Ті, хто вважає коноплю шкідливою для здоров'я, надто мало про неї знають, - каже Микола, «спеціальний агент» міжнародного руху за легалізацію марихуани ALF. Днями він побував у Івано-Франківську з нестандартною місією - розповідати людям правду про коноплю та привезти зацікавленим франківцям перший номер газети «Конопляна правда». Наш співрозмовник мешкає у Чехії, але тепер займається координуванням співпраці між Україною та світовим рухом за легалізацію, простіше, передає українцям передовий досвід. Кілька років тому спеціальний агент Микола розповідав правду про марихуану у приймальні білоруського Президента Олександра Лукашенка...

Йдеться не лише про куріння. Хоч правильно курити ще треба вміти, бо так, як це переважно роблять українські школярі, й справді небезпечно для здоров'я. «Галицький кореспондент» скористався нагодою розпитати про міфи та факти стосовно коноплі з уст людини, яка знає про неї надзвичайно багато. А в наступних номерах «ГК» ми подамо точку зору офіційної медицини.

«Що стосується медицини і всіляких заборон на вживання коноплі, то справа в тому, хто якою інформацією користується. В Україні, на жаль, інформація здебільшого застаріла перекручена і неправдива», - одразу розставляє акценти Микола. «Українці звикли думати, що конопля - це наркотик, який викликає фізичну залежність і руйнує організм. Але коли говоримо про коноплю, то йдеться не лише про куріння. Проблема людей в тому, що вони не шукають інформації. Медики часто користуються загальними твердженнями, які є стереотипними, і не володіють ані результатами останніх досліджень, ані достовірною інформацією про користь марихуани».

Колега Миколи у просвітницькій роботі про користь марихуани, кореспондент газети «Конопляна правда» і прес-аташе Маршу Свободи Тарас Ратушний вважає, що залежність від канабісу є поняттям щонайменше спірним. «Я б порівнював не факт залежності чи навіть її силу, а насамперед шкоду, що завдається здоров'ю людини тою чи іншою речовиною. В Україні, на жаль, таких досліджень не проводилось. Британська урядова комісія зробила таке дослідження і виявила, що в десятці шкідливих речовин тютюн та алкоголь ділять перші місця з героїном, тоді як марихуана виявилась у самому кінці списку».

Конопля від раку, зморшок і Чорнобиля

У тих державах, де вживання коноплі не є заборонене законом, її досить активно використовують у медичних та лікувальних цілях. Микола наводить приклад Ізраїлю, де канабіноїди вивчають на державному рівні, проводять безліч дослідів без матеріальних обмежень і без обмежень у дослідних матеріалах. Є 4 медичних продукти, виготовлених на основі коноплі, які виписують хворим за рецептом. Найціннішим є екстракт коноплі, яким останніми роками дуже успішно лікують рак. Важко у таке повірити, але Микола стверджує, що його знайомий лікар із Канади вилікував цим екстрактом півтори тисячі хворих на рак. Екстракт коноплі ін'єкційно вводиться у саму пухлину, і за місяць вона зникає.

Дослідження американських вчених підтвердили припущення про те, що канабіноїд ТГК, який міститься у марихуані, допомагає у боротьбі зі смертельною формою раку мозку, зменшує побічні ефекти хіміотерапії, а також допомагає боротися із синдромом втрати ваги при СНІД. Останній ефект зумовлений відомою реакцією організму на куріння травки, коли «пробиває на хавку». Але офіційно лікуватися з допомогою ТГК наразі можуть лише хворі у США, Канаді, Ізраїлі та Західній Європі.

Іншим популярним медикаментом з конопель є мазі на основі конопляної олії із невеликою кількістю канабіноїдів. Вони мають надзвичайно сильні антибактеріальні, загоювальні та регенераційні властивості. Конопляною маззю пропонується змащувати будь-які відкриті рани чи виразки на шкірі. «Люди, які по кілька років ходили з «дірами» на ногах, змащували рани маззю, і за 20 днів вони зникли», - розповідає Микола.

Конопляна олія - це також цінна косметична сировина. Вона має неперевершені поживні, захисні і регенераційні властивості, повертає м'якість та еластичність шкірі, ефективно бореться зі зневодненням, зміцнює стінки капілярів. Її використовують для догляду за зневодненою, потьмянілою, втомленою та проблемною шкірою і ламким, тьмяним волоссям.

З конопель, фактично, можна робити усе. Як із ріпаку добувають нафту, так із конопляної олії отримують 95-ий бензин. Якщо конопляну тирсу перемішати із вапном, вийде унікальний матеріал для будівництва, надзвичайно теплий, приємний на доторк, з високими термоізоляційними властивостями і втричі легший за бетон. А із землі, на якій конопля росте, ця рослина забирає усі важкі сполуки та висмоктує радіацію, залишаючись при цьому чистою. «Якби засіяти коноплею територію Чорнобилю, мріє Микола, то з радіацією там було б покінчено». Одяг з конопляної нитки має антисептичні і бактерицидні властивості та славиться унікальним температурним балансом: в конопляному одязі влітку не спекотно, а взимку не холодно. Серед українських дизайнерів конопляного одягу найвідомішим є Олег Земнухов, який шиє хенд-мейд одяг та взуття із коноплі під власною торговою маркою «HEMPS» .

 

Курити з баклажки - повний «бєспрєдєл»

Франківських медиків надзвичайно турбує популярність куріння трави серед школярів. Микола вважає, що те, що вони курять, не є проблемою. Важливим є те, що саме вони курять і як. «Ганджубас не може принести шкоди, але щоб його дія була позитивною, треба курити правильно». Микола, який курить траву щодня протягом вже 10 років, охоче ділиться правилами: по-перше, не можна одночасно курити траву і вживати алкоголь. По-друге, до трави, яку куриться, не можна домішувати тютюн чи інші речовини. По-третє, після куріння коноплі бажано не курити сигарет. І найважливіше - найкращим для куріння матеріалом є суцвіття марихуани або «шишки». Франківським планокурам, позбавленим об'єктивної інформації, як і українським загалом, найчастіше продають подрібнену суміш зі стебел та листя коноплі, часто з якимись домішками. У Європі, каже Микола, таку «забадяжену фігню» не курять, бо це шкідливо для здоров'я.

Насправді куріння коноплі є трохи шкідливим, зізнається Микола. Але додає: куріння є шкідливим саме по собі, бо при згорянні утворюються канцерогени. Найбільш безпечний спосіб вживання марихуани - це куріння через вапоризатор. Тоді конопля, як стверджують нові дослідження прихильників марихуани, взагалі не має побічних ефектів. Вапоризатор - це спеціальний апаратик, схожий на люльку, переважно зі скла. Суха трава продувається повітрям 170 градусів, і цієї температури достатньо, щоб трава не згоряла, але виділялися канабіноїди. «Це набагато здоровіше, і немає ефекту втоми, який якраз дають канцерогени. Якщо курити через вапоризатор, людина відчуває себе більш енергійною і думки стають більш інтенсивними».

А як щодо баклажок та бульбуляторів, якими якраз найчастіше користуються франківські школярі? «Ой! Це повний бєспрєдєл!» - хапається за голову Микола. Крім того, що трава згоряє і виділяються канцерогени, вона ще й згоряє поруч із пластиком, який, цілком можливо, приносить здоров'ю більше шкоди, аніж тютюн, алкоголь чи легкі наркотики.

Алкоголіків і наркоманів - викурити!

Жорсткі дискусії щодо легалізації марихуани, як правило, зводяться до єдиного запитання: чи відрізняється канабіс від інших наркотиків? Чи завдає він меншої шкоди, чи насправді нічим не відрізняється від героїну та інших наркотиків, які викликають миттєве звикання, деградацію особистості і руйнування організму в цілому? Микола, який проводить просвітницьку роботу і серед ін'єкційних наркоманів, стверджує, що наркомани, які курять коноплю і мали би деградувати, навпаки, почуваються краще, ніж їхні колеги-наркомани, які коноплі не курять: «Конопля має такі потужні лікувальні властивості, що просто не дає їм загнутися і перетворитися на остаточних відморозків. Організм від вживання коноплі стає сильнішим».

Люди, які коли-небудь курили траву і при цьому не перейшли на інші наркотики, запевняють, що від тютюну та алкоголю шкоди значно більше. Особливо для довколишніх, адже, як свідчить статистика, майже 90% побутових злочинів пов'язані з надмірним вживанням алкоголю. Марихуана, натомість, не лише не спричиняє агресивної поведінки, а навпаки, заспокоює і дарує людині відчуття миру та злагоди. Як приклад, Микола розповідає про своїх знайомих чеських полісменів. Вони скаржаться, що після куріння трави не можуть нормально виконувати свої службові обов'язки, бо просто шкодують людей і не виписують їм штрафів. Справжні растамани не вживають ні тютюну, ні алкоголю. «Можливо, якби українці більше курили коноплю, то було би менше алкоголіків», - припускає Микола.

Хто «за» - на Марш Свободи

В Україні немає офіційного руху за легалізацію марихуани. Єдиний виразний голос «за» можна почути від учасників Маршу Свободи «Об'єктивна реальність», який відбувся минулого року у п'яти українських містах. Вони виступають за «зважену декриміналізацію» окремих психоактивних речовин, зокрема канабісу.

Розповідає прес-аташе маршу Тарас Ратушний:

«Український Марш Свободи виступає за реформи у державній політиці щодо алкоголю, тютюну та інших наркотиків. Наша мета - парламентські слухання за участі всіх зацікавлених громадських організацій, політичних партій, уряду та експертів. На цих слуханнях ми відстоюватимемо зміни до законів, що полягатимуть у декриміналізації (виведення з-під удару закону) споживачів канабісу, тобто застосування кримінальної відповідальності лише за певну кількість канабісу, яку громадянин має при собі. Натомість посилити і ввести реальну відповідальність для наркодилерів. Тільки так можна подолати корупцію в МВС і змусити міліцію боротися з наркоділками, а не підміняти це боротьбою із їхніми клієнтами.

Щодо куріння - відразу скажу, що це не заборонено законом. Вживання заборонених психоактивів не згадується в жодному кодексі, ні в адміністративному, ні в кримінальному. Продаж однозначно має каратися. Але щоб боротися з продавцями, міліції слід нарешті перестати ловити дітей з косяком по під'їздах, вимагаючи значні суми грошей. Тільки декриміналізувавши канабіс, ми зможемо переорієнтувати МВС на боротьбу з наркобізнесом, зруйнувавши їхню золоту годувальницю.

29 Січня 2010, 14:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 29 Січня 2010, 15:42
Відповісти

Автор: xromex, 29 Січня 2010, 17:13
Відповісти

Автор: , 29 Січня 2010, 17:45
Відповісти

Автор: apple, 29 Січня 2010, 20:48
Відповісти

Автор: , 13 Квітня 2010, 10:15
Відповісти

Автор: , 04 Березня 2010, 16:29
Відповісти

Автор: , 30 Березня 2010, 20:26
Відповісти

Автор: , 16 Травня 2010, 15:50
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47