Якщо хтось немає часу, терпіння чи інтересу читати "слишком много букв", то одразу кажу - не читайте. Для тих же, кого цікавить ситуація із дискваліфікацією "Львів Арени", пропоную свою точку зору на цю подію, яко редактора футбольного сайту football24.

Мене особисто написати ці рядки змусила хибна, на мою особисту думку, позиція багатьох вболівальників з усіх регіонів України і навіть львів'ян. Можливо, після прочитаного у вас трішки зміниться думка і про футбольних фанатів і їх участі у даній конкретній ситуації.

Отож, з одного боку, є правила і їх потрібно дотримуватися. Шухевич, Бандера за нормами ФІФА та УЄФА є особами, портрети яких заборонено вивішувати на стадіонах. Так само як і певні символи, які уособлюють в основному націоналізм та націоналістичний рух. Але не все так легко зробити на ділі, як написати на паперах. Річ у тім, що фанатський рух у всій Європі є ультра-радикального, переважно правого націоналістичного спрямування. Причому будь-де: в Іспанії, Греції, Англії, а про Польщу, Сербію, Росію та Італію - взагалі мовчу. На матчах в усіх без винятку цих країн фанати місцевих команд вивішують заборонені банери, символи, вигукують неугодні ФІФА та УЄФА гасла. Якщо хтось пригадує події на Манежній площі в Москві, то це все сталося через вбивство фаната "Спартака" особами кавказького регіону - і все через конфлікт на національному ґрунті. Градус того конфлікту був настільки високим, що Манежну площу можна вважати чи не єдиним за останні 10 років випадком, коли добре вишколена правоохоронна система РФ на певний момент втратила контроль над ситуацією.

Час від часу покарання фанатів з усіх кутків Європи були, але складалося враження, що це робилося радше з дисциплінарних цілей, а не з намірами змінити ситуацію. Футбольні асоціації немов хотіли продемонструвати: ви тільки Гітлера, Гімлера і Муссоліні не вивішуйте на стадіоні, а також масово не вітайтеся "римським салютом", а на "мєлкіє шалості" ми закриватимемо очі. Тому мало хто дивується, що на матчах варшавської "Легії" регулярно можна побачити "кельтських хрест", хитрі італійці старанно маскують свої гасла і символи на банерах, а якби сучасні балканські фанати з їхніми вигуками жили у першій половині минулого століття, то можна і не сумніватися, що потрапили б на роботу до Геббельса.

Україна тут не виняток. В нас також фанати 95% команд є націоналістами. Тому не дивно, що єдині місця у Луганську, Донецьку чи Харкові, де місцеві люди можуть почути "Слава Україні - Героям Слава!" - це є футбольні стадіони. В це важко повірити, але два роки тому фанати "Шахтаря" організували турнір до 69-річниці створення УПА. В нашій розколотій навпіл країні - найбільш згуртованими і чи не найбільш національно-свідомим громадянами нашої країни - від Львова - до Донецька - є футбольні фанати. Подобається це комусь, чи ні. Причому ці люди через свої погляди ризикують дуже сильно - уявіть собі, як жити націоналістам в Донецьку! Підозрюю, що це дуже важко - в компанії десятка-двох людей вигукувати "Слава Україні!" на "Металіст Стедіумі" в Харкові під пильним оком десятків тисяч людей та озлобленого на тебе підрозділу "Беркуту". Впевнений, що це в рази важче, ніж сидіти в теплому львівському чи тернопільському будинку, виплітати на клавіатурі "Люблю Україну" і натиснути опцію "Post" у Fb.

Навряд чи ФІФА та УЄФА викорінить прояви націоналізму на трибунах стадіонів. Це можна зробити лише шляхом викорінення фанатського руху як явища. А це просто нереально в перспективі найближчих кількох десятків років. Ось і доводиться лякати, аби хоч трохи боялися. Налякали і львівських вболівальників, щоправда, суттєво перестаралися. Бо чи має під собою хоча б якийсь здоровий глузд п'ятирічна дискваліфікація арени (а з нею фактично і міста Львова) за портрети Шухевича і Бандери? Можливо, формально-юридично ФІФА має право це зробити, але... Приведу два приклади:

1. У 1985 році під час фінального матчу Кубку чемпіонів (сучасна Ліга чемпіонів, якщо молодші вболівальники цього не знали) через безчинства фанатів англійського "Ліверпуля" у давці загинуло 39 людей, ще 600 чоловік травмувалося, з яких частина залишилася інвалідами. Англійські клуби за це дискваліфікували на 5 років від участі в єврокубках.
2. Другий приклад - це власне і є матч у Львові, на якому були портрети Шухевича, Бандери. Теж дискваліфікація 5 років.

Логіка у ФІФА є? Я розумію, що тут дискваліфікували лише місто і на матчі збірної, а там - всі англійські клуби, але ж термін - один і той же! Навіть та частина людей, яка не розбирається у футболі, думаю зможе зробити для себе певні висновки на порівнянні цих двох прикладів! Якщо до наскрізь корумпованих і обтяжених в останні роки багатьма скандалами ФІФА та УЄФА Бандера та Шухевич є найбільшою проблемою, то їм можна лише поспівчувати.

За великим рахунком англійські команди і збірну за те, що їхні фанати творили у 80-90-х роках повинні були дискваліфікувати назавжди. Фаєр-шоу в Греції та Балканських країнах, у порівнянні з тим, що було на Україна - Сан-Марино - це як "лампочка Ілліча" проти освітлення Ейфелової вежі. "Расизм" в Україні, як його назвали "експерти" FARE, у порівнянні з тим, що в Росії - з викинутими ледь не в голову Роберта Карлоса бананами та образами Самюеля Ето'О - це ніщо. Та в тій же Польщі, з її "кельтськими хрестами", банерами і вигуками ситуація куди гірша.

Питання навіщо тоді ФІФА дала таке покарання саме Львову? Потрапили під гарячу руку? Навряд чи, бо є кілька підозр - і ось кілька з них. По-перше, організацією FARE - антирасистської організації, до думки якої й прислухалася ФІФА при дискваліфікації "Львів Арени", керують поляки Рафал Паньковскі и Яцек Пурскі. А наступний матч без глядачів у Харкові через дискваліфікацію збірна гратиме якраз із... Польщею, яка є прямим конкурентом нашої команди за вихід на чемпіонат світу. Тільки що скажуть ці поляки ось про такий банер на одному із польських стадіонів, де принижується честь і гідність литовців (хоча подібних можна назбирати десятки). Теж буде дискваліфікація на 5 років?:

Друге: координатором програм по східній Європі від FARE є нєкій Павло Клименко, колишній фанат київського "Арсеналу", чого він сам особливо не приховує. Як відомо, саме фанати право-радикальних "Карпат" та "Динамо" – найбільші вороги лівих фанатів "Арсеналу". Це також пояснює, чому саме фанатів "Арсеналу" фінансує FARE. До речі, цей "фрукт" тісно пов'язаний з комуністами. Детальніше раджу прочитати про нього тут. Від ФІФА і завжди ласого на гроші Блаттера годі й чекати, що за подібні речі покарають Англію, Італію чи Росію, бо хтось із них має статус футбольної супердержави, а хтось - дурні і шалені гроші. Ось і знайшли нас.

P.S. У висновках FARE приплетений навіть расизм, і це розсмішило усю футбольну громадськість України. Мовляв деякі вболівальники "повторювали мавпячі рухи", ображаючи осіб негроїдної раси. До слова, на дві команди там був тільки один футболіст не типової для європейця зовнішності: півзахисник збірної України Едмар. І тут скажу як очевидець подій: коли Едмар забивав гол - встав весь стадіон і привітав оплесками дії уродженця Бразилії. А коли він отримав пошкодження у зіткненні із воротарем суперника, то весь стадіон повторно його підтримав. Тому не дивно, що Едмар після цього матчу і дивних висновків антирасистської організації заявив, що "Львівський стадіон мене не ображав, а навпаки підтримував". Тому ці звинувачення виглядають не інакше як недолугими, особливо після того, як під час проведення місяця Євро-2012 у нашій країні не виявили жодного випадку расизму. До речі, окрім Едмара, який у мене особисто заслуговує на повагу, хочу також висловити респект Мирону Маркевичу, Роману Безусу та Артему Федецькому, які підтримали вболівальників збірної України.

 

Через кого насправді постраждала українська збірна. Розслідування

 

Якщо когось підтомив своєю писаниною, то прошу вибачення. Просто хотів внести ясність для тих, хто не розібрався у ситуації, а хотів би. Тому настійливо прошу не робити з кількох десятків львівських фанатів (які насправді забезпечили фантастичну підтримку на тому матчі) цапів-відбувайлів (до слова, я сам ніколи не був, і мабуть, уже не буду футбольним фанатом). Зрозумійте: тут ноги витерли не об Львів чи "Львів Арену". Тут образили всю Україну, просто зачіпку знайшли у Львові.

P.P.S. Я не є істориком чи політологом (або істориком-політологом), тому не збираюся робити якихось висновків щодо особистостей Бандери і Шухевича, хоча маю щодо цих постатей свою особисту думку. Нехай цим займаються фахові у цій сфері люди. Приведу лише коментар, написаний під однією з новин на нашому сайті уже кілька років тому, але який чомусь мені запам'ятався надовго, якщо не сказати на все життя (подаю без будь-яких правок): "А все ж таки перемогли ВОНИ -ОУН-УПА- Євген Коновалець-Степан Бандера-Ромман Шухевич!!! Немає срср, нема кпрс, нема кдб - це чорні сторінки нашої історії, а є вже 20років,слава ГОСПОДУ,і буде ВІЧНО, незалежна УКРАЇНА. І в цій УКРАЇНІ у народу ВОНИ ГЕРОЇ, а не кати нквс-кдб та полудурки з цк, чиїх імен МИ майже не пам'ятаємо, а молодь не знає, та й знати не бажає!" Я теж підозрюю, що ідеї, за які боролися Бандера та Шухевич переживуть і ФІФУ і УЄФУ з її подібними рішеннями.

30 Вересня 2013, 9:11
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47