Cекретар міської ради Миколи Вітенка поспілкувався з журналістом видання "БізнесMAN".

Вітаємо Вас з призначенням на високу і відповідальну посаду, скажіть Ви довго вагались перед тим, як погодитись на пропозицію стати секретарем міської ради?

Вітаю всіх читачів журналу. В житті сповідую принцип довго не вагатися у прийнятті рішень і об’єктивно оцінювати наслідки їхнього прийняття. Маючи навики управління, організації роботи та розуміючи специфіку діяльності і основні завдання на посаді секретаря прийняв для себе позитивне рішення. Звичайно, передбачити всі майбутні події та їхні наслідки не є можливим на даний час, але вірю в те, що міська рада та я не помилилися у своєму виборі.

Миколо розкажіть, будь ласка, про себе, звідки Ви родом, де навчались, як розпочинали свою трудову діяльність?

Народився та виріс в Івано-Франківську. В 1991 році пішов навчатися в ЗОШ №19 де провчився 9 класів. Після успіхів в олімпіадах з історії мене прийняли в єдиний на той час в місті історико-правничий клас в школі-ліцеї №23. Там я навчався 2 роки та здобув загальну середню освіту. Далі поступив в Юридичний Інститут Прикарпатського університету ім. В.Стефаника. Закінчив в 2006 році Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, та здобув вищу освіту за спеціальністю юрист. З 2008 року по 2010 рік працював в Івано-Франківській обласній асоціації перевізників юристом де захищав інтереси перевізників та звичайних водіїв в судах. З червня 2011 року і по січень 2013 року працював на посаді заступника директора КП «ЄРЦ» та брав безпосередню участь у втіленні житлово-комунальної реформи в нашому місті.

До свого теперішнього призначення Ви працювали в комунальному підприємстві «ЄРЦ», яке має двозначну репутацію серед мешканців міста. Що можете сказати про це підприємство?

Дійсно, пройшов разом з цим підприємством всі етапи його становлення. Колектив єдино думців та новаторський підхід до розв’язання проблем уже зараз дає позитивні результати. Потрібно розуміти. Що сфера житлово-комунального господарства сама по собі була і буде постійним предметом критики як з боку мешканців так і з боку журналістів. Сфера, в якій має місце постійний компроміс між необхідними ресурсами для ефективного надання послуг та реальними можливостями та бажанням людей їх надавати. Задача була проста - максимальна відкритість для людей та за допомогою максимальної оптимізації процесів, кількості робітників і зниження собівартості послуги забезпечити належне утримання житлового фонду нашого міста. Найбільше критики ми отримали саме тоді коли відкрили всю правду про специфіку формування тарифів, вивели свою діяльність в публічну площину і це було правильним рішенням. Тарифи на утримання будинків і споруд в нашому місті і надалі залишаються одними з найнижчих серед обласних центрів нашої держави, а підприємство здобуває довіру увесь час більшої кількості людей.

Які першочергові завдання ставите перед собою на новій посаді?

Продовжувати справу свого попередника і докласти всіх зусиль, щоб і надалі зберігати єдність депутатів міської ради від демократичних сил заради служіння громаді міста.
Зберегти той високий рівень прозорості діяльності міської ради що зараз є і всіляко втілювати в життя хороші, прогресивні ідеї з метою подальшого забезпечення оптимізації її роботи.

Бути зв’язковою ланкою системі взаємодії законодавчої та виконавчої гілок влади в нашому місті та всіма доступними мені механізмами забезпечувати дисципліну у виконавчій гілці влади при виконанні рішень сесій міської ради.

Яким бачите розвиток Івано-Франківська, які проблеми міста потребують негайного вирішення?

Для себе бачу три пріоритетні в господарці міста : дороги, дошкільна освіта та ремонт житлового фонду. Нова технологія ремонту доріг , яка була ініційована депутатським корпусом та застосована в 2012 році уже дає свої позитивні результати. Так, відремонтовані вулиці Гординського, Січових Стрільців, Пулюя та ряд інших спокійно витримали зимову негоду та збереглися у відмінному стані. Відносна дешевизна такого ремонту та хороший результат налаштовує позитивно. Але є питання по дуже сильно обмежених можливостях міського бюджету, який ще й до того ж не фінансується в повному обсязі. Політикою центральної влади максимальна централізація коштів та вирішення своїх проблем шляхом ущемлення територіальних громад (місцевих бюджетів).

Міська рада також розуміє актуальність проблеми з дефіцитом місць в дошкільнних закладах освіти. Задекларована програма міської ради на розширення мережі дитячих садочків та прозорий публічний реєстр черги до дитячих садочків у місті втілюється в життя. Так, нещодавно відкритий дитячий садочок «Ромашка» за адресою Вовчинецька, 210. На черзі – «Подоляночка». Ремонт житлового фонду по програмі спів фінансування з боку міської ради та мешканців дав свої результати уже в 2012 році. В 2013 році ця програма і надалі повинна втілюватися в життя. Але, підкреслюю ще раз, що втілення в життя цього всього напряму залежить від бажання центральної влади віддавати нашому місту зароблені ним кошти.

Посада секретаря міської ради потребує великої і клопіткої праці, вміння шукати компромісні рішення. Чи готові Ви заради блага міста і його мешканців поступатися своїми політичними амбіціями і співпрацювати з мером і всіма міськими депутатами?

Життя – це мистецтво компромісу. Якщо це йде на користь громаді, то я завжди готовий до співпраці. Якщо я бачу, що людина хоче зробити щось корисне для міста, то вона може розраховувати на мою підтримку і розуміння незалежно від партійних кольорів та асоціативності з певною персоною. Проте, якщо я бачу бездіяльність у вирішенні тих чи інших важливих для людей питань, непрофесійність та лінь – компромісу не буде у будь-якому випадку.

Ваш попередник, Руслан Марцінків, на посаді секретаря міської ради був досить одіозною особистістю, постійно критикував міського голову та керівництво держави, організовував мітинги. Ви не боїтесь залишитись в тіні свого попередника?

Якось над цим навіть не задумувався. Для мене в житті завжди важливо було виконання поставлених переді мною задач і коли ти бачиш що твої зусилля приносять видимий результат.

Якщо для реалізації корисних речей, які потрібні мешканцям нашого міста, потрібно буде критикувати міського голову та керівництво держави, то я із задоволенням це буду робити.

Ви є членом ВО «Свобода», дана політична сила в нашому місті при владі з 2010 року. Якими здобутками може похвалитись ваша політична сила?

Не секрет, що продуктивність та активний ритм роботи міської ради задає саме фракція ВО «Свобода», яка має більшість в законодавчій гілці влади. Головна задача представницького органу – прийняття важливих рішень та контроль за їхнім виконанням. Однією з позитивних ознак є рекордна кількість проведених сесій та засідань депутатських комісій, дисципліноване проведення сесій, звітування депутатів про роботу, функціонування інститутів депутатських прийомів, політика прозорості (сайт ради, трансляція пленарних засідань). Багато рішень належать авторству депутатів. Особлива увага дозвіллю дітей - ініціювання встановлення дитячих майданчиків, відновлення садочків. Не має змісту перераховувати маленькі досягнення кожного депутата-свободівця, бо це буде список з більш ніж 500 позицій і в сумарному це є досягнення всієї фракції. Для прикладу, хоча б взяти ініціативи свободівців, які були реалізовані в таких великих проектах, як розв'язка на Пасічній, новий зал у ФОК, каналізаційний колектор для Крихівців, закріплення скверів як земельних ділянок за містом.

Які задуми команді «Свободи» ще не вдалося втілити в життя, які тому причини?

Розвиток муніципального транспорту та пішохідний центр міста. Якщо по першому питанню не вдалося добитися бажаного результату у зв’язку з недостатністю коштів в міському бюджеті в 2012 році, то в майбутньому ми плануємо закупляти великі автобуси. Свого часу місто успішно втратило автобусний парк і віддало на відкуп приватникам здійснення пасажирських перевезень, але на нашу думку повинна бути видима альтернатива з боку муніципалітету. Пішохідний центр міста – це поступове обмеження в’їзду в центральну частину міста автомобільного транспорту і реалізація цієї ідеї вже розпочалася. Це є правильною практикою, яка застосовується в більшості європейських міст. Ну і звичайно дороги, дошкільна освіта та ремонт житлового фонду про які я уже згадував.

Наступного року нас чекають чергові місцеві вибори, в тому числі вибори міського голови. Ви не задумувались над тим щоб висувати свою кандидатуру на посаду мера?

Вважаю що кожна людина повинна сумлінно робити свою роботу на тому місці де вона зараз є і це є запорукою добробуту держави. Амбітність є хорошою рисою для стимулювання розвитку людини, але вона повинна бути контрольованою і не шкодити загальному результату команди. Бачу ряд достойних фігур в міському осередку «Свободи», які б могли посісти місце мера та зробити багато корисного для міста.

Ваші побажання мешканцям Івано-Франківська та всім читачам нашого журналу?

Хочу побажати в першу чергу втілення в життя загаданих мрій, душевного спокою та просто хорошого настрою. 

16 Квітня 2013, 9:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30