Сучасне діагностичне обладнання, яке впродовж останніх років придбане і функціонує у Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська, дало змогу медикам запроваджувати складні сучасні високотехнічні оперативні втручання, деякі з них – при вкрай рідкісних хірургічних захворюваннях. Зокрема, мова й про операції на венозних та артеріальних судинах. Лікарі мають змогу надавати допомогу хворим із абсолютною більшістю судинно-хірургічних захворювань, щомісяця впроваджуючи нові методики лікування.
Доцент кафедри хірургії стоматфакультету Івано-Франківського національного медичного університету, судинний хірург вищої категорії Ростислав Сабадош зауважує:
„Успіх у роботі досягається, насамперед, продуктивною співпрацею університету та лікарні. Завдяки керівництву університету, працівники кафедри мають можливість відвідувати різноманітні курси та проходити стажування в найпрестижніших медичних центрах як України, так і Західної Європи. А всестороннє сприяння розвитку судинної хірургії адміністрацією лікарні, особливо головним лікарем Тарасом Масляком, що полягає, зокрема, у широкому забезпеченні діагностичною та лікувальною апаратурою, дає можливість втілювати у життя ще донедавна недоступні операції”.
У ЦМКЛ працює 160-зрізовий комп’ютерний томограф, який дає прекрасну якість зображення судин будь-якого басейну з їх 3D – реконструкцією та з функцією запису кровоплину в часі. Також діє сучасна ангіографічна установка, яка, завдяки можливості введення контрастної речовини в судинне русло під тиском, забезпечує особливо наглядну візуалізацію судин. Допомагає роботі хірургів і лабораторне забезпечення – сучасний коагулометр, що дає можливість визначати значну кількість показників системи згортання крові і забезпечувати адекватне післяопераційне ведення пацієнтів.
«Судинна хірургія у ЦМКЛ стрімко розвивається уже близько 10 років. Ще у 2004 році нами вперше в області було запроваджено спеціальне ультразвукове передопераційне обстеження венозної системи при варикозній хворобі нижніх кінцівок в режимі „триплекс”. Раніше операції при цій недузі виконувалися практично „насліпо” і їх діагностика базувалася лише на даних клінічного огляду. Тепер хірурги бачать кожну вену візуально, спостерігають за роботою її клапанів, за рухом крові в просвіті. Це дає можливість виконати оперативне втручання високоточно, повноцінно та мінімально травматично.
У 2007 році нами, теж вперше в області, була застосована лазерна коагуляція вен, а згодом і інші сучасні методики лікування варикозної хвороби, які дозволили суттєво збільшити косметичність операцій та прискорити післяопераційне відновлення пацієнтів.
Одним з найбільших досягнень клініки є впровадження анатомічно і функціонально обґрунтованих операцій при судинних мальформаціях – складних патологічних судинних утвореннях. Донедавна пацієнти з такою патологією змушені були лікуватися за межами області – в поодиноких спеціалізованих з цієї проблеми центрах.  Тепер такі операції проводяться і на базі ЦМКЛ”, – зазначає Ростислав Сабадош.
Пріоритетним напрямком судинної хірургії ЦМКЛ хірург вважає сучасне лікування захворювань артерій. Лише за останні півроку у клініці успішно впроваджено 7 нових артеріальних операцій, які до сих пір в ЦМКЛ не виконувалися.
„Для збереження кінцівок від ампутацій впроваджені різноманітні шунтуючі (судинообхідні) та інші операції на гомілкових і стопних артеріях. Розпочато оперативне лікування аневризм – розширень артеріальних судин, у яких утворюються згустки крові, що згодом перекривають артерію, зумовлюючи розвиток гангрени. Коли розширення набуває великих розмірів, може відбутися розрив такої судини зі смертельною кровотечею. Наявність сучасних методів діагностики дає можливість продіагностувати цю патологію і виключити аневризми з кровотоку. Крім того, нами, вперше в області, виконано цілий ряд комбінованих операцій, при яких одномоментно одна з операцій проведена відкритим способом, а друга – через прокол судини під контролем ангіографічної установки”, – розповідає Ростислав Сабадош.
Він також додає: „Вагомою заслугою клініки є значна кількість операцій на найбільшій судині людського організму – аорті. Нами виконуються як шунтування, так і протезування (заміщення) черевної аорти. Проводимо також операції при звуженнях та патологічних вигинах сонних артерій, оскільки при таких ураженнях цих артерій значно підвищується ризик розвитку інсультів”.
У світі і в Україні 65% випадків інвалідності та передчасної смертності населення пов’язані із серцево-судинними захворюваннями, кожне з яких має свої перші симптоми і перші прояви. Найрозповсюдженішою недугою периферичних судин є варикозна хвороба. Її найхарактерніші прояви – візуально видимі підшкірні вени, особливо, понад 3 мм в діаметрі, зі звивистим ходом та вузлоподібними розширеннями, важкість у кінцівках, їх втома під вечір, набряк.
Найчастішою патологією артерій нижніх кінцівок є їх облітеруючі захворювання. Об’єднує ці недуги те, що артерії спочатку звужуються, а потім остаточно перекриваються. В кінцевому результаті кінцівка відмирає. Перші ознаки таких захворювань: блідість, мерзлякуватість і затерпання стоп, відчуття „повзання мурашок”, а згодом – „переміжна кульгавість”, коли, після проходження певної відстані, у людини виникає біль у литковому м’язі, що зникає після відпочинку, але відновлюється при повторному проходженні такої ж відстані.
Медики наголошують: при перших симптомах хвороби варто проконсультуватися у лікаря. Часто операції можна уникнути, потрібно лише своєчасно діагностувати хворобу.
16 Квітня 2014, 8:45
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47