Минулого тижня івано-франківський виконком проголосував за будівництво спорткомплексу з міні-футболу. Це рішення стало першим кроком для виконання меморандуму, який недавно підписали з міським головою Віктором Анушкевичусом виконавчий директор народного футбольного клубу «Ураган» Олег Ковальський і голова правління ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександр Бубен.

Меморандум передбачає побудову Академії футзалу — спорткомплексу з дитячою спортивною школою у мікрорайоні Пасічна, на ділянці в 1,8 га поблизу «німецького озера», а також реконструкцію електромереж колишніх ­КЕЧівських будинків. Ці кам’яниці вже давно визнані одними з найпроблемніших у місті. Земельну ділянку для Академії інвестор має придбати через аукціон.

 

Усе ніби красиво. Але на минулому виконкомі сталася перша дискусія. Зауваження мав секретар міськради Микола Вітенко. На його думку, в рішенні про торги не прописана справжня причина — не згадано про меморандум.

«Коли буде прописуватися лот, то будуть прописані офіційні умови, на яких міська рада продає цю земельну ділянку, — пояснив заступник начальника управління земельних відносин Микола Іванчишин. — Вони співпадатимуть із меморандумом. Ми не маємо права надавати комусь перевагу — можливо, хтось згідний буде виконати умови та запропонує вищу ціну».

Вітенка це не переконало, він голосував проти. Чому? Бо, на його думку, меморандум потребує доопрацювання. «У мене були зауваження до тексту самого меморандуму, — каже Микола Вітенко. — У ньому прописувалися конкретні адреси будинків, де мали міняти електромережі, конкретні суми та зобов’язання сторін. Однак ті мережі не були обстежені спільними комісіями, не було вивчено доцільність заміни саме цих мереж».

Відтак, зазначив секретар міськ­ради, він порадився з юристами та запропонував іншу редакцію меморандуму — без конкретики. Але його пропозицію не врахували.

 

«Моя особиста позиція щодо побудови спорткомплексу — потрібно будувати, — каже Вітенко. — Проте, в меморандумі не врахували кілька важливих речей. Перше — «Прикарпаттяобленерго» має реконструювати саме ті мережі, які потрібно. Друге — місто та обленерго мають узгодити дії на майбутнє. Щоб у подальшому не виникало проблем із переведенням будинків, які під’єднані до реконструйованих мереж, на прямі розрахунки. І третє — слід передбачити можливість в обумовлені години міському комітету фізкультури і спорту чи управлінню освіти проводити турніри (чи тренування) школярів на цій базі».

Як каже Олександр Бубен, йому складно зрозуміти таку реакцію на угоду й таку редакцію меморандуму. «Тут немає конкретики, — говорить Бубен. — Незрозуміло, який проект, які мережі, які терміни. Це папірець ні про що. Натомість ми хочемо конкретизувати, бо вкладаємо понад 10 млн. грн. тільки в перебудову мереж. У цій справі потрібно діяти злагоджено, адже деяку роботу має робити міськрада, яка теж має запланувати ресурси на наступні роки».

Крім того, зазначає Олександр Бубен, коли питання обговорювалося на нараді, голови депутатських фракцій зауважили, що проекти взагалі не обов’язково пов’язувати. Мовляв, якщо люди хочуть будувати об’єкт, який несе соціальне навантаження, то треба просто виділяти землю — і хай працюють. Тим більше, що вони не просять пільг, а готові працювати на загальних умовах. Тому, вважає Бубен, виставляти їм зараз ще й зайві вимоги — просто неетично.

А щодо пропозиції Миколи Вітенка передбачити можливість займатися там школярам, Олександр Бубен каже, що клуб і так працюватиме над тим, щоб дітей приходило якомога більше. Але обумовлювати це детально сьогодні зарано.

Міський голова Віктор Анушкевичус наголосив, що над підписаним меморандумом спільно працювали юристи «Прикарпаттяобленерго» та міськвиконкому. «Меморандум, який я підписав, — це декларація намірів, — каже Анушкевичус. — У ньому «Прикарпаття­обленерго» задекларувало, що вони мають бажання власним коштом побудувати спортивно-відпочинковий комплекс для футзальної академії, який би включав відкриті майданчики для футзалу, волейболу, тенісний корт. Крім цього, будівлю, де би займалися діти, та спортарену на 2500 місць. А що — хтось проти?».

Мер переконаний: якщо зробити опитування серед пасічнян, яким вони бачать це місце, то серед варіантів — багатоповерхова забудова, комплекс ресторанів чи спортивно-відпочинковий комплекс — вони виберуть спорткомплекс.

Не факт, підкреслює мер, що земельний конкурс виграє обл­енерго. Однак, якщо їм це вдасться, то вони готові ще й вкласти гроші в конкретні електромережі. «Хтось може сказати, що вони й так це мають робити, — пояснює Віктор Анушкевичус, — і в них у статутних документах і так це прописано. Саме тому вони окреслили проб­лемні будинки й задекларували інвестиційну програму».

До речі, як каже Анушкевичус, у остаточному процесі так чи інакше братимуть участь КП «Дирекція замовника» та ЄРЦ, і все буде погоджуватися з ними.

Отже, якщо все піде за планом, то до вересня інвестор отримає землю, а до кінця року буде проект. Навесні 2014-го має початися будівництво. Завершити його планують через три роки. Загальна вартість робіт — 6-7 млн. євро.

Репортер

29 Березня 2013, 12:14
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47