«Білий дім», як називають іванофранківці адмінбудинок у центрі міста, зусібіч оточений чотириметровими барикадами. Біля них удень і вночі чергують люди на випадок штурму адмінбудинку, в приміщення якого в п’ятницю зайшли мітингувальники, пише Галичина.

В суботу тут було продовжено безстрокове друге пленарне засідання позачергової 26-ї сесії обласної ради. Розпочалося воно з того, що депутати і присутні тут численні активісти івано-франківського Євромайдану вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих учасників протестних акцій 21 і 22 січня у столиці, разом зі священнослужителями помолилися за душі героїв Євромайдану і за тих, хто сьогодні в Києві і в багатьох містах України захищає її незалежність і свободу українського народу. Митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф зачитав молитву за Україну та порозуміння між владою і народом, яку днями у Володимирському соборі столиці виголосив патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, передав благословення від нього нашим краянам.


З огляду на загострення суспільно-політичної ситуації в державі і складні погодні умови були певні сумніви, чи відкриється пленарне засідання. З усіх 114 депутатів прибуло на позачергову сесію 88 — більш ніж достатньо для кворуму. Відсутніх з невідомих причин, як повідомив голова обласної ради Василь Скрипничук, було 14. Знову в повному складі — 11 депутатів — проігнорувала пленарне засідання фракція Партії регіонів.


Було оголошено про створення в облраді нової фракції — «Воля» на чолі з Іваном Данівим. До неї ввійшли також Мирослав Карабін, Ярослава Ульванська, Михайло-Богдан Кучер, Микола Семенюк, Михайло Андрусяк, Ярослав Шинкарук, Михайло Гнип, Василь Матійчик, унаслідок виходу якого із фракції «Поступ» вона автоматично перестала існувати, оскільки там залишився тільки один депутат. Із фракції «Народної партії» вийшов Михайло Мердух.
Найперше, звичайно, розмова на сесії зайшла про ті обставини, які стосувалися захоплення мітингувальниками приміщення облдержадміністрації. Депутати Дмитро Захарук та Юрій Романюк висловили подив: чому в адмінбудинку, який належить до власності територіальної громади області, а отже, від імені власника цього нерухомого майна виступає обласна рада, у п’ятницю перебували й навіть біля приймальні голови ОДА забарикадувалися меблями 60 співробітників міліції та 25 бійців спецпідрозділу «Грифон»? Хто їх викликав туди й уповноважив не пропускати до своїх приміщень керівництво і депутатів обласної та міської рад? Саме це, на думку депутатів, і спровокувало мітингувальників на відповідні дії.


Отож ухваленим на сесії рішенням обласна рада припинила договір про закріплення (передачу) майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на праві оперативного управління від 21 березня 2013 року, надавши облдержадміністрації п’ятиденний термін, тобто до кінця січня, для виселення. Правда, прийняттю цього рішення передувала дискусія з приводу того, що такий дуже короткий термін не «вписується» в чинне законодавство. Доповідач — заступник голови обласної ради Остап Дзеса та Василь Скрипничук нагадали присутнім у залі, що після попередження другої сторони про розірвання договору їй відповідно до закону надається місяць, щоб вибратися із приміщення. Проте голова постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу Ю. Романюк заявив, що не прийматиме на баланс приміщення, в якому досі перебувала обласна виконавча влада, доки в рішенні облради не буде чітко вказано термін, до якого ОДА має звільнити приміщення. Депутат Зінаїда Болюк, заступник голови облдержадміністрації, котра єдина з її керівництва прийшла на сесію, назвала рішення, яке збиралися приймати депутати, популістським, бо «в ОДА працюють хороші спеціалісти, і вони не винні за те, що відбулося в Києві». «А ви самі склали повноваження заступника голови ОДА?» — тут же колеги по депутатському корпусу запитали її, на що, однак, не отримали відповіді. Шум, свист у залі змусив З. Болюк відійти від мікрофона.


Перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький пояснив, що буде розформовано власне облдержадміністрацію з дотриманням норм трудового законодавства щодо її працівників, а департаменти й управління ОДА, які забезпечують життєдіяльність області, повинні й далі функціонувати в адмінбудинку вже як структурні підрозділи нової влади. До речі, вони на правах юридичних осіб зможуть укласти договори про користування займаними приміщеннями з комунальним підприємством з питань управління та експлуатації нерухомого майна територіальної громади області, яке буде створено.


З аргументом, що прокуратура області, найімовірніше, опротестує це рішення облради як незаконне, депутати Василь Попович, ігор Шумега, Микола Палійчук, народний депутат України Роман Чернега та інші не погодилися: інакше їх просто не зрозуміють численні мітингувальники на площі перед «білим домом», котрі слухали трансляцію сесії на вулицю. Адже люди багато разів упродовж двох місяців народного протесту переконувались як та ж прокуратура заплющувала очі на беззаконня щодо його активістів з боку правоохоронних органів — на калічення, викрадення, катування, приниження людської гідності і навіть убивства «євромайданівців».


Доки не укладено договір з охоронною фірмою і з урахуванням сьогоднішньої ситуації, охоронятиме будинок і майно в ньому загін народної самооборони як орган муніципальної дружини обласної ради — рішення про його утворення теж ухвалили депутати. Вони затвердили типовий статут громадського формування з охорони громадського порядку. Такі формування жителі міст і сіл створюють у ці дні по всій області.


Обласна рада прийняла звернення до правоохоронних органів області, а також звернення до членів Партії регіонів (публікуємо їх у цьому номері «Галичини»). «Ви ще маєте час покаятися, аби потім не відповідати за злочини проти українського народу, вчинені партією, на руках якої кров майданівців», — закликав прикарпатських «регіоналів» депутат Тарас Парфан.

Він повідомив, що в Богородчанській районній раді вже розформували депутатську фракцію ПР самі ж її члени. Депутат Віктор Неміш запропонував за прикладом Вінницької обласної ради і в нашій області заборонити діяльність ПР та КПУ. В рішенні Івано-Франківської обласної ради цю пропозицію «оформлено» так: звернутися до управління юстиції в області з вимогою зняти з реєстрації місцеві організації ПР та КПУ.


Запропоноване для розгляду президією обласної ради, яка напередодні провела своє розширене засідання, питання про недовіру голові облдержадміністрації Василеві Чуднову депутати з огляду на те, що обласна виконавча влада стала фактично нелегітимною, вирішили не вносити до порядку денного сесії.


Зате на пропозицію депутата Юрія Романюка внесли зміни до раніше прийнятого обласною радою рішення про регіональну цільову програму сприяння розвитку громадянського суспільства в області на 2014—2015 роки — проголосували за виділення з обласного бюджету 200 тис. грн. на юридичну допомогу тим постраждалим під час сутичок з «Беркутом» жителям нашої області — учасникам Євромайдану, котрих захопили силовики й утримують у слідчих ізоляторах та районних відділах міліції м. Києва. Також обласна рада як юридична особа в цілому, її депутати і народні депутати України від івано-Франківщини зокрема звертатимуться в суди з офіційними проханнями про взяття на поруки заарештованих наших краян.


Було розглянуто питання про виконання постанови Івано-Франківського міського суду, який зобов’язав обласну раду вилучити перший пункт її рішення від 23.08.2012 р. «Про дотримання вимог Конституції України щодо функціонування державної української мови в Івано-Франківській області» (в ньому, нагадаємо, йшлося про те, щоб вважати нечинним сумнозвісний закон Колєсніченка—Ківалова на території нашої області). Проте за вилучення цього пункту рішення облради, як того вимагає суд, не проголосував жоден із депутатів.


На пленарному засіданні суботньої позачергової сесії обласної ради ухвалено рішення про використання червоно-чорного прапора та прапора Ради Європи як частини символіки Івано-Франківської області (публікуємо його в «Галичині»).


Безперечно, одним з найважливіших серед розглянутих депутатами було питання про визнання Народної ради України як колегіального органу, уповноваженого представляти інтереси народу України. Бо з її визнання випливає і наступний крок — створення Народної ради області як міжфракційного депутатського об’єднання в обласній раді. Проте позитивне рішення облради з цього питання було прийнято не одразу, а після роз’яснень голови обласної ради Василя Скрипничука, народних депутатів України Дмитра Шлемка та Олександра Сича, чому до складу Народних рад України та області, за задумом ініціаторів їх утворення, мають входити лише депутати відповідно Верховної та обласної рад. Про це запитували присутні в залі лідери громадських та студентських організацій. Тож було вирішено зарахувати до складу Народної ради області депутатів обласної ради за їх бажанням, а при ній створити громадсько-консультативну раду з числа активістів євромайданів, представників громадськості Прикарпаття, причому обумовлено, що без погодження з цією частиною Народної ради її рішення не матимуть чинності. 
Уже після завершення пленарного засідання сесії обласної ради було сформовано Народну раду області, до якої ввійшли 86 депутатів. Сформовано тимчасовий виконавчий комітет Народної ради області, керувати яким доручено голові обласної ради Василеві Скрипничуку. Заступниками голови виконкому стали відповідно перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький та заступник голови облради Остап Дзеса. До складу виконкому ввійшли голови профільних комісій обласної ради.

31 Січня 2014, 8:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47