news-image: Невдалі відпустки, або Чому туристи покидають Прикарпаття
Безсніжні грудень та січень внесли неприємні корективи у сподівання прикарпатських туроператорів. Очікуваного напливу туристів до області вони так і не дочекалися.

За оцінками фахівців, навіть тепер, на новорічно-різдвяні свята, на які припадає прибуття до регіону найбільшої кількості відвідувачів, потужності туристичної індустрії Івано-Франківщини заповнені на 60–70 відсотків. Більше того, відразу після Різдва Христового, тобто першого січневого празника, чимало туристів, котрі відпочивали на Яремчанщині, взялися покидати гірський край, розчаровані й ображені на природу. Схоже, зимовий сезон відпочинку в Карпатах, точніше, його активний різновид — катання на лижах на цей час уже закінчується, так і не розпочавшись.

Не допомогли й намагання власників приватних садиб, так би мовити, вирівняти ситуацію через зниження цін на свої послуги. Приміром, якщо в грудні, за словами начальника управління туризму Яремчанського міськвиконкому Юрія Карпіна, вартість проживання в їхніх закладах становила 200 грн. за добу, то тепер ціна впала й до 150 грн. «Чимало гостей, прибувши до нас на десять днів, скоротили свої відпустки вдвоє–втроє й тепер повертаються додому, — зазначив він. — У Карпатах вони лише зустріли Новий рік та Різдво, щоби ознайомитися з тутешніми давніми традиціями й обрядами, що збереглися в майже первинному вигляді».

Утім, не можна однозначно стверджувати, що нинішній туристичний сезон на Івано-Франківщині видався таки вкрай нікудишнім. Подекуди було весело. Принаймні відбулася низка подій, які привернули увагу публіки й затримали в горах надовше не одного приїжджого. Наприклад, від 6 до 9 січня в Яремчі тривав фестиваль української кухні, етнічної музики та зіркового спорту «Зимовий романтик фест-2014».

Причому це свято розділили з відпочивальниками й деякі вітчизняні знаменитості, які побували в Карпатах разом зі своїми родинами. Зокрема співаки Віталій Козловський і Віктор Павлик, народні артисти України Ольга Сумська та Володимир Горянський подарували глядачам святкові виступи, бізнес-леді і громадський діяч Влада Литовченко провела творчий вечір на тему «Мистецтво бути успішною і красивою в сучасному світі», популярна ведуча телеканалу ICTV, «козирна блондинка» українського шоу-бізнесу Валерія Черненко провела те «зіркове дійство». Гостями карнавалу були й екс-президент Віктор Ющенко з дружиною Катериною, котрі відпочивають у власному маєтку поблизу с. Татароваѕ «Зимовий романтик» навіть встановив новий рекорд України в номінації «найбільша гуцульська ковбаска-гриль, приготовлена на повітрі».

Епіцентром же зимових забав-2014 став туристичний комплекс «Буковель». Скажімо, 7 січня на курорті провели вже традиційний — третій поспіль — фестиваль колядок та щедрівок «Буковельські різдвяні піснеспіви», під час якого його гостей ознайомили з духовно-культурним надбанням Гуцульщини й інших етнічних регіонів краю найкращі фольклорно-етнографічні колективи Прикарпаття. А 9 січня тут відбувся теж уже третій дитячий турнір з гірськолижного спорту на Кубок олімпійської чемпіонки Яни Клочкової. Понад два десятки дітлахів змагалися за головний приз, і найстаршому серед них було тільки 10 років, а наймолодшому — всього три.

Та загалом і «Буковель» переживає доволі сумний період. Через плюсову температуру, яка тут встановилася з початком 2014-го, гірські схили в такому стані, що навіть штучний сніг не допомагає. Практично неможливо кататися на лижах, сноубордах, санках так, як це буває за ідеальних погодних умов, коли надворі сніг і мороз. Утім, київські туроператори стверджують, що на зменшення туристичного потоку до гірськолижного курорту на Прикарпатті зле позначилося і зростання вартості  проживання в готелях. І це, мовляв, такий аргумент «проти», який переважив і такі цьогосезонні «плюси»-новації курорту, як запуск автобусного маршруту з Києва, запровадження кількох додаткових авіарейсів та зниження майже втроє цін на підйомники...

Зрештою, з цінами на відпочинок на «Буковелі» вийшов типово український парадокс. Приміром, фішку нинішнього сезону — «оптовий» абонемент відразу на п’ять днів проживання й катання — можна було придбати за кілька тижнів наперед через інтернет за майже 1,6 тисячі гривень, тоді як у касах самого туркомплексу цей далеко не дефіцитний продукт продають на 450 грн. дешевше

Водночас менеджери тих же столичних турфірм відмічають, що порівняно з минулими сезонами середній клас українців виявляє більший інтерес до відпочинку в Словаччині та Польщі, ніж до ГК « Буковель». Та все ж яремчанці мають надію, що наприкінці січня — на початку лютого зима таки настане, і снігопади з морозами повернуть шанувальників гірськолижного спорту на відпочинок у Карпати. Тим паче, що 10—11 лютого на «Буковель» з’їдуться спортсмени та любителі сноубордингу, щоб поборотися за звання чемпіона Івано-Франківської області. Змагання відбудуться за підтримки Федерації лижного спорту України.

Але і в лютому на «Буковелі», а отже, й на Івано-Франківщині, не буде особливо людно через туристів, припускають фахівці «Надії», «Кей», «Галичанки-ІФ» та інших провідних івано-франківських туроператорів. і головно через Олімпіаду в Сочі, яка стартує 7 лютого. Принаймні потік  туристів з Росії на ГК «Буковель» уже істотно скоротився. Мабуть, потенційні його клієнти відмовилися від поїздки в Карпати з тим, аби ближче до лютого податися на відпочинок до гірськолижних курортів, розташованих неподалік од місця проведення цьогорічних зимових Олімпійських ігор. Ймовірно, до Сочі поїде і значна частина «зоряного» та політичного бомонду України.

Галичина

17 Січня 2014, 9:14
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47