та водовідведення і рентабельним тарифом. Ця сума становить сьогодні орієнтовно 30 тисяч гривень щомісяця», – підсумовує голова РДА.

Щодо тарифів на послуги нового підприємства, то керманич району запевняє, що жодним чином не передбачається збільшувати тарифи для населення. Залишається тільки єдине завдання – знайти інвестора, котрий готовий буде працювати у сфері тепло- та водопостачання Тлумацького району.

Володимир БОДАК

08 Лютого 2013, 10:34
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47