Традиції обсипати молодят рисом, монетками чи цукерками останнім часом загрожує більш екзотична альтернатива, як-от пелюстки троянд чи салют із живих метеликів. Троянди, які завжди вважатимуться класикою романтики, в цьому випадку програють. Здійнявшись у повітря, пелюстки, все-таки впадуть до ніг. А тендітна комашка, урочисто попурхавши на святі, може ще довго і красиво жити у чиємусь помешканні. Треба тільки подбати про нектар.
Живих метеликів, маленьких і великих, різних кольорів і форм пропонує одна з івано-франківських дизайн студій. Один метелик вартує 50 доларів і продається у красивій упаковці. Якщо замовити цілий метеликовий салют, комахи випурхнуть кольоровою зграйкою і, покружлявши в повітрі, елегантно сядуть на плече того, хто буде поруч.

Працівники студії запевняють, що такий дарунок здатний розтопити кригу найхолодніших дівочих сердець. У Японії метелик символізує родинне щастя, тому салютами з живих метеликів там традиційно вітають молодят. А індіанці вірили, що ця комашка на своїх крильцях передає людські бажання прямо на небеса.

Ідеальним місцем для життя екзотичних комах, звісно, була б тропічна оранжерея. Втім, подарункові метелики пристосуються до будь-яких квартир та інтер’єрів. Найбільшою проблемою для домашніх метеликів є низька вологість повітря, від чого у них можуть висохнути і обламатися лапки чи вуса. Щоб цього не трапилось, вдень радять час від часу „освіжати” комаху з розприскувача для квітів. А вночі у коробку, де метелик ночуватиме (його у цій коробці й продають), варто покласти вологу ватку. Відтак коробку щільно закривають. Метеликові, щоб дихати, повітря практично не потрібне.

Подарункові метелики, як і ті, що живуть на волі, поділяються на денних та нічних. Денні будуть пурхати по хаті від ранку і під вечір втихомиряться. Нічні ж навпаки цілий день сидітимуть спокійно і пожвавішають, коли зайде сонце. Але якщо у квартирі прохолодно, нічний метелик вночі теж буде спокійно сидіти. Найбільше метелики полюбляють сидіти на шторах або пурхати довкола ввімкнутих ламп чи моніторів.

Екзотичне диво доведеться годувати один раз на день. Здобути нектар у хатніх умовах зовсім не складно: у корок з-під мінералки потрібно налити 2 малих ложки води кімнатної температури, додати півложечки цукру або меду і перемішати. Самотужки метелик їжу знайти не зможе. Комашку зі складеними крильцями треба обережно взяти за тільце і посадити біля годівнички. Голодний метелик одразу ж почне пити, але якщо він скручує хоботок намагається вирватися з рук – він ще недостатньо зголоднів. Смакові рецептори у метеликів розташовані на кінцях передніх лапок, тому інколи, щоб комаха почала шукати їжу, достатньо торкнутися нектару передньою лапкою.

Деякі метелики охоче їдять перезрілі фрукти: банан, манго, диню, апельсин, кавун чи яблуко. Але обов’язково треба зрізати з фруктів шкірку – у ній можуть бути отрутохімікати проти комах та купа іншої хімії для кращого зберігання. Серцевинку фруктів можна змішати з нектаром. Їдять метелики майже як люди, від 2 до 5 хвилин. Коли втамовують свій голод, то відлітають від годівниці. До речі, деякі види метеликів не потребують годування, бо у них немає хоботків.

В той час, як життя непородистих франківських метеликів триває кілька годин, в кращому випадку кілька днів, розкішне тропічне чудо може прожити у квартирі 2-3 тижні. Окрім сухого повітря, тендітним і беззахисним метеликам можуть загрожувати маленькі діти чи хатні тварини (найгірше – кицька). Їх треба тримати подалі від хімікатів та миючих засобів. І звісно, ніякого вогню.

Розпочавши нове життя на новому місці, метелик з цікавістю буде досліджувати своїх співмешканців. Сідатиме на руку, приземлятиметься на волосся. У бездоганній тиші можна навіть почути пурхання крилець.
02 Липня 2009, 14:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39