Цього року при вступі до вищих навчальних закладів багато важитиме атестат з високими оцінками. У Міністерстві освіти та науки уже тепер планують нововведення, за яким середній бал шкільного документа про середню освіту відіграватиме важливу роль, якщо абітурієнти матимуть однакові бали за зовнішнє оцінювання. У цьогорічних випускників залишився останній шанс покращити оцінки свого атестата, підтягнувши успішність у вирішальному, другому, семестрі, який щойно розпочався.

Журналісти "ГК" спробували з'ясувати, чи завжди об'єктивно оцінюють знання у франківських школах, які існують методи контролю успішності школярів і чи є легальна можливість підвищити підсумкову оцінку, не вдаючись до спокус задобрити вчителя скромними і не дуже презентами...

Міністерство освіти і науки, фактично, переглянуло умови зарахування до "вишів". Як повідомив на прес-конференції міністр Іван Вакарчук, цього року під час вступу у вищий навчальний заклад значну роль відіграватиме шкільний атестат. Тепер середній бал атестата за 12-бальною шкалою додаватимуть до балів-результатів ЗНО всіх абітурієнтів.

Очевидно, відтепер за оцінки у шкільному атестаті батьки випускників знову боротимуться всіма доступними методами, плануючи витрати сімейного бюджету не тільки на репетитора. Багатьох нова обставина змусить чи не вперше замислитися, які оцінки отримує школяр із "непотрібних" для вступу предметів, погортати щоденник і бодай спробувати зорієнтуватися в теперішній системі оцінювання знань в загальноосвітніх школах.

...Фактично усі батьки франківських школярів закінчували школу ще в радянський час, тому всі ці новації з 12-бальними поточними, тематичними та семестровими оцінками здаються важкими для розуміння. Гортаючи щоденник та розглядаючи табель з оцінками за півріччя, часом непросто збагнути, якими критеріями керувався вчитель, виставляючи підсумковий бал. Іноді справу ускладнює те, що оцінок у щоденнику майже немає. Як виявилося, відсутність оцінок у щоденниках однаково залежить як від ретельності школярів, так і від сумлінності їхніх вчителів.

"Кожен вчитель-предметник має право запису в щоденник зауважень, і він зобов'язаний виставляти у ньому всі оцінки, - повідомила перший заступник начальника міського управління освіти Наталія Микула. - Біда в тому, що хоча щоденник є обов'язковим шкільним документом, носять його до школи і дають вчителеві для виставлення оцінок переважно учні молодших класів, а вже старшокласники, особливо, коли йдеться про погану оцінку, часто "забувають" їх вдома".

Але обов'язок стежити за ретельним веденням шкільного щоденника стосується не тільки учнів. За словами пані Микули, хоча б раз на семестр адміністрація школи зобов'язана проводити вибірковий контроль за веденням щоденників. Окрім того, заступник директора школи повинен перевіряти навіть об'єктивність виставлення оцінок.

"Якщо виконувати рекомендації, які дає міністерство, то цього цілком достатньо, щоб батьки мали можливість контролювати успішність учнів, - вважає заступник начальника міського управління освіти Світлана Уварова. - Усі збої стаються із суб'єктивних причин. Якщо батьки виявляють відсутність оцінок у щоденнику, вони повинні звернутися до класного керівника, який зобов'язаний не рідше, ніж раз на місяць, робити виписки оцінок з класного журналу у щоденник чи на окремому листку, контактувати з вчителями-предметниками з приводу успішності того чи іншого учня. На жаль, існує людський фактор: десь класний керівник захворів, десь молодий і ще не встигає, а десь просто не хоче бути класним керівником і робить все для того, щоб наступного року не мати цього навантаження".

Хоча обов'язків у класних керівників й насправді багато, але останнім часом такі вчителі мають непоганий матеріальний стимул для сумлінної роботи. За даними управління освіти, на кінець дев'яностих років доплата за класне керівництво становила всього 2 гривні на місяць. Віднедавна ця сума зросла більше, як у сто разів: класний керівник у 5-11 класах отримує надбавку до зарплати у розмірі 25 відсотків від ставки, грубо кажучи, це ще близько 250 гривень на місяць.

...У минулі роки в Івано-Франківську були спроби запровадити альтернативні способи контролю за успішністю учнів. У так званих "елітних" школах міста батькам запропонували оплачувати послуги мобільного щоденника, коли через посередництво спеціалізованих фірм батькам розсилали SMS-повідомлення з інформацією про успішність учнів. Вартість послуги становила 10-15 гривень на місяць і включала в себе додаткову оплату роботи вчителя, який вносив інформацію в електронну базу даних.

"Цього року ні в ЗОШ №5, ні в ЗОШ №11 таку форму роботи вирішили не продовжувати, - розповіла Світлана Уварова. - Серед батьків не набралося достатньої кількості охочих, щоб зробити цей проект рентабельним. У нашому місті батьки, очевидно, надають перевагу особистому контакту з вчителями, і це правильно".

За словами Світлани Уварової, цікавим методом контролю за успішністю школярів, який вже використовується в деяких містах України, є створення шкільного сайту в мережі Інтернет. Батьки учня, отримавши код доступу до показників успішності своєї дитини, мають можливість у зручний для себе час переглянути всі виставлені школяреві оцінки. Однак запровадженню такої новації в Івано-Франківську перешкоджає відсутність коштів на підтримку сайту і оплату роботи відповідного фахівця. Як пояснили в управлінні освіти, новітні форми контролю за успішністю школярів не погоджені в міністерстві і витрати на їх впровадження не передбачені бюджетом.

...Досі в Івано-Франківську не було гучних скандалів з приводу сумнівності виставлених в атестаті оцінок. Хоча абсолютної об'єктивності в оцінюванні не може гарантувати жоден учитель. Фахівці управління освіти пригадали випадок, коли випускниця, яка постійно отримувала семестрові оцінки на рівні 9 балів, написала підсумкову державну атестацію на 12 балів і в результаті суттєво підвищила собі бал річної оцінки. "Цей приклад засвідчив, що наші вчителі часом недооцінюють рівень знань своїх учнів, можливо, навіть через особисту упередженість до занадто ініціативних дітей", - сказала Світлана Уварова.

До речі, існує ще один легальний спосіб покращити свої оцінки в атестаті, яким варто скористатися тим випускникам, які підозрюють, що вчителі їх "недооцінили". Для цього можна спробувати скоригувати оцінку за другий семестр.

"Семестрова оцінка може підлягати коригуванню, у класному журналі завжди є для цього спеціальна графа, - пояснила Наталія Микула. - Через три дні після виставлення семестрової оцінки батьки учнів, які виявили бажання підвищити результати семестрового оцінювання, звертаються до директора школи із заявою, в якій мотивують причини її проведення. Тоді наказом керівника створюється комісія, затверджується графік проведення оцінювання, і не пізніше 5 днів з дня подачі заяви відбувається коригування: учень виконує письмову роботу, яка включає завдання із усіх пройдених за семестр тем".

До речі, скоригована оцінка не може бути нижчою за семестрову, тож школярі в цьому випадку нічим не ризикують. Річна ж оцінка виставляється на основі двох семестрових, і якщо перша з них - 7, а другу вдалося скоригувати на 8, то учитель майже завжди в результаті виставить більшу.

18 Січня 2010, 12:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47