На фініші року в бюджетній сфері то тут, то там виникають уже не дірки, а справжні діри, які необхідно терміново латати, тобто вишукувати кошти на найнагальніші потреби фінансування тих чи інших громадських потреб. І просто нічого іншого не залишається як або слізно просити в уряду дотації з Держбюджету, або ж, коли особливої надії на ту дотацію нема, образно кажучи, вирізати з куцої свитини обласного бюджету латки, аби зашити ними дірки в інших місцяхѕ А кажучи прямо — забирати гроші в однієї галузі, аби дати іншій, урізати фінансування обласних цільових програм. Як пише газета "Галичина", на такі думки навело перше пленарне засідання 25-ї сесії обласної ради.

Уже ясно й те, що 2013-й не справдить сподівань прикарпатців щодо подальшого істотного розвою нашого краю. Так реалістично оцінювали підсумки року, до фінішу якого залишилося менше півтора місяця, депутати і ці свої претензії щодо нездійснених планів у господарці й соціальній сфері пред’являли керівництву обласної виконавчої влади в контексті діяльності влади центральної. Отож на зауваження головуючого — голови обласної ради Василя Скрипничука, чому свої критичні виступи промовці не підсумовують конкретними пропозиціями до проектів рішень з обговорюваних питань, депутат Юрій Романюк зреагував реплікою: «А що тут пропонувати? Пропонувати можна лиш одне — тим, хто довів до такого плачевного стану область і країну, писати заяви на звільнення...»

Втім, таки були й доповнення до проекту рішення обласної ради. Скажімо, до того, яким інформацію департаменту фінансів ОДА щодо виконання обласного бюджету за дев’ять місяців нинішнього року звично взяли до уваги й затвердили звіт директора департаменту Галини Карп. Голова постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Юрій Бабій наполіг дописати в рішенні, що недофінансування видатків обласного бюджету за цей період становило 60,8 млн., а сума платіжних доручень, не проплачених головним управлінням Державної казначейської служби України в області, на 18 жовтня цього року — 18,1 млн. Рекомендовано ОДА «з огляду на неефективну роботу Державної казначейської служби України з управління бюджетними коштами інформувати Президента України В. Януковича і Кабінет Міністрів України про непроведення платежів місцевих бюджетів по загальному та спеціальному фондах відповідно до профінансованих обсягів видатків з метою вжиття невідкладних заходів щодо негайного врегулювання порушеного питання», а «про реагування зі сторони Президента України В. Януковича та Кабінету Міністрів України із зазначеного питання, а також про стан проведення видатків органами Державної казначейської служби України в області, поінформувати обласну раду до 6.12.2013 р.».

Депутат Манолій Піцуряк був стривожений ситуацією з виплатою заробітку медикам та освітянам краю, тим, що коштів, закладених у цьогорічні фонди зарплати бюджетних закладів, може не вистачити до кінця 2013-го. Г. Карп заспокоїла його:

— Ми звернулися до Мінфіну з пропозиціями про виділення області додаткових коштів на зарплату бюджетникам, які нині розглядають і, я впевнена, будуть вирішені позитивно — люди отримають гроші вчасно.

У той же час народний депутат України Василь Гладій, котрий приїхав на сесію обласної ради з Києва, глибоко сумнівається в тому, що за нинішньої бюджетної політики в державі, коли податкові надходження «стікаються» з усіх регіонів до столиці, а вже уряд розподіляє їх у «ручному» режимі, окремо взята область сама по собі спроможна якось поліпшити ситуацію з фінансуванням захищених, а тим паче незахищених статей видатків. Бо це залежить від реального наповнення державної скарбниці, а та останнім часом дуже обміліла, як свідчать наведені В. Гладієм дані українських асоціацій органів місцевого самоврядування та Рахункової палати України:

— Уже кілька років поспіль знижується забезпеченість місцевих бюджетів для фінансування тих повноважень, які самоврядуванню делегувала держава. Якщо в 2009 і 2010 роках такі повноваження (йдеться про забезпечення функціонування розташованих на території району чи міста закладів освіти, охорони здоров’я, культури) в Україні фінансували на 89% до потреби, то в 2012-му — лише на 80%, а нинішнього року цей показник буде ще меншим.

Тож для забезпечення делегованих державою повноважень самоврядні органи змушені щороку перерозподіляти на «перший кошик», відволікати дедалі більшу частку власних ресурсів, що призначені для реалізації повноважень самоврядних, а саме: для фінансування «комуналки», упорядкування населених пунктів, розвитку дорожньої інфраструктури, транспортної сфери, ухвалення місцевих програм соціально-економічного розвитку територій.

Скажімо, на нинішній рік Мінфін довів м. Коломиї такий показник фінансування делегованих державою повноважень — майже 77 млн. грн. Міська рада затвердила відповідний показник на рівні 93 млн. грн. — таким чином вона взяла на себе зобов’язання і вже спрямувала на це 16 млн. грн. власних коштів. Реальна ж потреба міста в грошах на делеговані повноваження — понад 116 млн. грн. Отож, незабезпеченість міського бюджету коштами на делеговані повноваження становить понад 39 млн. грн., або 51% до показника, доведеного Мінфіном, — рекордний рівень для українських міст. Аналогічно Мінфін наперед «запрограмував» недоотримання й м. івано-Франківськом від держави для виконання делегованих нею повноважень сукупно 64 млн. грн.
За словами народного депутата, ще з середини липня минулого року територіальні органи Державної казначейської служби України фактично блокують проведення платежів самоврядних структур. З цієї причини, попри наявність у місцевих бюджетах фінансових ресурсів, залишаються непогашеними значні обсяги бюджетних зобов’язань.

Сама ж Галина Карп, яка доповідала і з питання про внесення змін до обласного бюджету на 2013 рік, озвучила пропозицію ОДА збільшити — шляхом перекидання частини коштів для інших галузей — видатки на зарплату працівникам та на оплату енергоносіїв станціям і лікарняним відділенням швидкої медичної допомоги в містах і районах області.

— Маємо також, — сказав перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький, — вишукати кошти для співфінансування з обласного бюджету поданих від Івано-Франківщини проектів — переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Тут же начальник управління освіти і науки ОДА, депутат обласної ради Зінаїда Болюк, побоюючись, що уріжуть асигнування для її галузі, висловила стривоженість з приводу фінансування обласних інтернатних установ, для нормального функціонування яких далеко не досить асигнувань лише на зарплату їхнім працівникам та на оплату енергоносіїв.

На її емоційний виступ зреагував голова обласної ради Василь Скрипничук, який уточнив, що його перший заступник не просив для співфінансування проектів-переможців перекинути гроші з освіти.

— Чому, — сказав голова облради, звертаючись до З. Болюк, — ви дивитесь так гнівно на керівників обласної ради, а не облдержадміністрації, котра хоче зняти частину коштів з вашої галузі? Зрештою, й управління, яке ви очолюєте, є структурним підрозділом ОДА...

І до директора департаменту економіки — заступника голови ОДА Ігоря Зварича, який поінформував про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за перше півріччя і дев’ять місяців 2013 року, депутати Василь Попович, ігор Дейчаківський, Степан Волковецький, Микола Зелінський, Микола Палійчук, Сергій Адамович та інші мали чимало претензій.

Відповідаючи на запитання депутата Тараса Парфана, чому область так різко знизила обсяги експорту й імпорту, І. Зварич запевнив, що відповідні показники буде значно поліпшено у першому півріччі 2014-го завдяки відновленню роботи «Карпатнафтохіму» та збільшенню відвантаження продукції за кордон «Івано-Франківськцементом» після реконструкції виробництва, яку нині здійснюють на цьому підприємстві. Найбільше занепокоєні депутати і їх виборці сьогоднішнім станом дорожньої інфраструктури в області. Петро Книшук, зокрема стурбований тим, що хоч кошти з обласного бюджету на завершення будівництва моста в селищі Печеніжині Коломийського району і виділено, та роботи на тому об’єкті пригасли.

— Нинішнього року в галузі дорожнього господарства ще не освоєно близько 30 млн. грн., тож з її керівництвом найближчим часом я матиму принципову розмову. Бо й навіть якщо ті інвестиції освоять, то все одно загальний обсяг коштів, які буде витрачено на ремонт доріг в області, не перевищить 136-140 млн. А це, — сказав І. Зварич,— надзвичайно мало. Був період, коли відзначали, що дороги на Прикарпатті одні з найкращих в Україні. Тепер, на жаль, кажуть, що найгірші...

Депутат Олександр Шевченко зауважив, що ТК «Буковель» та й, мабуть, низка інших потужних фірм краю спроможні профінансувати роботи в дорожньому господарстві, але за умови, що Мінфін даватиме приватним кредиторам тверді й чітко обгрунтовані гарантії повернення тих коштів:

— А то два мільйони гривень ми позичили «Облавтодору» на місяць, однак їх нам не повертають уже три роки.

— Не можу зрозуміти, для чого тоді у державі запровадили паливний збір. За три останні роки на Прикарпатті не збудовано жодного кілометра нових доріг — ось такий результат діяльності «команди професіоналів і реформаторів». Це суцільна катастрофа, — так вважає голова фракції «Батьківщина» в обласній раді Юрій Романюк.

Перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький нагадав І. Зваричу про необхідність надати обласному органу представницької влади після погодження зі Службою автомобільних доріг в області перелік тих доріг, які передано до сфери відповідальності облдержадміністрації, поінформувати про заплановані обсяги, терміни і виконавців ремонтних робіт, придбання посипного матеріалу для цих доріг на зимовий період з тим, щоб депутати могли вчасно розглянути проекти рішень з цих питань і затвердити суми відповідних видатків з обласного бюджету.

Втомлений від зливи запитань і критичних зауважень депутатів щодо гострої для населення краю проблеми, І. Зварич, зрештою, «здався»:
— Я не готовий комплексно відповісти на всі ваші питання, пов’язані зі станом доріг, бо цим особисто не займаюся. Є у нас для того управління житлово-комунального господарства, дорожнє господарство належить до відання заступника голови ОДА, депутата обласної ради Руслана Гусака, який, мабуть, уже готовий детальніше вам про все розповісти...

І на те почув від головуючого:
— Але ж доповісти на сесії обласної ради доручено вам, однак чомусь посилаєтеся на свою необізнаність із проблемою: мовляв, нехай депутатам відповідає інший...

На першому пленарному засіданні 25-ї сесії обласної ради також ішлося про хід виконання Програми розвитку освіти івано-Франківщини на 2008—2015 роки, профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі, створення комунального підприємства івано-Франківської обласної ради «Про-експерт», розглянуто майнові питання. Про дату проведення другого пленарного засідання сесії буде повідомлено.

Іван ГАВРИЛОВИЧ

21 Листопада 2013, 15:32
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47