Депутат обласної ради, член Координаційної ради Майдану Віктор Неміш, без сумніву, був одним з найбільш активних і радикальних діячів Революції гідності в Івано-Франківську. І, можливо, найбільш далекоглядним, якщо згадати про так званий штурм ОДА в листопаді минулого року. Адже саме його визнали одним з організаторів цієї акції та звинувачували (навіть найближчі колеги) в екстремізмі. Щоправда, самого Віктора найбільше обурило твердження тодішнього начальника обласної міліції Василя Фелика, начебто він був п’яний. Довідавшись про це, депутат зі свідками вирушив у наркологічний диспансер, де пройшов перевірку на вміст алкоголю, якого, звісно, не виявили. Він навіть мав намір подати в суд на Фелика за образу честі й гідності, але, як сам нині каже, тоді було не до того, пише Галичина.

Все старі обличчя

— Просто вважав, що це марна трата часу — бігати по судах, тим більше, без упевненості в кінцевому результаті, — каже В. Неміш. — Самі знаєте, які у нас суди. До того ж вистачало іншої роботи. Революція була важливішою, ніж зведення порахунків. Часто бував на Майдані, тут організовував людей, провадив агітаційну роботу і як депутат, і як просто громадянин України. Побував фактично у всіх гарячих точках, причому на передовій. Не боявся брати на себе відповідальність, коли це було потрібно. Коротко кажучи, робив усе залежне від себе, щоб режим Януковича було повалено. Бо в такій країні жити не хотів.

- А нинішня тебе влаштовує?

— Ні. Тому що нічого не помінялося. «Регіонали» або їхні ставленики залишилися при посадах. Ті, хто брав участь у корупційних схемах, і надалі можуть впливати на ситуацію, що й намагаються робити. Скажімо, той самий Гдичинський, якого ми виводили із сесії обласної ради, тепер лобіює питання деяких призначень. і далі керує департаментом охорони здоров’я ОДА Мельник, ставленик Вишиванюка. Начебто під нашим тиском написав заяву на звільнення, але, судячи з усього, нікуди йти не збирається. Той же Бойко від екології, той же головний лісник наш Голубчакѕ і можу назвати ще чимало прізвищ. Це або небажання нинішньої влади щось міняти, або просто руки не доходять. Ну якщо останнє, то ми і я особисто пропонуємо свою допомогу. Вказуємо нинішньому керівництву, яке очолило державу і область, хто в чому був уплутаний, з якої він команди. Пишемо відповідні листи, спілкуємося особисто. На жаль, складається враження, що до нас не прислухаються. Поки що фактично жодного кандидата від Координаційної ради Майдану не призначено на посаду. Ні у владних структурах, ні в силових. Тим часом бачимо, які помилки робить нове керівництво, до чого воно довело країну. Самі бачите, яка ситуація в державі. Все погіршується з кожним днем. і люди не за це і не за таку владу боролися. Якщо нічого не зміниться, то може бути другий Майдан.

- До речі, як оцінюєш діяльність Ради оборони області?

— В Україні наша область першою створила таку структуру. Хоча ми є в глибокому тилу і одні з останніх, яким загрожує небезпека нападу. Тому  виникає підозра, що її створено більше для того, аби відвернути увагу від того, що відбувається в області, зокрема з тими ж призначеннями. Ми добряче притиснули Троценка, і він зрозумів, що не може одноосібно впливати на ситуацію. Тому швидко й організували Раду оборони. Хоча загалом це великий позитив, бо принаймні є конкретна діяльність, координація мобілізаційної роботи, вирішення питань для допомоги армії та оборони області. Але знову хочу наголосити, що робиться це все на кошти громади.

Реформувати на всі сто

- У нас досі не призначено начальника обласного управління міліції...

— Бо, знову ж таки, влада намагається призначити свою людину, не порадившись із громадськістю. Наразі, як відомо, оголошено конкурс. На засіданні нашої координаційної ради був заступник міністра внутрішніх справ пан Величкович, до речі, він якраз представник Майдану в структурі МВС, який запевнив, що конкурс відбуватиметься прозоро й обласну міліцію очолить нормальна людина. Зрештою, ми погодимося на будь-яку кандидатуру, яка не співпрацювала з режимом Януковича. Та проблема в тому, що одна людина погоди не робить. Свого часу Луценко, коли вже пішов з посади міністра внутрішніх справ, говорив про це. Він думав, що візьме двох-трьох нових порядних заступників і цього буде достатньо, щоб змінити систему органів внутрішніх справ. Але з цього нічого не вийшло. Наші органи внутрішніх справ потрібно реформувати повністю, як це було зроблено в Грузії. Людей, котрі готові працювати в новій міліції чи поліції (не важливо, як вона називатиметься), достатньо. Як на мене, наша «Самооборона» — вже готова міліція. Хоча начальника УМВС немає, але робота провадиться. «Самооборона» виїжджає на патрулювання, дивиться, щоб міліція працювала чесно, щоб «даішники» не брали хабарів. Подивіться самі, скільки останнім часом раптом виявлено підпільних гральних клубів! До речі, за статистикою, з того часу, як «Самооборона» долучилася до охорони правопорядку, рівень злочинності зменшився наполовину. і, як відзначав перший заступник начальника УМВС в області Олександр Вакуленко, це заслуга не так міліції, як громадськості. інша річ, що з тими людьми, котрі вірою і правдою служили колишньому режимові, хлопці не бажають співпрацювати. Отож старих треба розігнати, а цих набрати, підучити, дати нормальну зарплату і все. Крім того, не потрібен такий великий штат людей у міліцейських погонах. Достатньо й половини нинішнього.

- А як ти дивишся на те, щоби посада керівника, навіть обласної міліції, була виборною?

— Я за те. Бо тоді він мусить бути не тільки міліціонером, а й політиком. По-перше, громада знатиме, кого обирає, наскільки керівник за своїми моральними  і професійними якостями підходить на цю посаду. Люди таким чином зможуть його контролювати. Бо наразі коли керівників управлінь призначають згори, вони  поводяться, як удільні князьки, до них не доступишся, а вже щоби поставити на місце, коли бачиш, що роблять щось не те, й мови не може бути. А так людина знатиме, що вона несе відповідальність перед громадою, що попереду будуть наступні вибори і їх результат залежатиме від того, як він працював раніше. Звісно, сто відсотків гарантувати не можу, але, думаю, тоді почнуть зникати оті різні корупційні схеми, в яких по вуха, якщо не більше, погрузли наші нинішні так звані правоохоронці, зникне всім відоме «кришування» ними різних підпільних, напівпідпільних, а то і прямо кримінальних структур.

Так само треба, щоб саме громада обирала керівництво наших судів як на обласному, так і на районному рівнях. Бо самі знаєте, що там робиться. Не даремно довіра — що до міліції, що до них — так би мовити, нижче плінтуса. Але, на жаль, наразі це не заважає їм далі залишатися на своїх посадах, отримувати високі зарплати і робити, по суті, те, що заманеться.

- Якщо ми вже заговорили про реформи, то пригадується один твій виступ на сесії обласної ради, де ти говорив, що такі структури, як облавтодор таСлужба автомобільних доріг, нам не потрібні.

— Про ефективність їхньої роботи  свідчить якість наших доріг, тож, на мою думку, і облавтодор, і Службу автомобільних доріг треба просто розформувати. Всі дороги мають бути в комунальній власності, а транспортний збір — залишатися на місцях. Звісно, його недостатньо для нормального ремонту наших шляхів. Це все робитиметься за кредитні кошти МВФ чи Світового банку, тож для великих доріг державного значення потрібно наймати закордонні фірми. А місцеві можуть робити наші структури, які мають відповідний досвід. Навіть в івано-Франківську вони є. Візьмімо, наприклад, дороги на «Буковель» чи у Вовчинці. Вони ж доброякісні. і ще один нюанс — усі дороги мають бути на гарантії. Знову ж таки вдамся до прикладу. Йдеться про Брошнів-Осаду, де дорогу робили за кошти відомого підприємства «Крона-Осмолода». Спершу цим займалася якась наша фірма з «традиційним» результатом. Якби це були бюджетні кошти, то все так і залишилося б — люди не мали б дороги, хтось у кишені мав би «відкат», хтось — лівий заробіток на недоброякісному асфальті та порушенні технології при його укладанні тощоѕ Але цього разу гроші платила приватна фірма, яка вміє їх рахувати. Як результат, уже протягом п’яти років у Брошневі маємо доволі пристойну дорогу.

Як у 1917-му...

- Але ці всі реформи, про які говоримо, мабуть, будуть можливі, коли відбудеться головна — реформа влади.

— Як відомо, у Верховній Раді є законопроект про розформування облдержадміністрацій з передачею відповідних функцій виконкомам рад. Зрештою, як і було колись. Щоправда, наразі цю реформу не можна проводити, поки не відбудуться місцеві вибори. Річ у тім, що в радах, особливо на сході та півдні України, ну і в центрі  також, більшість — представники Партії регіонів або супутніх з ними політичних організацій. і вони просто не дадуть нічого зробити. Зрештою, навіть у нашій області є чимало мерів, депутатів обласної та місцевих рад, які раніше співпрацювали з режимом Януковича, а тепер просто перебігли на бік переможців. Скажімо, ми на сесіях нашої обласної ради приймали заяви щодо статусу Чорноморського флоту Росії в Криму, «Харківських угод», закону про мови, сланцевого газу тощо. і тепер можна підняти всі протоколи і побачити, як голосувала і де була в ті моменти та ліва частина зали, котра нині стверджує, що завжди боролася за правду. Отож спершу треба очистити владу, а відтак уже проводити реформу місцевого самоврядування. А загалом ця реформа вкрай потрібна. Бо, по-перше, відбудеться скорочення непотрібних посад, а це істотна економія бюджетних коштів. По-друге, це та сама децентралізація влади, про необхідність якої усі говорять як на сході, так і на заході. По-третє, громада матиме більшу можливість впливати на своїх депутатів. Тому що наразі ті повноваження, які мають обласні ради, не дають їм можливості впливати на розпорядження бюджетними коштами, контролювати, як їх використовують. Можемо це робити хіба що у вигляді відповідних запитів, на які, здебільшого, отримуємо банальні відписки. Обласна рада нині більше орган політичний: оголошуємо різні заяви, заклики, а не займаємося господаркою і фактично не маємо впливу на економічне життя регіону. Коли ж така реформа відбудеться, все зміниться і ми зможемо показати, що вміємо не лише говорити, а й робити різні справи. Крім того, буде видно по кожному депутатові, для чого він прийшов у раду, що зробив корисного для громади, і таке інше.

- Здається, що нова влада нічого, крім гучних декларацій, не робить. Розчарування нею наростає з кожним днем. і не тільки через економічні негаразди. Люди ще могли б їх перетерпіти з надією на майбутнє. Але вже надії фактично не залишилося, якщо подивитися, що нове керівництво держави, успішно здавши Крим, не може врегулювати ситуацію і на сході. і впадає у вічі, що знову ж таки керує фактично одна партія, тільки тепер — уже «Батьківщина». Таке враження, що потрібен новий Майдан.

— Якщо справи і далі так підуть, то нова революція цілком можлива. Хоча в будь-якому разі у нас ще певний час відбуватимуться різні процеси. Чи можна їх буде назвати революційними чи ні, хай уже визначить історія. Допускаю, що десь на жовтень матимемо чергове серйозне загострення ситуації. Можливо, це не найкраща аналогія, але становище в Україні нагадує те, що відбувалося в Росії 1917 року.

І все ж землю — селянам

- Та повернімося до місцевих проблем. Ти згадав про сланцевий газ. Чимало людей і надалі вважає, що це, може, невигідно, навіть шкідливо для області.

— Єдине, що скажу, — рішення про дозвіл на добування сланцевого газу на Прикарпатті було прийнято поспішно. і справді, не відомо, чим це нам загрожує. Зрозуміло, що нам потрібна енергетична незалежність від російського газу, але починаймо з місцевих резервів. Скажімо, у нас є чимало покинутих газових і нафтових родовищ, які треба обстежити та з’ясувати, чи можна там продовжити добування. Перевірити робочі родовища, наскільки легально і, головне, — на кого вони працюють. Ну і водночас розвивати альтернативні види енергії — сонячну, вітроенергетику. Остання в Карпатах має серйозну перспективу. Такі електростанції можна розташовувати на полонинах. Потрібні, звісно, дослідження, але навіть із тих напрацювань, які маємо, можна принаймні припустити, що є всі перспективи зробити нашу область енергетично незалежною. Зрештою, на тему альтернативної енергії можу говорити довго і багато, бо це одне з тих питань, які мене цікавлять.

- За кількістю техногенно небезпечних підприємств Прикарпаття прирівнюють до Дніпропетровщини. Але яка там територія, а яка — у нас. Наскільки реально, щоб ми жили за рахунок туризму, а не шкідливих виробництв? і в контексті цього хочу згадати про спортивні бази у Ворохті та Верховині. Вони були широко відомі ще за Союзу, там готували спортсменів-олімпійців, а тепер це мало не руїни.

— У мене в машині є фотографії і гірськолижної бази «Авангард», і «П’ятихаток» у Ворохті. Остання перебуває на балансі Міністерства агрополітики. Останнім часом ми отримуємо багато звернень від місцевих жителів з проханням посприяти у відновленні їх роботи. Адже довкола цих баз була ціла інфраструктура, де мали роботу, свій малий бізнес люди. Стара влада тільки постійно обіцяла щось робити, а реально й пальцем не кивнула. Нині цим питанням зайнявся я, бо саме до мене звернулися люди, і вже підготував звернення, з яким поїду до Мінагрополітики з проханням посприяти  у відновленні роботи зокрема бази «П’ятихатки». Думаю, що на нинішньому етапі найкраще знайти інвестора, який би все відновив. До речі, одна з проблем, яка може виникнути з його залученням, — саме поганий стан доріг. Отож ми знову повертаємося до першочергового вирішення дорожнього питання. Я ж не даремно порушував його на сесії. 

Ще один важливий момент, який також може посприяти і розвиткові туризму в області, і залученню інвесторів, — це земельне питання. В обласній раді я перебуваю в цій комісії і добре знаю, що треба робити. Скажімо, потрібно передати всі землі, які перебувають за межами населених пунктів, у власність громад, конкретно — сільським радам. До речі, це прописано в законодавстві, але чомусь цього ніхто не робить. А нині в Івано-Франківській області за межами населених пунктів перебуває близько  60 тисяч гектарів землі, які не мають власників. Ми бачимо, що ці землі обробляють якісь великі агрохолдинги, але від їх діяльності в місцеві бюджети не потрапляє жодної копійки. Ці гроші осідають десь на руках чиновників, зокрема з Держземагентства, яке наразі розпоряджається тими землями. Ці корупційні схеми потрібно викорінювати. Це все можна зробити одним законом.

Про його необхідність неодноразово писала в зверненнях до народних депутатів наша земельна комісія, місцева асоціація фермерів. і такий законопроект уже зареєстровано у Верховній Раді, питання лише за його прийняттям.


Щоправда, єдине, чого побоюємося, — це щоб сільські голови не пороздавали ті землі направо і наліво. Тут багато що залежатиме від місцевої громади і сільський голова повинен звітувати перед сходом селян за кожне рішення сесії з цього приводу, за кожний виданий державний акт на право володіння земельною ділянкою, який підписав.


Така сама ситуація — і з лісом. Ключове питання, з яким маємо намір звернутися до Агентства лісових ресурсів у Києві, — це повна заборона вивезення «кругляка» з області. Я на наступній сесії обласної ради ініціюватиму це питання. Адже у нас на рік рубають близько 900 тисяч кубів деревини, з яких 200 тисяч — на експорт. Це ліс-«кругляк», який продають за прямими договорами. Причому знову говоримо про таку річ, як «відкати». Ще два тижні тому, наприклад, з однієї фірми, зареєстрованої в Панамі, надходило певним особам від 5 до 7 євро «відкатів» за кожен куб деревини, вивезеної з області. Подібне до цього бачимо в Надвірні, Богородчанах, Брошневі. Місцеві жителі протестують проти цього, звертаються до нас як депутатів обласної ради, перекривають дороги перед машинами з деревиною. Бо ж «кругляк» продати найпростіше. Але навіть якщо ті 200 тисяч кубів будуть не вивозити, а обробляти на місці, то це додаткові робочі місця, надходження до бюджету. Фірм, які можуть цим займатися, у нас достатньо. Протягом останніх трьох років чимало деревообробних підприємств в області просто закрилося, бо не мали доступу до сировини.


Та зрозуміло, що закон законом, а потрібен ще й контроль за його виконанням. Тому ми й наполягаємо на тому, щоб пішов зі своєї посади начальник управління лісового господарства Голубчак, хоч його лобіюють деякі партійні структури, в тому числі й ті, чиї представники нині при владі. Треба змінити лісову охорону, куди можуть зайти ті ж хлопці із «Самооборони». Це саме стосується й правоохоронних органів, зокрема того підрозділу, який займається лісовими та земельними питаннями. Чомусь там працюють переважно вихідці з інших областей, а нам потрібно, щоб це були люди — патріоти нашого краю. І серед «Самооборони» такі також є.

І ще такий нюанс, що також важливо для збереження лісу, — це зміна порядку призначення керівників держлісгоспів. Наразі вони прямо підпорядковуються Агентству лісових ресурсів у Києві, саме з ним підписують контракт, і навіть ні депутати обласної ради, ні громада області не мають на них впливу. Але наша Координаційна рада Майдану буде звертатися до відповідних інстанцій, щоб з усіма директорами лісгоспів був контракт розірваний, щоб вони набули статусу виконувачів обов’язків і щоб на публічних громадських обговореннях визначати, чи може ця особа й далі залишатися на своїй посаді, чи потрібно шукати іншу кандидатуру. і ми будемо наполягати на вирішенні усіх цих питань, інакше не треба було Майдану, Революції гідності, крові Небесної Сотні. Якщо ж, ще раз повторюся, нинішня влада не прислуховуватиметься, то все зробимо, щоб її також не було.

29 Квітня 2014, 8:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47