«А ти сьогодні купався?» - найактуальніше запитання в Івано-Франківську 19 січня. Щорічні купання на Йордана збирають сотні людей на міському озері та на берегах обидвох Бистриць. У цей день вода цілюща, не захворіє ніхто. Головне - не боятися.

Хоча лікарі застерігають від крижаних купелей на Йордана тих, хто раніше не моржував, коли ж спробувати свою силу духу, як не на Водохреща? Медики лякають різними ускладненнями, як-от запаленням легенів чи раптовою холодовою зупинкою серця. Але про випадки, коли у людей погіршувалося самопочуття після купання саме на Водохреща, нічого не відомо. Тож гурти охочих зануритися у Йорданську купіль щороку більшають.

Поруч з затятими моржами купаються новачки. «Мене спонукала скупатися «Перкалаба», - зізнається фотограф Мирослав Кушніренко. «Два роки тому я знімав фоторепортаж про їхнє купання на Йордана, і хлопці так весело закликали, мовляв, просто роздягайся і заходь у воду. Але я тоді ще не був морально готовий. Бо ж і справді усе просто - роздягаєшся і залазиш собі у воду, але наважитись на таке відразу складно». Мирослав наважився наступного року, і той незрівнянний кайф, який отримав від крижаної купелі, не можна було не повторити ще раз.

Головне не боятися. «Найстрашніше - роздягнутися, бо тоді найбільш зимно. Але вода одразу зігріває, і потім вже не хочеться з неї вилазити. Коли виходиш із води, холоду вже не відчуваєш зовсім. А коли обтираєшся рушником, тіло аж пече», - ділиться враженнями Мирослав Кушніренко. «Усе залежить від настрою. Як себе налаштуєш, так і буде», - переконаний Мирослав. Ніяких особливих приготувань до зимового купання він не робить, але каже, що раніше обливався холодним душем і пробував ходити босим по снігу. Висновок від усіх цих охолоджувальних процедур один - до холоду поступово звикаєш. Якщо перший раз від ступання по снігу аж ноги крутить, то на другий раз уже легше, а далі призвичаюєшся ходити босоніж по снігу цілком спокійно.

Перед заходом у воду Мирослав традиційно хреститься і проказує молитву. Вірить, що вода на Йордана цілюща, бо освячена, тож страху захворіти не має: «Купався на Водохреща вже двічі, і жодного разу не було ні нежиті, ні температури». Про цілющий ефект йорданської купелі говорять і хлопці з гурту «Перкалаба». Вони вже багато років збираються разом, щоб скупатися на Водохреща, і ніколи після цього ніхто не хворіє.

Цього року у воді, фактично, можна було грітися. Адже надворі мінус вісім, а вода, як не як, має плюсову температуру. На міському озері купалися цілими родинами. Сміливці переважно у купальниках чи плавках - це небезпечно, кажуть моржі із досвідом. Через мокрий одяг якраз найлегше застудитися. До речі, моржі зі стажем рекомендують занурюватися у воду з головою. Тричі. Якщо тіло у воді, а голова ні, виникає перепад температур і відбувається навантаження на судини. Скептики навпаки побоюються, що мокру голову найлегше застудити. Але оскільки вода на Йордана цілюща, то занурення має бути повним, щоби повним було й очищення.

Вода є цілющою сама собою, вважає франківчанин Володимир Ульванський, який моржує вже 16 років. До купання у холодній воді чоловіка спонукала смерть рідної людини. Володимир зізнається, що тоді був готовий просто вбити лікаря, з чиєї вини, як він вважає, сталася смерть. Але знайомий священик порадив почати купатися, бо вода усе заліковує. Відтак, скупавшись одного морозяного дня у 94-му, Володимир не припиняє купатися й досі. Він щодня ходить купатися на Бистрицю, незважаючи на погодні умови, і заходить у воду двічі. А на цього Йордана навіть двічі приходив на ріку купатися, зранку і по обіді. Відтоді, як почав купатися, Володимир цілком позбувся застудних захворювань. Він каже, що вода уміє забирати будь-які хвороби, вони пливуть за течією.

«Коли купаєшся щодня, з'являється постійна тяга кинути тіло у воду. Це величезна насолода, від якої просто не хочеться відмовлятися», - каже Володимир Ульванський. Медики пояснюють цю залежність від моржування тим, що при зануренні людини у холодну воду відбувається викид адреналіну. Цей гормон не лише знижує больову чутливість, але й запускає імунну систему, поліпшує кровоналивання внутрішніх органів і мозку, запускає механізми вироблення тепла. У мозку виробляються ще й ендорфіни, які називають гормонами щастя і задоволення. Тому ті, хто звик купатися у крижаній воді, потребують її цілий рік. Влітку, до прикладу, Володимир Ульванський вирушає на Чорногору, щоб скупатися у холодних водах Бребенескула та Синевіра.

Купатися на Водохреща стало модно і серед українських політиків. Щоправда, вірність традиції зберігає лише Віктор Ющенко. На відміну від своїх колег, які часто перетворюють йорданську купіль на піар-акцію і то купаються, то не купаються, Ющенко занурюється в ополонку за будь-якої погоди і політичних розкладів.

21 Січня 2010, 12:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47