Панському «Парламенту» — панський акциз, пише Галичина
Коли продавець, подавши пачку сигарет, попросила заплатити 8,5 грн., я спочатку вухам своїм не повірив — ще ж учора їх купував за сім. Але тут згадав, що ще у серпні столична преса сповіщала про те, що з ініціативи Міністерства доходів і зборів України з 1 вересня вводять нові акцизні марки, які неможливо буде підробити, що, однак, потягне за собою подорожчання тютюнових виробів.
Втім, кінці з кінцями ніяк не сходилися. По-перше, прес-служба Міндоходів тоді, як запам’ятав, переконувала, що оті начебто вже непідроблювані марки коштуватимуть по 0,142 грн. за штуку. Отож кожна пачка сигарет подорожчає на вісім копійок. А не на 1,5 грн. А по-друге, глянувши на акцизну марку на новій пачці сигарет, зі здивуванням зауважив, що вона точнісінько така ж, як і на моїй напівпорожній пачці у кишені.
Зізнаюся, перше, що спало на гадку, була думка про те, чи не хоче хтось із двійки — виробник сигарет або ж торгівля — підзаробити на покупцях?
Оксана Савуляк, фахівець у сфері акцизів Головного управління Міндоходів України в області, розповіла, що виробники тютюнових виробів зобов’язані до 20-го числа поточного місяця задекларувати ціни, за якими вони продаватимуть сигарети всіх марок, які випускають, з першого дня наступного місяця.
— Задекларовані виробниками ціни розміщуються на веб-сайті нашого міністерства. Також їх вказують на кожній пачці сигарет. Магазини не можуть продавати їх дорожче за граничну ціну, бо це буде порушенням, і ми відразу ж на нього зреагуємо, — пояснила Оксана Мирославівна.
Справді, на старій пачці сигарет малопомітним шрифтом стояла «вибита» ціна — 7 грн. А на новій — 8,5 грн. Однак це не давало відповіді на просте запитання: що в Україні трапилося впродовж останніх декади-двох, що спричинило різкий стрибок цін на сигарети? Ні бензин начебто не подорожчав, ні електрика з газом?!

 

На уточнювальне запитання про те, хто контролює самих виробників, які, цілком природно, зацікавлені продати свій товар якнайдорожче, а отже і задекларувати максимально високу ціну, О. Савуляк повідомила, що це вже — компетенція Антимонопольного комітету України (АМКУ).
Та після розмови з менеджером зі зв’язків з громадськістю компанії «Imperial Tobacco» в Україні Наталією Миколаєнко стало зрозуміло, що додатково доплачувати півтори гривні за кожну нову пачку сигарет змусили не виробники або торгівля, а наші народні обранці.
— Верховна Рада торік змінила систему оподаткування тютюнових виробів, — пояснила Н. Миколаєнко. — Але на складах нашої компанії та в торгових мережах були ще значні запаси готової продукції. Тож сигарети торішнього виробництва допродували за старими цінами.
і справді, восени минулого року народні депутати України ухвалили закон №5503-VI з невиразною назвою «Про внесення змін у Податковий кодекс України стосовно перегляду ставок деяких податків і зборів». 20 листопада його підписав Президент Віктор Янукович. із 1 січня ц. р. набули чинності нові ставки акцизних і податкових зборів. і тепер, згідно з орієнтовним підрахунком Н. Миколаєнко, частка акцизів і податків у сигаретах вартістю 8,50-9 грн. за пачку дотягує практично до 70 відсотків. Тобто 5,95-6,30 грн. з гаманців тих, хто палить, просто відразу ж забирають, так би мовити, «на державу».
— Причому має місце певна несправедливість, як на мій погляд, — зауважила у телефонній розмові Н. Миколаєнко. — Бо якщо частка акцизів і податків у ціні дешевих сигарет і сигарет середнього цінового діапазону сягає, по суті, 70 відсотків, то у ціні сигарет дорогих марок — по 15-16 грн. за пачку — вона становить 48, щонайбільше 50 відсотків.
Начебто і дрібниця. Але надто красномовна: ніхто з нас, звісно ж, не сподівається перестріти народного депутата України чи міністра, який палить «Приму» без фільтру. Та чи така вже у них низька зарплатня, аби на панський «Парламент» встановлювати акцизний збір на 20 відсотків нижчий, ніж на «Прилуки», «Приму срібну» чи «Ватру», які, цілком можливо, на останні гривні зі своєї пенсії купує літній український селянин із 35-45-річним колгоспним стажем?
До речі, у розпорядженні редакції є документ — презентація «Акцизне оподаткування тютюнових виробів в Україні» завідувача сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтина Красовського. Він цікавий тим, що, з одного боку, розкриває задум авторів закону № 5503-VI. Справді, народним депутатам пропонувалося, і вони за те й проголосували, щоб ті, хто палить дешеві сигарети, стали платити за кожну пачку ще на 80 копійок більше порівняно з тим, скільки сигарети коштували за старими акцизами, а покупці люксових «Мальборо» і «Кента», навпаки, платили менше за рахунок зниження відразу вдвоє адвалерної ставки акцизу. Однак цей задум провалився. К. Красовський стверджує, що тютюнові компанії, оприлюднивши на веб-сайті Міндоходів України інформацію про максимальні роздрібні ціни вже з урахуванням нових ставок акцизу, підвищили їх на гривню і на дешеві сигарети та сигарети середнього цінового діапазону, що більше, ніж, на його переконання, «потребують нові податки», і на «Мальборо» та «Кент», пачка яких, за розрахунками експерта МОЗ України, мала на півгривні подешевшати. Зауважимо, що наразі все це пройшло непоміченим для АМКУ, в чиїй компетенції перевіряти обррунтованість декларацій компаній — виробників сигарет.
Акцизні креативи
Космічні темпи підвищення цін на сигарети — від двох гривень у 2006 році до 8,50-9 грн. за пачку нині (до речі, ще торік пачка «Прими оптими» коштувала лише 5,75 грн.) — парламентарі і представники уряду в публічних виступах пояснюють винятково турботою про здоров’я і продовження тривалості життя співвітчизників, які мають й справді дуже шкідливу нікотинову залежність. Більше того, навіть нижчі акцизи на «панські» сигарети, як з’ясувалося, вони теж обррунтовують піклуванням про здоров’я — в такий спосіб нібито намагаються переконати курців, зокрема й тих, хто небагато заробляє чи отримує мінімальні пенсії, відмовитися від низькоякісних сигарет без фільтру й почати палити дорогі «Мальборо» та «Парламент».
На допомогу залучили зарубіжних експертів. Наприклад, у звіті із серії досліджень оподаткування тютюнових виробів, проведених навесні 2009 року американськими фахівцями — доктором Ганною Зарубовою Росс і магістром охорони здоров’я Саміною Шариф та доктором Анною Гілмор з Великої Британії за фінансової підтримки добродійного проекту Блумберга і Фонду Білла і Мелінди ўейтс, читаємо такий висновок: «Якщо податок становитиме 70 відсотків від роздрібної ціни, то число курців знизиться майже на 2 мільйони і можна буде уникнути близько мільйона смертей, пов’язаних з тютюнопалінням. У той же час уряд додатково зможе щороку отримати 5,8 млрд. грн. (або 1,2 млрд. дол. США) в результаті акцизного збору».
Сьогодні податкове й акцизне навантаження, принаймні на найбільш вживані сигарети, вже досягло цього порогу. А сума коштів, яку народні депутати України змусили курців віддати із зарплат та пенсій «на державу», сягнула цифри, що, мабуть, і не снилася заокеанським експертам — 16,6 млрд. грн. у 2012 році. А орієнтир на нинішній, згідно з презентованими К. Красовським розрахунками, — вийти на 23 млрд. грн. Але й це, як мовиться, ще не кінець. Бо далі надійдуть «непідроблювальні» акцизні марки, і тим, хто палить, доведеться знову платити більше.
Слова урядовців, які ініціюють підвищення акцизів, і парламентарів, котрі за ці пропозиції голосують у Верховній Раді, напевно, сприймалися б усерйоз, якби, по-перше, висновки міжнародних фахівців узгоджувалися з реальними даними органів статистики. Наприклад, за перше півріччя ц. р. на Прикарпатті померло 10,2 тис. людей. Переважна більшість, як свідчать дані, оприлюднені Головним управлінням статистики в області, з двох причин: через хвороби системи кровообігу — 7 275 осіб і новоутворень — 1 321. Проте немає відомостей, скільки з померлих за життя палили, а скільки — ні. З другого боку, статистика свідчить, що за цей час 169 осіб померло від захворювань органів дихання, які, як можна припустити, могла спричинити нікотинова залежність. Та водночас значно більше — 324 особи — померли від хвороб органів травлення, які навіть зарубіжні експерти не пов’язують із палінням.
Але й цією обставиною можна було б знехтувати, якби «витрушені» з кишень тих, хто палить, мільярди тут же «падали» на рахунки наших поліклінік і лікарень. Навіть не на оздоровлення самих курців, а бодай на те, щоб в областях могли забезпечити безплатними ліками принаймні дві категорії краян — дітей і людей старшого віку зі звичайними пенсіями. Нескладно підрахувати: якби таким чином ділили отримані торік надходження від продажу тютюнових виробів між областями, Кримом та Києвом і Севастополем, то івано-Франківщина, наприклад, могла б розраховувати отримати цього року 592,8 млн. грн. лише за цей рахунок. Скільком нещастям у родинах, горю батьків і передчасним смертям допомогли б запобігти ці гроші?
Але так, на жаль, не робиться. Чому?
Держава, здавалося б, мала б жити насамперед на доходи з податку на прибуток економіки. Як її громадяни — на зарплату або ж зароблену за життя пенсію. Проте  у нас — наче перевернута піраміда. Державні монополії — НАК «Нафтогаз України», «Укрзалізниця», «Укрпошта» та інші — «по вуха» в збитках. А банки і провідні приватизовані підприємства, які нині належать нібито «ефективним» власникам і. Коломойському, Д. Фірташу й іншим, ніби й «світять» якісь прибутки, та їх не достатньо, аби покрити навіть основні бюджетні витрати. і так — рік у рікѕ
Над тим, щоб вивести економіку з піке, в яке вона валиться, мав би працювати уряд. Якісь плани та програми оголошують, проте економіка, особливо внутрішня, не росте і не генерує необхідні для бюджету прибутки. Особливо це помітно на місцях — у кошторисах міст та області вже віддавна левову частку доходів становлять непомірно високі податки, стягнуті з не аж таких великих у середньому зарплат і виробничників, і бюджетників — лікарів, вчителів, артистів. Але цього, звісно, мало. Тож Міндоходів і Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики, який очолює член політради Партії регіонів Віталій Хомутиннік, вишукують все нові способи легкого і швидкого наповнення дохідної частини Держбюджету, проти яких не запротестує те чи інше впливове в країні фінансово-промислове лобі. Акцизи на тютюнові вироби в цьому плані — чи не ідеальний товар. Бо хто ж стане заперечувати проти боротьби з палінням у суспільстві? А те, що зібрані за цей рахунок мільярди гривень не йдуть на медицину, — вже, як мовиться, цілком інше питання.

Правда

01 Жовтня 2013, 9:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47