Світова судова практика показала, що організація роботи суду великою мірою впливає на його ефективність, доступність, оскільки забезпечує належні умови для справедливого відправлення правосуддя, винесення суддями своєчасних, чітких і добре обґрунтованих рішень, зрозумілих як для учасників справ, так і для широкого загалу.

     Саме тому питання судового адміністрування посідають важливе місце в діяльності Українсько-канадського проекту судової співпраці. В рамках Проекту розробляються та практично втілюються комплексні заходи, спрямовані на впровадження інноваційних методів, практик та підходів до організації роботи суду.

  З 22 по 27 червня в Одесі відбувся черговий навчально-практичний семінар з питань сучасного адміністрування у судах, який провели Памела Райдер, Голова судової адміністративної служби провінції Ньюфаундленд, одна з експертів Проекту; та Дебора Бейкер, виконавчий директор судової адміністративної служби провінції Манітоба.

     У роботі семінару взяли участь працівники апарату модельних судів Проекту: Апеляційного суду м. Києва, Дніпровського районного суду м. Києва, Малиновського районного суду м. Одеси та представники Апеляційного суду Івано-Франківської області; міського суду м. Івано-Франківська; Приморського, Київського та Суворівського районних судів м. Одеси.

   На тренінгу вкотре було наголошено, що лише суд з добре організованою системою управління та адміністрування може забезпечити високий рівень доступності для громадян, що надмірно ускладнені адміністративні процедури – особливо в тих випадках, коли вони змушують учасників справ витрачати надто багато часу на їх вирішення - є тим чинником, який обмежує доступність судових послуг і призводить до послаблення довіри суспільства до самого процесу відправлення правосуддя. 

   Працівники канцелярій модельних судів Проекту поглибили знання з питань ефективного адміністрування у суді, зокрема, ознайомилися з організацією перебудови робочих методик; практичним інструментарієм для аналізу системи управління проходженням справ у суді; закріпили вміння визначати перешкоди у доступі до правосуддя та знаходити шляхи усунення цих перешкод в українських судах.  

   Особливий інтерес в учасників тренінгу викликало питання роботи з відвідувачами. Канадські тренери познайомили представників модельних судів з концепцією обслуговування клієнтів в державному секторі, продемонстрували приклади  хорошого обслуговування, що передбачає, серед іншого, з’ясування очікувань клієнта, ефективне спілкування, компетентність, гнучкість, вміння швидко приймати рішення у складних ситуаціях.

     У ході навчання наголошувалося, що ставлення та поведінка кожного працівника суду, який має відношення до надання послуг, має таке ж важливе значення, як самі послуги, що надаються у суді, і що завданням працівників канцелярій є полегшення адміністрування роботи суду.

     Підкреслювалося також, що працівники канцелярій повинні роз’яснювати судові процеси та процедури особам, що виступають сторонами у справі, представникам ЗМІ, іншим зацікавленим громадянам, але не мають права надавати консультації з правових питань; коментувати хід справи; розкривати зміст можливого судового рішення до його оприлюднення.

   Працівники апарату модельних судів мали можливість переконатися у важливості інформаційних  матеріалів, які дозволяють орієнтуватися в судовому процесі і полегшують громадянам  доступ до правосуддя; на прикладах з практики побачити, як зволікання з розглядом судових справ підриває довіру та впевненість громадськості у судовій системі.

     На прикладах процесу реорганізації робочого процесу у судах Канади учасники семінару розглянули складові ефективної роботи всіх підрозділів та служб суду; порядок і час перебудови робочих методик; обговорили, як за допомогою цього порядку суд може удосконалити організацію процесу проходження справ; визначили першочергові заходи, які слід впровадити у їхніх судах, для покращення доступу до правосуддя. 

   Завершився семінар обговоренням результатів спільної роботи. Працівники апаратів модельних судів надали зворотній зв’язок канадським тренерам щодо методів проведення семінару; актуальності та значимості отриманої на семінарі інформації, щодо того, як ця інформація буде використовуватися у практичній діяльності.

01 Липня 2009, 23:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30