Голосування Росії за Україну на пісенному конкурсі «Євробачення-2013» могло стати відповіддю Кремля на євроінтеграційні прагнення Києва.

Про те, що «Євробачення» - конкурс не тільки (і не стільки) пісенний, а й політичний, зайвий раз можна не згадувати. Голосування не за кращі пісні, а за сусідів, особливо помітне під час оголошення результатів із численних балканських країн, вже давно викликає у більшої частини решти Європи хіба що легкий смішок. Не дарма ведучий ВВС Террі Воган років п´ять тому зазначив, що «Західна Європа виграла «холодну війну», але програла «Євробачення», - мовляв, на тлі взаємопідтримки східноєвропейських країн виконавцям із Британії, Франції чи Італії прорватися у переможці все складніше.

Цього разу представників Балкан у фіналі взагалі не виявилося, і Хорватія, Македонія Словенія і т.д. вимушено роздавали бали за велінням більше слуху, ніж серця. Втім, вірність принципу голосування «по-сусідськи» було кому підтримувати: Кіпр традиційно віддав свої 12 балів Греції, Грузія - Азербайджану, Румунія - Молдові. Швеція заохотила найвищими балами Данію і Норвегію, Молдова - Румунію і Україну, ми обмінялися «дванадцятками» з Білоруссю.

Але політику творять не тільки симпатії. І в цьому сенсі одним із найбільш показових моментів «Євробачення-2013» для України стало голосування Росії. В останні роки «старший брат» українських виконавців на «Євробаченні» не особливо жалував, стабільно виставляючи нашим співакам нижчі оцінки, ніж українські глядачі - російським. Коли в 2007 році тоді ще всенародна російська улюблениця Вєрка Сердючка отримала від РФ тільки 8 балів, це можна було пояснити роздутим напередодні «Євробачення» скандалом навколо приспіву її заводної «Лаша тумбай», де росіянам почулося образливе «Раша, гудбай!». Однак і у 2008 році, коли нашу країну на конкурсі представляла не тільки улюблена в РФ, але ще й продюсована Філіппом Кіркоровим Ані Лорак, їй від росіян дісталися ті самі 8 балів. Хоча можна, звичайно, припустити, що в нашій Shady Lady сусіди відчули головну конкурентку своєму Дімі Білану, тим більше що за підсумками голосування Ані посіла друге місце після нього.

У наступні роки невисокі оцінки (або ж повна їх відсутність, як на «Євробаченні-2012», де Україну представляла Гайтана) від Росії теж можна пояснити. Наприклад, відсутністю хітових пісень або не надто яскравими виконавцями. Але нинішній, 58-й за рахунком конкурс «політичного караоке» у цьому сенсі став особливо показовим. Злата Огневич - співачка дійсно яскрава, і пісня у неї була помітна, адже не дарма європейські букмекери називали українку однією з головних фавориток «Євробачення-2013». І «почесний» 1 бал від Росії інакше, як плювком якщо не в обличчя, то в душу, розцінити складно. І ось чому.

«Євробачення», звичайно, в «старих» країнах Євросоюзу вже давно охрестили «конкурсом для домогосподарок», і давно вже не ставляться до нього з таким трепетом, як на просторах колишнього СРСР. Однак після введення правила, за яким бал від країни виводиться із суми показників голосування телеглядачів і оцінки авторитетного журі, навіть 0 балів Україні від «пануючої» в ЄС Німеччини можуть насторожити. У випадку ж Росії в політичному характері «аж одного» бала Златі Огневич можна не сумніватися.

Як і до всіх можливих змагань, ставлення до «Євробачення» в РФ перебільшено серйозне. Справа в тому, що Росія «ніколи не програє». Здавна притаманний імперській зарозумілості нашого північного сусіда комплекс переможця, ретельно виплеканий роками радянської пропаганди, в часи «царювання» Володимира Путіна досяг апогею. Щоб у цьому переконатися, достатньо послухати коментарі на телеканалах РФ під час виступів, навіть невдалих, російських спортсменів.

А нещодавно в інтернеті розгорівся скандал навколо міжнародного шоу «Великі перегони». Уважні блогери виявили, що фінал цього конкурсу, показаний по російському телебаченню і в інших країнах, відрізняється... переможцем. У програмі, яку в грудні минулого року демонстрував «Перший канал», переможним кубоком над головою під переможні вигуки ведучого Дмитра Нагієва радісно трясе команда Росії. Тоді як за «міжнародною» версією, показаною в інших країнах-учасницях, у сезоні 2012 року перемогла команда Казахстану. Після того як підміну виявили, на сайті «Першого каналу» заднім числом змонтували нову версію. Згідно з якою, переможців уже двоє - бойова, так би мовити, нічия.

Все це могло б видатися смішним, якби політика російського телебачення не формувався на найвищому рівні. І нехай це звучить параноїдально, але віддати вищий бал виконавцю з країни, яка перебує в немилості у Кремля, путінське ТБ не здатна в принципі. Ах, Києву заманулося замість розкритих обіймів Митного союзу податися в ЄС? От нехай у Європі вашу Злату і оцінюють. Невідомо, чи дивляться «Євробачення» в Межигір´ї, але сигнал, безумовно, був адресований саме туди.

Сама Огневич, до слова, хоч і здивувалася єдиному балу від Росії, але запевнила, що зла не тримає. «Бог їм суддя! Вони зробили те, що вважали за потрібне», - заявила співачка.

Зате обговорення результатів конкурсу в студії Андрія Малахова на «Першому каналі» було значно менш толерантним до України. Ми, бачите, Росію теж не вшанували, давши татарці Діні Гаріповій «жалюгідних» 4 бали. Щоправда, п´яте (дійсно досить високе) місце голосистої Діни у Малахова називали не інакше, як перемогою. Не без «засудили», звичайно. Але не дарма ж перед голосуванням ведучий задався питанням, які санкції Росія зможе застосувати до тих країн, які не дадуть Гаріповій 12 балів. Із зали чулися репліки в дусі «відключимо газ». І хто знає, скільки в цьому реченні було жарту.

Стик

21 Травня 2013, 9:56
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47